Чай з ягодами годжі: чим корисний і як заварюється

Чай з вовчої ягоди

Виявляється, вовча ягода не тільки їстівна, а ще й корисна для здоров'я. Можливо, для вас це новина, а ось в Китаї про цінні властивості цієї рослини знали ще 4-5 тисяч років тому. Китайці вважають, що червоні ягоди допомагають зберегти силу і молодість тіла. Тільки називається рослина інакше: «гоуці» або «годжі».

Детальніше про чудо-ягідку

Годжі, або дереза ​​звичайна, - густий чагарник, який витягується до 3,5 метра у висоту. Квітки рослини лілові, а ягоди овальні, яскравого коралово-червоного кольору. Через схожість за виглядом і кольором годжі часто називають китайським або тибетським барбарисом, хоча це неправильно. Стверджувати, що це однакові ягоди, все одно що називати Монтеккі і Капулетті одним сімейством: барбарис - це сімейство барбарисових, а годжі відноситься до пасльонових. Біологічно рослина ближче до томатів, тютюну, гострого перцю і картоплі.

Як використовують дерезу в кулінарії

Батьківщина годжі - Китай, країна тримає першість з вирощування цих плодів і сьогодні. Ягоди збирають з кінця літа по жовтень і сушать. Китайці їдять ягоди просто так, додають в супи і овочеві салати. Однак найпоширеніший варіант вживання плодів дерези - це заварювання чаю.

Десерт з годжі

Ягідки чудово доповнять і десерти

Сушка ягід годжі

Як сушать дерезу в Китаї.

Користь зі смаком: вплив годжі на організм

Перевага чаю в тому, що напій зберігає цінні властивості ягід і має приємний смак. Настій виходить насиченим, з характерною кислинкою, що чимось нагадує малину або журавлину.

Крім того, що чай освіжає, він ще:

  • очищає судини;
  • покращує зір;
  • виводить шлаки з організму;
  • прискорює метаболізм, активізує травлення;
  • допомагає скинути зайву вагу;
  • розгладжує шкіру;
  • покращує кровопостачання, насичує мозок киснем.

Приготування чаю з ягід годжі

Процедура заварювання чаю нескладна, але не позбавлена ​​нюансів, які потрібно враховувати, щоб зберегти цінні властивості плодів.

Кущ годжі

Кущ вовчої ягоди.

Годжі в чашці

Настій з годжі.

Як готується чай:

  1. Промити ягоди і покласти в заварник або термос. Пропорція: 1 столова ложка плодів на 250 мл води.
  2. У чайник влити воду, нагріту до 80-90°С. Окріп використовувати не можна, він руйнує окремі мікроелементи.
  3. Настоювати напій до хвилини, після цього можна пити.

До речі, настій п'ють в гарячому, теплому і холодному вигляді, тому відвар взимку зігріє, а влітку освіжить.

Денна норма - 20-50 г годжі або 2-3 чашки чаю. Не радимо додавати цукор, замінники і навіть мед: швидкі вуглеводи нейтралізують корисну дію ягід.

Ягоди дерези поєднуються з листовим чаєм, за винятком зелених сортів, трав'яними і квітковими купажами, каркаде. Щоб схуднути, випивають по чашці чаю натщесерце і перед сном.

Чай з ягодами годжі - це мультивітамінний комплекс, тільки замість таблеток і капсул - щоденне задоволення ароматним і смачним напоєм. А запастися цілющими ягодами з Китаю можна в інтернет-чайній New Tea.