Різновиди чаю пуер: відмінності Шу і Шен

Є в скарбниці китайських чаїв окрема категорія - пуери. Головна фішка цих сортів - витримка: пресовані брикети зберігаються десятиліттями, причому з кожним роком цінність продукту зростає. Колекційний пуер - найдорожчий чай в світі, проте в нашому магазині продаються оригінальні сорти за ціною, доступною кожному: від 60 грн за 50 г продукту. Це не обман і не підміна назв, просто існує два різновиди пуерів: Шу і Шен.
Скільки років чаю з Пуеру
Знаменитий китайський чай має давнє походження - технологія створення відома вже три тисячі років. Назву напій отримав по імені міста Пуер, поблизу якого вирощували чайні кущі. За тисячоліття географія не змінилася: плантації і сьогодні розташовані в південно-західній частині Китаю, провінції Юньнань.
Почніть дегустувати Шен і Шу пуери з наших улюбленців - такі контрастні і неповторні:
Для приготування чаю використовуються зріле чайне листя, яке ферментують до ступеня рівня зеленого чаю. Далі починається найцікавіше. Сторіччя тому чай з Китаю транспортували в караванах, верхи на конях. В дорозі листя доходило до кондиції: чай день за днем, місяць за місяцем наповнювався вологою і підсушувався на сонці. В результаті виходили пресовані компактні коржі. Заварка з часом набувала темного, майже чорного кольору, а напій - характерний смак, за який і цінувався пуер.


Шен пуер: той самий, легендарний
Сьогодні технології виготовлення вдосконалились, але суть залишилася колишньою: зібраний урожай піддають мікробній ферментації, а потім сушать, пресують і витримують. Так отримують класичний різновид чаю - Шен пуер.
Найцінніші сорти витримані 15-20 років і довше, спробувати такий напій - мрія кожного чайного гурмана.
Чай, зроблений за традиційною технологією, слабоферментований. Висушені листки темні, з натуральним зеленуватим відтінком. Колір настою світло-бурштиновий, смак Шен пуеру - делікатний, з солодкуватим шлейфом. Чим довша витримка, тим темніші відтінки і більш насичений смак напою.

Хороший настрій починається з чашечки чаю
Шу пуер - випускник прискорених курсів
Що робити, якщо не хочеться викладати сотні доларів за порцію чаю або чекати років 10, поки брикет визріє? На цей випадок є Шу пуери - категорія постферментованих чаїв. Технологія виготовлення цих сортів з'явилась в кінці минулого століття, коли китайська чайна компанія випробувала прискорений спосіб ферментації чайного листя. Технологія виправдала себе, і сьогодні Шу пуери випускаються в обсягах, що перевищують традиційні шени.
На створення продукту йде 2-4 місяці, хоча процес технологічно складніший, ніж класичний метод. Якщо спростити поняття, то виготовлення Шу пуеру нагадує квашення капусти.
В результаті виходять пресовані коржі, тільки набагато темніші, ніж сорти Шен. Смак теж відрізняється: густий, з вираженими димчастими нотками.
У кожного сорту пуеру - свої поціновувачі. Якщо ви тільки знайомитесь з цим чаєм, рекомендуємо починати дегустацію з «молодих» напоїв, щоб оцінити всі смакові нюанси пуеру гідно.