Чай мате – спадщина індіанців

Чай Південної Америки

Вігвами, мокасини, люлька миру – ці символи нерозлучно пов’язані з індіанцями. Говорячи про гастрономічні традиції корінного населення Південної Америки, в першу чергу пригадується мате – чай, який інки пили ще 9 тисячоліть тому.

Легендарний напій з Південної Америки

Насправді «індійське зілля» – зовсім не чай, адже в ньому немає чайного листя. Напій виготовляють із сушених подрібнених паростків та листя падуба парагвайського – дерева, що росте в Аргентині, Парагваї, Бразилії та Уругваї.

Цікаво знати

Mate мовою індіанців кечуа – нащадків інків – означає гарбуз, у якому і заварюють оброблене листя падуба. До речі, у Південній Америці цю круглу посудину також називають «мате», а в Європі більш уживаною стала назва «калебас».

Ззовні висушений продукт схожий на зелений чай, смак завареного настою – ніжно-трав’янистий, але набуває характерної терпкості при подальших заварюваннях. Ми у чайній New Tea на власному досвіді пересвідчилися, що максимум смакових відтінків цей напій розкриває після 2-3 проливів.

Дерево падуба парагвайського.

Транспортування листя мате.

Сила індіанського зілля

Корінні мешканці Латинської Америки з давніх-давен наділяли напій чудодійними властивостями, вважалося, що зілля зцілює, тонізує та надає сил. Іспанські конкістадори самі переконалися, що мате допомагає здолати підступне захворювання мандрівників – цингу.

Пізніше було встановлено, що листя падуба містить:

  • вітаміни В, С, Е, Р;
  • мінеральні речовини;
  • бета-каротин;
  • ксантинові алкалоїди;
  • корисні кислоти.

Так проходили чаювання у древніх інків

Завдяки кофеїну мате за ефектом можна порівняти з енергетиками: допомагає подолати втому, пробуджує мозок, прояснює свідомість.

Помірне вживання напою:

  • стимулює кровообіг;
  • зміцнює імунітет;
  • нормалізує тиск;
  • сприяє швидкому загоєнню ран;
  • знижує відчуття голоду;
  • пригнічує тягу до тютюну та алкоголю;
  • знімає втому.

Як правильно заварювати мате

Приготування індіанського чаю – це, звичайно ж, не китайська чайна церемонія, але також існують певні традиції. Заварюють мате в калебасі – висушеному круглому гарбузику, що слугує одночасно і чайником, і чашкою. П’ють чай, як коктейль, через соломинку – металеву бомбілью з мундштуком та ситечком.

Посуд для чаю мате

Заварка мате

Техніка приготування мате:

  1. Заповнити ємність заваркою на третину.
  2. Струсити калебас, щоб сухе листя зсунулося на один бік.
  3. Вставити бомбілью на звільнене місце.
  4. Акуратно залити ємність м’якою водою, нагрітою до 70–80°С.
  5. Перший настій готується 1–2 хв. Після цього чай можна пити через бомбілью.
  6. Час настоювання наступних заварювань поступово збільшується до 8–10 хв. Мате заливають до 9 разів.

Залежно від часу та кількості проливів чай виходить за смаком м’яким або гіркуватим. В Аргентині вважають, що гіркий мате – амарго, напій для справжніх чоловіків гаучо, а солодкий настій із цукром – варіант для прекрасної статі.

Мате інтригує, захоплює, закохує, тому в світі не зменшується кількість бажаючих скуштувати цей славетний напій індіанців.