Ісинські чайники: посуд богів

Якщо ви коли-небудь захочете заволодіти увагою справжнього експерта з чайних церемоній чи шанувальника китайського терпкого напою, то просто прошепчіть йому на вушко: «У мене є ісинський чайник…» – і він біля ваших ніг!
Існує мудрість, що у простоті приховані найглибші сенси. І доказом правдивості цих слів є уособлення глибокої майстерності і мінімалістичної естетики, збереженої протягом багатьох століть – ісинські чайники. Чим же вони так заворожують нас? Читайте далі.
Фантастична глина і де вона живе
Ісинські чайники – це поціловані стихією мистецькі артефакти, які ви можете бачити не на музейних вітринах, а на полицях своєї кухні. Вони виготовляються з унікального природного матеріалу – глини, яку добувають лише в одному регіоні Китаю. Ще з 14-го століття її знайшли в районі Ісин, на півдні Піднебесної.
Створення чайників – справжнє мистецтво
Ісинська глина – примхлива, але дуже особлива леді. Вона, як ріг достатку, наповнена мінералами, слюдою, окисами заліза та залізною рудою. Цей матеріал не такий піддатливий, як звичайна глина. Вона досить тверда і крихка. Та і добувати її не так легко, адже залягає ісинська глина глибоко під землею. Але за довгий і складний процес її добування, вона віддячує своїми унікальними властивостями.
Цінність ісинської глини
Ісинська глина має пористу структуру і чудову теплопровідність. А ще вона дуже дружить з чаєм, бо не нав’язує йому свій запах, і в повній мірі дозволяє напою розкрити свій неповторний букет.
Цікаво, що глина, як і чаї, має декілька сортів. Їх відрізняють за відтінками: чорний, жовтий, зелений, червоний та пурпуровий. Червона глина – найдорожча, а з пурпурової традиційно виготовляли посуд аж для імператорів, тому експортувати її й досі заборонено.
Дивовижний процес виготовлення чайників з душею
Щоб зробити ісинський чайник, треба добряче побавитися з глиною.
Спочатку її залишають на свіжому повітрі, аби дар землі зустрівся з іншими стихіями – вологою, сонцем та вітром. Після того, як вона стане твердою, її подрібнюють, місять, відбивають. Словом, чаклують, щоб вона стала твердою і міцною. Потім у формі пластин її знову залишають в спокої. Ну, тобто, дозволяють відпочити перед найспекотнішим процесом. Коли глина набуває форми майбутнього виробу, її випалюють у печі при температурі до 1200 градусів! Тут вже жоден крем від засмаги не допоможе! Але чого не зробиш заради мистецтва.
І ось, з гарячої печі, дістають воістину безцінний артефакт. Чайник, який пройшов і вогонь, і воду, і мідні труби, виглядає дуже витончено, але насправді – міцний і витривалий. До речі, лише ісинська глина витримує таку високу температуру випікання.
Майже магічні властивості чайників з ісинської глини
Пориста структура дозволяє чаю дихати
Структура чайників дуже пориста, а тому посудина буквально дихає і видихає нічим не зіпсований аромат чаю. Чим більше чайник використовується, тим ціннішим він стає. Адже пори наповнюються ефірними маслами, які додають чаю барвистий смаковий відтінок, який ні з чим не сплутати. Саме тому чайні експерти радять для кожного виду чаю використовувати окремий ісинський чайник. Так між формою і вмістом створюється своєрідний близький зв’язок, який з часом лише глибшає.
Термостійкість
Ісинський чайник дуже швидко нагрівається, а тепло віддає навпаки – повільно. Тому не травмує чай і дозволяє йому виразити яскравий смак якнайповніше. Ну і важлива деталь – його ручка не нагрівається. Ніщо не зможе зіпсувати вашу неповторну чайну церемонію!
Насолоджуйтеся чаюванням пуерів та улунів сповна
Ні для кого не секрет, що чайна культура – це не лише смачний оригінальний напій. Дух чаю розкриває свою красу і магію лише у правильно обраному посуді, який, як і чай, має свою історію та запечатану гармонію природи і людської любові.
В ісинських чайниках свою божественну суть найкраще відкриють улуни та пуери. Спробуйте, і ви вже ніколи не захочете пити чай у звичайному заварнику!