Напівферментований чай

Улуни

Відгадайте загадку із сканворда: напівферментований чай, 4 букви. Ні, це не пуер. Це улун.

Пуер – постферментований чай. Улун – напівферментований, десь посередині між зеленими і чорними чаями.

Що таке ферментація?

Поетапно виробництво чаю має такий вигляд: збирання – сушіння на вулиці – скручування – ферментація – фінальне сушіння.

Після скручування чайне листя виділяє сік (мікс ферментів і поліфенолів). Потім сировину поміщають у вологе середовище, де воно починає бродити. Які біохімічні процеси відбуваються в чаї, пояснити складно. Проте саме від цього етапу багато в чому залежать смак, колір і аромат чаю.

Ферментація триває від 45 хвилин до 45 днів, усе залежить від виду чаю.

Окислення проходить у просторих, прохолодних і вологих приміщеннях, куди не потрапляє сонце. Фермери розкладають чайне листя шаром у 10 см на рівній поверхні.

Сушка чаю в спеціальному приміщенні

Для першого сушіння листя розкладають на дерев'яні підноси

Улун витискають в центрифугах

Так з улуну в центрифугах віджимають усі соки

Градація ферментації всіх чаїв

Від ступеня ферментації залежить вибір температури води для заварювання чаю.

 БілийЗелений, жовтийУлунЧорнийТемнийПуер
Ступінь ферментації (%)5-7%3-12%30-70%80%100%ферментація подвійна (200%)
t води (°C)65-70°C70-85°C85-90°C90-95°C95-100°C100°C

Чим темніший чай у вашій чашці, тим він більше ферментований.

Як роюлять улуни

Китайці роблять улуни за особливою технологією. Все має такий вигляд.

  1. Фермери збирають великі чайні листки на високогірних плантаціях.
  2. Доставляють чай на мануфактури.
  3. Співробітники мануфактур кладуть листя тонким шаром у 10 см на тканинні полотнища прямо на вулиці.
  4. Сировина провітрюється протягом 4–6 год.
  5. На нічний час вона розташовується в холодному сирому приміщенні.
  6. До ранку чай окислюється. Черговий у цей час акуратно ворушить листя.
  7. Вранці сировину кидають до розігрітих центрифуг на 5–7 хвилин, де вона стає м'якою і в’ялою.
  8. Після обробки в центрифугах чай вантажать у верстат, де його мнуть протягом 10 хвилин. Саме на цьому етапі виділяються ферменти, які окислюють улун. Аромат під час цього процесу стоїть навколо просто приголомшливий, як від свіжоскошеного газону.
  9. Потім втомлену сировину сушать у величезних сушильних шафах.
  10. І тільки після сушіння починається скручування у щільні кульки.

Це ми описали процес виробництва світлих улунів. Темні улуни замість скручування проходять 10-годинний етап копчення на слабкому вогні. Саме звідси у смаку темних улунів є нотка димності.

Темный улун коптят на огне

Усі улуни дуже смачні. Саме зі знайомства з цим видом чаю ми загорілись ідеєю відкрити чайну в Києві. Обов'язково спробуйте!

Тепер ви стали трошки експертом з виробництва улунів. І вже точно зможете відгадати у сканворді, який чай напівферментований. Залишилося продегустувати всі сорти. Готові до незабутніх чайних вражень? Тоді повний уперед!