Кероб – шоколадний смак без какао

Кероб – шоколадний смак без какао

Ви куштували колись шоколад без какао? Йдеться не про дешеві замінники у вигляді рослинних жирів, які додають до продукту. Вони не потрібні, якщо є кероб – гідна заміна кави та цукру. За смаком – це один в один какао, але не по суті: без глютену, з мінімумом жирів, багатий на клітковину. Україна тільки розпочинає знайомитися з цим продуктом, але в магазинах уже можна купити кероб. Проте давайте спочатку розповімо про нього побільше.

Кероб – це що таке?

На перший погляд, кероб – це брат-близнюк какао. Проте зовнішність оманлива. В цих продуктів різне походження. «Батько» кероба – ріжкове дерево (цератонія стручкова), що росте в Середземномор’ї. Рослина плодоносить стручками, на вигляд – квасоля квасолею, але всередині них – солодке насіння. Ці зерна перемелюють і отримують кероб сирий.

До речі, карат – це похідне від «кератос» – грецької назви цератонії. Справа в тому, що все насіння у стручках однакове – точно 0,2 г. Тому в давнину зернятка кероба використовували як еталон ваги при оцінюванні дорогоцінного каміння.

Це природний замінник какао: кероб неймовірно схожий за смаком, при цьому поживний і натуральний. Смакові відтінки залежать від ступеня обробки бобів. Найсолодший – кероб необсмажений. Подрібнений порошок не схожий ні на какао, ні на шоколад: він сірувато-рожевий. За смаком більше нагадує грушу, використовується як натуральний підсолоджувач.

Одні віддають перевагу необсмаженому керобу, інші – термічно обробленим зернам. Відрізнити продукти просто: напис «Raw» на упаковці означає, що мелені зерна цератонії обсмажили трішки. Злегка обсмажений кероб є темнішим, з ніжним ароматом карамелі та кислинкою. Чим сильніше прожарюються боби, тим більше порошок схожий на какао за виглядом і смаком, явно відчувається шоколадна гіркуватість. Кероб обсмажений також використовують у шоколадних напоях.

Какао Каеробе

Ваш продукт? Кулінарні варіації з керобом

Якщо ви знаєте, де використати какао, то і керобу застосування точно знайдеться. Адже цей порошок замінює какао за всіма властивостями. Наприклад, якщо у вас алергія на шоколад або дитину обсипає від солодощів, то ця маленька трагедія легко вирішується: готуйте та їжте десерти з керобу.

Що можна робити з керобом:

  • заварювати, як какао чи гарячий шоколад;
  • додавати до десертів;
  • робити «шоколадне» тісто;
  • «тюнінгувати» солодкі каші;
  • необсмажений кероб використовують замість цукру.

Кероб vs какао: 5 відмінностей

Лайфхак для всіх адептів ЗСЖ – обирайте кероб, какао трохи поступається «колезі» в плані корисності для організму. Секрет полягає у складі зерен. Чим відрізняється цей «чарівний порошок»:

  1. У бобах керобу немає теоброміну, кофеїну і фромаміну: елементів, які збуджують нервову систему, провокують гіперактивність у дітей. Тому шоколадний напій із керобу можна пити малюкам, вагітним і мамам-годувальницям.
  2. Менше жирів: на 17%, ніж у какао. Від керобу не погладшаєш, якщо не захоплюватися, звісно. При цьому вміст кальцію, фосфору та калію вищий. Подвійна користь.
  3. Кероб солодкий: тому напої та випічку якщо і потрібно підсолодити цукром, то зовсім трохи.
  4. Вітамінна бомба: вітаміну В2 міститься як у спаржі або полуниці, вітаміну А – більше, ніж у буряках і баклажанах. Плюс є інші вітаміни: групи В, РР, С та Е.
  5. Не викликає звикання: поки Брітні Спірс та Кайлі Міноуг розповідають, що не здатні й дня прожити без плитки шоколаду, ви можете спокійно пити шоколадні напої з керобу, не побоюючись «підсісти» на солодощі, адже цей продукт не містить кофеїну, тому не викликає звикання.

Як зробити напій з Каеробе

Елементарно до геніальності: як приготувати напій з керобу

Якщо хочете спробувати щось особливе замість звичайного какао, ви можете приготувати шоколадний напій з керобу. Рецепт елементарний – із серії «просто додай води» або молока, якщо хочете отримати смак какао, як у дитинстві. Порція – столова ложка кероб-порошку на 160 мл молока чи води. Для суміші гарячого шоколаду візьміть 90 мл рідини. Дуже добре перемішайте – і шоколадна смакота готова. М-м-м, райська насолода. На наш погляд – вдала версія незвичного продукту, а як ви вважаєте?