Правильний посуд для чаювання

Ппосуд для чаювання

Гід по чайному посуду: необхідний мінімум

Як для сну бажано мати ліжко, так і для чаювання потрібний правильний посуд. Найсмачніший і дорогий чай у поганому посуді втратить свій шарм.

Якщо ви тільки починаєте знайомство з чайною темою, то різноманітність посуду і начиння для заварювання чаю може звести вас з розуму. Але який посуд насправді стане в нагоді, а який стоятиме без діла на кухні? Зараз розповімо.

Чабань

Чабань - доска для чаювання

Чабань – це столик для чаювання в закладах із чайною картою. На чабані можна зручно і безпечно розташувати весь посуд. Крім того, в ній є злив для надлишку окропу, чаю, першої заварки (першою заваркою промивають посуд і чай, її не п'ють).

Чабані бувають кам'яними, порцеляновими, металевими і з пресованого бамбуку. Ми перепробували всі ці варіанти, але зупинилися на моделі з цінної породи тропічної деревини венге. Вона не тільки приваблива зовні, але й дуже практична. Не боїться окропу і слугує десятиліттями (перевірено).

Как підключається злив у чабані

Основні фішки чабані з венге:

  1. На ніжках-підставках є спеціальні гумки, щоб не подряпати стіл.
  2. На торцевій частині є невелике заглиблення для пальців, щоб було зручніше переносити дошку.
  3. Невеликий крок решітки – навіть найменші піалочки стоять нерухомо. Крім того, решітку зроблено так, що надлишки води безперешкодно стікають усередину, залишаючи поверхню сухою та естетичною.
  4. У дошку можна зливати скільки завгодно рідини, у ній є трубка для відведення води.

Це суперчабань для проведення чайної церемонії в домашніх умовах. Найкращий перший піднос. Він стане вашим добрим другом.

Чайники

Чайник – це головний предмет на чабані, інструмент ведучого чаювання. Чайники бувають скляними, керамічними, глиняними і порцеляновими.

У Китаї ми перепробували їх усі, а ті, що нам сподобалися найбільше (йдеться насамперед, звичайно, про Sama Doyo), привезли для вас в Україну.

Чайники-заварники

Нас підкупив спочатку практичний і лаконічний дизайн цього посуду. Але найголовніше – у цих красенях можна заварювати будь-який чай методом протоки. І зелений, і білий, і улун, і пуер. Саме з таких і подібних чайників п'ють чай сучасні китайці (чи ви думали, що у них є по 2 години щодня на традиційну церемонію?)

Більш докладно про технологію заварювання - і це важливо! - читайте тут.

У колекції Sama Doyo є кілька видів чайників: ізіпот, чайникі зі свічкою, чашки-заварники. Поговоримо про кожен з них.

Ізіпоти

В ізіпотах заварюють чай за технологією протоки. Це так само, як у традиційній чайній церемонії, тільки в 10 разів швидше і легше. Фотоінструкція заварювання чаю в ізіпоті. тут.

Изипоті СамоДойо

Універсальний рецепт заварювання чаю в ізіпоті

  • Підніміть кришку, засипте в колбу 5–10 г будь-якого чаю і залийте гарячою водою (85°C).
  • Зачекайте від 10 сек. до 1 хв. (дивіться в картку чая, там указано корректное время заварки) и нажмите кнопку на крышке.
  • Настій виллється в зовнішню посудину. Це перша заварка, яку не можна пити (ви промили нею посуд і чай). Злийте першу заварку в чабань.
  • Потім знову залийте ці самі чаїнки гарячою водою і почекайте, поки заварка настоїться скільки потрібно (враховуйте наші рекомендації в описі кожного чаю). І так кілька разів. Ваш улюблений напій готовий.
  • Заварювати китайські чаї можна до 10 разів, пуери – до 15.
Як отримати t 85°C без термометра

Для того, щоб отримати воду потрібної температури (85°C), дайте крутому кип'ятку охолонути 5 хвилин.

Чайники зі свічкою

Це результат роботи геніїв дизайну. Чудові прозорі чайники для романтичних вечорів. Чай заварюється традиційним способом (у ситечку), але під посудиною розташована бездимна свічка, щоб напій залишався завжди теплим, як серце закоханого.

