Ice, ice, baby: топ-3 холодних напоїв на основі чаю

Зізнайтеся, ви всі чекали яскравого, фруктового і сонячного літа! Ну хто не любить довгі вечори з піснями під гітару, вилазки на природу з друзями і невагомість легкого одягу? От тільки легкий одяг не рятує від пекельної спеки, а мелодія шестиструнної переривається тоненькими звуками комарів. І якщо від нав’язливих комах ми вас захистити не зможемо (хіба що можемо порадити крем від укусів), а подолати спеку – ізі! і в цьому нам допоможе наш улюблений чай.
Якщо ви думаєте, що ice tea - це забута на ніч чашка чаю, яку випиває вранці, щоб освіжитися, то вам точно сюди. Зараз будемо очищувати мозок від стереотипів і наповнювати тіло ароматними, прохолодними напоями!
Але для початку, декілька порад, аби холодний чайний напій не перетворився на чефір 80-го левела, а справді втамував літню спрагу:
- Ні – пакетам! А особливо чайним! Використовуйте лише якісне чайне листя. У прохолодній воді аромат і смак розкриватимуться гостріше, а тому недоліки чаїв з мас-маркету відчуватимуться ще більше.
- Чай – окремо, мінералка – окремо. Для приготування холодного чаю бажано обрати звичайну фільтровану воду. Мінеральна ж може додати небажаних гірких відтінків у напій.
- Розтягуйте задоволення. Заварювати чай перед охолодженням рекомендуємо досить довго, аби його характер встиг проявитися. Чорні чаї заварюйте до 5-ти хвилин, ніжніші білі та зелені – до 3-ох.
- Що занадто, то не здраво. 1,5-2 чайні ложки чаю на склянку води буде достатньо, аби заварити хорошу основу для холодного напою.
А тепер давайте, нарешті, почнемо дегустацію!
Персиковий ройбуш
Славнозвісний південноафриканський червоний чай ройбуш може підбадьорити не лише, коли гарячий, а й коли холодний. А сезонні фрукти доповнюють його виразне звучання у чашці.
Інгредієнти:
- 3-4 чайні ложки ройбушу
- 150 грамів полуниці або чорниці
- 2 персика
- Нектар агави – на смак
Приготування:
- Ройбуш залити кип’ятком (6 склянок). Заварювати 5-6 хвилин, після цього процідити.
- Перемішати в блендері половину персиків та ягід.
- В скляний глечик викласти фрукти, які залишилися, фруктове пюре і залити чаєм.
- Додати льоду, нектару агави, та розмішати.
- Подавати одразу. Для підкреслення свіжого смаку, поєднуйте напій з легким десертом або сиром.
Сенча з кавуном
Найпопулярніший зелений чай у Японії і найулюбленіша ягода українців закрутяться у пристрасному танго й вибухнуть мільйонами соковитих бомб – прямо у вашому роті!
Інгредієнти:
- 1-2 чайні ложки зеленого чаю Сенча
- 200 грамів кавунової м’якоті
- 100 мл виноградного соку
- Гілочки базиліку
Приготування:
- Заварити чай Сенча при температурі 80-90 градусів. Дати чаю охолонути до кімнатної температури.
- Перемішати в блендері кавунову м’якоть і виноградний сік. Охолодити в глечику в холодильнику.
- Додати прохолодний чай Сенча до фруктового міксу.
- Подавати одразу після приготування. Найкраще пасує до двох-трьох кульок фруктового морозива.
Чайна сангрія
Ох, ця палка і красива Іспанія! Як все-таки прекрасно, що її можна скуштувати на смак і сидячи вдома. Надбання європейської гастрокультури – сангрія – може освіжити і збадьорити, але ще й здивувати. Якщо вона доповнена якісним чаєм! Приготуйте сангрію за нашим рецептом для великої компанії – і вуаля! – вечірка вдалася!
Інгредієнти:
- 2-3 чайні ложки чорного чаю Ерл Грей
- 750 мл червоного сухого вина
- 100 мл бренді
- 2 яблука
- 2 апельсини
Приготування:
- Заваріть чорний чай Ерл Грей протягом 2-4 хвилин. Охолодіть чай в холодильнику.
- Змішайте вино та бренді. Додайте дрібно нарізані фрукти.
- Повільно долийте чай у сангрію. Дайте смакам час, аби поєднатися.
- Пийте сангрію з хамоном та сиром, або ж – для солодкоїжок – обирайте макаруни.
Куштуйте напої за нашими рецептами, але пам’ятайте – правила існують, щоб їх порушувати! Тож експериментуйте, змішуйте різні чаї і ловіть літо за хвіст!