Цілюща волога: чим втамувати спрагу в літню спеку

чим втамувати спрагу в літню спеку

Літо пора відпусток, а ще час спекотних днів. Коли показання термометра за вікном перевищують 30 градусів, в організмі відбуваються зміни: пульс і дихання частішають, посилюється потовиділення, мозку не вистачає кисню. Організм стрімко втрачає вологу, тому перше, чого хочеться в спеку, –​​​​​​​ пити.

Вода –​​​​​​​ найпростіший засіб заповнити дефіцит рідини, однак хочеться освіжитися чимось смачним. Будь ласка –​​​​​​​ на вибір прохолодні напої, які легко можна приготувати самим.

Освіжаючі напої в спеку

Головний компонент освіжаючих напоїв – чиста вода. Однак в поєднанні зі свіжими фруктами, ягодами, травами прісна рідина перетворюється в корисний і смачний продукт, який чудово втамовує спрагу, охолоджує і тонізує. Причому чим більше поту виганяється гарячої рідиною, тим менше відчувається спека.

Освіжаючі напої в спеку 7 варіантів:

  • лимонад;
  • морс;
  • холодний трав'яний або фруктовий чай;
  • безалкогольний мохіто;
  • фруктова вода: ананасно-м'ятна, малинова, лаймова, інші варіації на ваші вибір і смак;
  • квас;
  • смузі.
Які чаї пити в спеку

Що може бути приємніше, ніж ковток фруктового напою в спекотний день?

Прохолодні напої з натуральних інгредієнтів в літню спеку – не просто насолода, а й користь для здоров'я. Організм з рідиною отримує необхідні вітаміни, мікроелементи, поживні речовини.

Як зробити освіжаючий напій.

Розповімо найпростіший рецепт. Знадобляться два обов'язкових інгредієнта: чиста вода і фрукти, які є в холодильнику. Плоди, наприклад, апельсин, порізати на скибочки, придавити ложкою, щоб виділився сік. Фрукти скласти в ємність і залити водою. Охолодити напій і можна пити.

Рекомендуємо за раз випивати до 200 мл рідини. Пити напій краще невеликими ковтками, не крижаний, а прохолодний: так краще втамовується спрага і немає ризику підхопити ангіну.

Зелений чай в спеку

На Сході кажуть: «Сьогодні спекотно, значить, потрібно випити побільше чаю». Звучить незвично, але жителі Середньої Азії знають: чай в спеку краще пити гарячим, а не холодним. Цьому є наукове пояснення: потрапляючи в організм, холодна рідина викликає звуження кровоносних судин шлунку, через що вода гірше всмоктується.

Гарячий чай, навпаки, розширює судини, потовиділення відбувається інтенсивніше. В результаті спрага вгамовується, швидше заповнється недолік рідини, організм охолоджується зсередини.

Азіати ділять чаї на два види: «гарячі» – чорні сорти, які зігрівають в морози, і «холодні» – слабкоферментовані чаї, що викликають охолоджуючий ефект. Ось чому зелений чай в спеку – найкращий засіб.

Як приготувати освіжаючий зелений чай:

  • 1 чайну ложку заварки залити 200 мл води, нагрітої максимум до 80°С;
  • почекати 3-5 секунд і злити воду;
  • знову залити чай водою і настоювати 30 секунд;
  • готовий напій налити в чашку.
Як заварити зелений чай
зелений чай заварювання

Листовий зелений чай заварюють 3-5 разів і п'ють відразу, а не згодом. Недарма японці кажуть, що чай, який постояв добу, стає гірше оцту. Свіжий напій тонізує і охолоджує, але вже через 30 хвилин в приготованому чаї корисні речовини починають руйнуватися.

Освіжаючий чай – відмінний засіб, щоб втамувати спрагу в літню спеку.