Чайник зі свічкою

Чашки-заварники

Стильний і зручний девайс для людей, які не готові міняти якісний китайський чай на пакетики. Завдяки оптимальному обсягу і зручній конструкції цією чашкою зручно користуватися в офісі чи вдома, заварюючи улюблений чай кілька разів методом протоки. Боросилікатне скло зберігає температуру напою максимально довго. Зовні стінки не нагріваються, тому ви не обпечетеся.

Чашка-заварник

Чайники з ісинської глини

На другому місці за зручністю заварювання після скляних чайників Sama Doyo стоять традиційні моделі з ісинської глини. Сировину для їх виготовлення видобувають на околицях міста Ісин на сході Китаю. Такі чайники міцні, не вбирають аромат напою, благородно впливають на його смак.

Як правило, це компактні 125-мілілітрові малюки з фільтром біля носика. Такий обсяг ідеально підходить для 3 або 4 персон. У чайник кладеться 7 г будь-якого чаю або 10–12 г пуеру.

Перш ніж переходити до заварювання, обов'язково обдайте чайник окропом. Першу заварку витримуємо кілька хвилин і зливаємо в чабань. Наступні заварки витримуйте не більше хвилини.

Чайник из иссинской глины

Цікаво знати

У Китаї не заведено заварювати у глині білий і зелений чаї. В ісинських чайниках краще заварювати пуери і темні улуни.

У яких чайниках не можна заварювати чай?

  1. В чавунних. Активні іони металу взаємодіють із чаєм, що негативно позначається на смаку, ароматі й кольорі настою. Смак втрачає чистоту, аромат грубішає, а колір чаю стає темнішим і набуває сірого відтінку.
  2. У керамічних. Якщо це не спеціальна чайна кераміка. Такі чайники вбирають запахи, і ви не зможете оцінити чистоту смаку чаю.

Чашки

Головний інструмент гостя – чашка. Вона має добре лягати в руку і чітко розкривати смак, колір, аромат чаю. Всупереч європейській звичці до сервізів, у китайському чаюванні можуть мирно сусідити чайник і чашка, виготовлені з різних матеріалів.

Але давайте по черзі.

Набір посуду для чаювання
На фото – чашки Sama Doyo CP-02

Скляні чашки

Це найбільш оптимальний варіант для чаювання. Завдяки прозорим стінкам ви зможете оцінити чистоту і колір заварки. Обсяг таких чашок – 100 або 120 мл. Китайці люблять пити чай маленькими порціями і не поспішати, щоб насолодитися смаком і ароматом чаю сповна. Чашки Sama Doyo для цього дуже підходять, тому що вони легкі, майже повітряні. Їх зручно тримати в руці завдяки ергономічній ручці.

Скляні піалочки

А це улюблений посуд китайців. Обсяг мініатюрних піалочок – усього 3-4 ковтки. Цього достатньо, щоб розкуштувати чай і зафіксувати смак у роті. Завдяки технології подвійних стінок ви можете тримати піалу, не боячись обпекти руку. Зовнішня стінка завжди буде ледве теплою, навіть якщо всередині окріп.

Прозорі піали

Ніде і ніколи ви не зустрінете китайця, який би пив Те Гуань Інь з великої 200-мілілітрової кружки, як це любимо робити ми.

Звичайно ж, ви можете пити чай хоч з півлітрового кухля. Тільки, будь ласка, пийте його не поспішаючи. Постарайтеся відчути смак, вловити всілякі відтінки та обертони. У китайському чаї їх багато. Більше, ніж ви думаєте. І робіть хвилинні паузи, щоб відчути смак.

Підведемо підсумки

Основні предмети для чаювання на столі – це чабань, чайник і чашка. Будуть також корисними чайниця для зберігання чаю та набір чайних інструментів (щипці для чаю, ніж, дощечка для обробки пуеру, підставки під чашки тощо). Оберіть чайний посуд і чай собі до душі та позвіть друзів провести з вами приємний вечір. І нас не забудьте запросити. ;)