Імбирний чай: зимова пряність в улюбленому напої

Чай з імбирем

«Біле коріння», «Золотий воїн», «Корінь життя», або просто імбир, – у пошані на Сході настільки, що навіть у Корані згадується ця райська пряність.

Таке ставлення до рослини не випадкове: імбир запам’ятовується оригінальним смаком і благотворною дією на організм. Пекучу пряність додають до м’ясних страв та випічки, маринують і подають разом із суші. Смакує імбир і в напоях: чашка пряного чаю зігріє у мороз, захистить від застуди та збадьорить.

Користь зимового чаю

Сучасні вчені довели, що давні лікарі не помилялися: в імбирі містяться корисні елементи, що здатні покращити самопочуття та захистити від хвороб.

Напій з історією

Імбир – ровесник чаю, адже відомий людству вже 5000 років. Батьківщиною пряності вважається Індія, рослину із золотавим корінням вирощували в північних гірських провінціях. Сьогодні головні постачальники пряності – країни Південної Азії та Західної Африки, Індонезія, Китай. До речі, чай родом з Китаю, тому два цих продукти зустрілися не випадково. У Піднебесній імбирний чай називали «вогнем життя», що розігріває кров і наповнює тіло енергією.

Кущ імбиру

Квітучий кущ імбиру

До складу свіжого кореня входять:

  • вітаміни А, В і С;
  • ефірні масла (до 3%);
  • амінокислоти
  • макро- та мікроелементи: залізо, цинк, натрій, калій;
  • гінгерол – компонент, якому імбир завдячує пекучим смаком; а ще ця речовина діє на зразок аспірину, розріджує кров і знижує рівень холестерину.

Який ефект дає імбирний чай:

  • очищує організм від шлаків;
  • покращує обмін речовин і допомагає схуднути;
  • зігріває та бадьорить;
  • зміцнює імунітет;
  • діє як болезаспокійливий та антисептичний засіб;
  • покращує чоловічу силу;
  • знижує метеоризм;
  • рятує від нудоти: є актуальним для тих, хто захитується в дорозі;
  • зміцнює пам’ять, підвищує концентрацію уваги.

Звичайно, так діє не чай у пакетиках або штучно ароматизований напій, а лише натуральний імбир, який заварюють разом з чайним листям.

Але пекучий чай можна пити не всім. Протипоказання до вживання імбиру: виразка шлунку, погане згортання крові, камені в жовчному міхурі, алергія на пряність.

Рецепт приготування чаю з імбиром

Імбир – унікальна рослина, яка зберігає корисні та смакові якості навіть після заморожування. Тому для заварювання напою підійде свіжий, заморожений або висушений корінь імбиру.

Імбир при застуді

Гарячий імбирний чай допоможе врятуватись від застуди. І котик під бочком :-)

Холодний імбирний чай

А холодний – відновити сили в спекотний день.

Як правильно зробити чай:

  1. Вимити корінь імбиру, відрізати 2 см і натерти на тертці або нарізати тонкими слайсами. Порція: 2 чайні ложки тертого продукту на чайник.
  2. Помістити пряність у заварник, додати чайну ложку зеленого або чорного листового чаю.
  3. Залити водою, нагрітою до 60°С.
  4. Настоювати 2–5 хвилин. Якщо перетримати, напій буде занадто пекучим і гірким.
  5. Налити чай у чашку. Для солодкості до напою, який трішки охолов, можна додати ложку меду.

Імбирний чай – «вогонь життя», що зігріє в холоднечу і збадьорить зранку!