Історія чаю

китайські гори

Величному римському Колізею майже 2000 років, а чаю – 5000 років, уявляєте!

Поступово – через війни, революції, технологічний прогрес, комерцію, зміну культурних цінностей – традиції чаювання поширилися по всій земній кулі. І сьогодні це найпопулярніший напій після води.

Вчені підрахували, що більше 2 мільярдів людей у світі не можуть ні дня прожити без чаю.

Как выглядит заваренный и сухой лист

Найстаріше чайне дерево. Йому 3000 років

Легенда

З'явився цей чудовий напій у Піднебесній, причому випадково.

Діло було так. Одного разу китайський імператор Шень-нун (2737–2697 рр. до н. е.) поїхав у подорож по країні. Він на той час досліджував властивості незвичайних рослин, а з метою гігієни пив виключно кип'ячену воду.

Під час привалу імператор сів під листяним деревом, чекаючи, поки вода закипить. Туди впали кілька листків (чайних, звичайно ж) і збагатили воду дуже цікавим смаком і кольором. Шень-нун ризикнув випити кольорову воду. Напій так його збадьорив, що він відправився в подорож раніше, ніж планував. Після цього випадку імператор почав вивчати властивості чайного листя. Так і зародилася чайна культура, яка незабаром підкорила весь світ.

Звичайно, це всього лише легенда, але нам вона дуже подобається. Ми віримо, що все так і було

Як виглядає заварений сухий листок

Імператор Шень Нун

Еволюція

Першу згадку про чай віднайшли у 222 році в листуванні китайської знаті. Вони пили його замість вина.

Протягом наступних століть чай впевнено підкорював Китай. За часів володарювання династії Тан (618–907 рр.) культура чаювання досягла свого піку. Разом із грою на флейті, каліграфією, малюванням і бойовими мистецтвами чаювання стало прерогативою аристократів. Чай пили із золотих циновок, а млинці подрібненого чайного листя були розмінною монетою багатіїв, їх відправляли як данину імператору. Простим селянам діставався тільки розсипний листовий чай.

Нині якісний китайський чай доступний кожному, а золотий посуд замінили зручні заварники, у яких навіть заварювання протоками займає кілька хвилин:

Ізіпоти: всі товари

Буддійські монахи

З великою повагою монахи ставилися до китайського чаю. Цей напій допомагав їм цілодобово молитися, не заплющуючи очей. Можна тільки уявити рівень міцності заварки.

Знайомтесь, натуральні енергетик – пуер:

Пуер: всі товари

Одного разу до імператора Сюань-цзун приїхав у гості буддійський монах, якому було 130 років. Він захоплював своєю бадьорістю і життєрадісністю.

««Що за диво-ліки дозволяють вам так радіти життю?» – запитав імператор. На що монах відповів, посміхаючись: «Я з бідної сім'ї, з народження не приймав ліки. Просто я дуже люблю чай».

История чая - фото 1

Споконвіку чай допомагає буддійським ченцям підтримувати бадьорість


История чая - фото 2

Буддійські монахи вважають за краще пити китайський чай з молоком.


Лу Юй

У VIII столітті великий знавець чаю Лу Юй (він у нас на логотипі) написав першу працю про чай і його властивості. Книга «Чайний канон» набула широкого розголосу.

У ній було все, чого не вистачало любителям чарівного напою: як вирощувати і заварювати чай, яку воду і який посуд необхідно використовувати для церемонії, скільки потрібно настоювати той чи інший сорт. Автора книги в народі заслужено прозвали «бог чаю».

«Якщо довго пити чай, можуть вирости крила».

Лу Юй

Чай сьогодні

Пройшли ті славні часи, коли чайні листки самі падали в котел з киплячою водою. У наш час все дуже ускладнилося.
Всього існує сім груп чаїв. І кожна група – як факультет в університеті. Має один напрям і кілька додаткових підрозділів. Усіх чаїв разом – 900 видів.
Якщо ви поки не знайомі зі справжнім китайським чаєм – почніть з нашого набору для «чайних новачків» :)
Чи приймаєте виклик перепробувати їх усі?) Заходьте в наш чайний каталог і дегустуйте на здоров'я!