Кава vs чай: битва за кофеїн

Кофеїн в чаї

Кофеїн – штука хитра, вміє з'являтися в найнесподіваніших місцях: у колі, шоколаді, снеках, десертах, деяких видах ліків, енергетичних напоях, жуйці, пиві і, звичайно ж, чаї.

Фантазія без меж

Учені винайшли колготки, просочені мікрокапсулами кофеїну. Як стверджують розробники, колготки допомагають позбутися целюліту на ногах і покращують еластичність шкіри.

Ми спробували розібратися в біохімії кофеїну і зрозуміти, де його більше – в чашці кави чи в чашці чаю.

Почнемо з головного: як кофеїн впливає на людину

Як багато кофеїну в чаї

Кофеїн – психостимулятор, він активізує нервову систему, підвищує розумову і фізичну працездатність, прискорює пульс, розширює кровоносні судини.

І все б добре, тільки є одне але. Кофеїн викликає звикання. І якщо перервати регулярне вживання кави, організм болісно це сприйме: нервова система гальмує, виникають втома і сонливість, настрій падає.

Щоб не доводити себе до кофеїнової депресії, намагайтеся не переборщити з дозуванням. Однією чашки еспресо або американо вранці цілком вистачить.

Кофеїн в кавових зернах

Кофеїн є в листі, насінні і плодах більше 60 рослин

Кофеїн в чайному листі

Є він і в кавових зернах, і в чайному листі

Як багато кофеїну в каві?

Найбільше кофеїну міститься в еспресо (до 250 мг у 100 мл). В американо – близько 50–80 мг у 100 мл. У капучино, мокачино і латте – близько 40 мг.

Коли без кави ніяк

Як підбадьоритися вранці, якщо кава набридла?

Якщо ні дня не можете прожити без кофеїну, але смак кави вам неабияк набрид, хочемо поділитися прекрасною новиною. Чаї теж бадьорять! До того ж деякі навіть сильніше за каву.

У чаї крім кофеїну є ще й амінокислота L-теанін, яка стимулює працездатність мозку. Поєднання кофеїну і теаніну створює відчуття повної ясності розуму протягом усього дня. Слова легко складаються в пропозиції, а втоми як і не було. Прекрасний стан.

Топ-4 для бадьорості

Габа-чай

Габа-чай – легкий ноотропний напій, улун-енергетик. Бадьорить не ривками, як кава, а поступово і нешкідливо.

Секрет тонізуючих властивостей габи – у способі його ферментації. Чай окислюють у безповітряному просторі протягом 12 годин, у результаті чого виробляється підвищена кількість кислоти ГАМК, яка активує енергетичні процеси мозку.

Всі пуери

Про здатність пуерів бадьорити чули всі. Якщо трохи перетримати заварку, вийде справжня енергетична бомба. Тільки не зловживайте таким чаєм, будь ласка. Заварюйте, якщо має бути безсонна ніч або тривала інтелектуальна робота.

Як бадьорять пуери

Чорні чаї

У чашці чорного чаю близько 70 мг кофеїну. Різниця між чорним чаєм і кавою полягає в тому, що ефект від кави приходить одразу, але і зникає через кілька годин. Після чашки чаю моментального припливу бадьорості ви не помітите, зате відчуття ясності розуму триватиме набагато довше.

Зелені чаї

У міцно завареному зеленому чаї кофеїну може бути більше, ніж у латте або капучіно. В середньому  – 80 мг в чашці.

Як бачите, альтернативних варіантів кави багато. Дегустуйте, насолоджуйтеся новими смаками і відчувайте себе завжди прекрасно, як у найкращі свої дні.