Ройбуш: корисні властивості

Чай – настільки популярний напій, що іноді стає символом країни або певної території. Так, Латинська Америка асоціюється з мате, Китай – з пуерами чи улунами, а Південна Африка – з ройбушем (ройбосом). До Європи напій привезли голландські переселенці. До речі, ройбос на африкаансі – мові ПАР – означає «червоний кущ». Смак та властивості цього виду чаю заслуговують на окрему розмову.
Не чай у звичному розумінні: що таке ройбос
Як і мате, ройбуш не містить чайного листя – це, скоріше, фітонапій. Однак для зручності цей тонізуючий та духмяний настій прийнято називати чаєм.
Напій готують з молодих пагонів та листя аспалатуса лінійного – чагарнику, що росте в південно-африканській долині Содерберг. ПАР щодо ройбуша – монополіст: спроби вирощувати кущі в Австралії чи Південній Америці виявилися невдалими.


Як роблять чай
Урожай збирають з 1,5-річних рослин: зрізують гілки та листя, подрібнюють і ферментують. Процес схожий на приготування традиційного чаю: сировину зволожують і залишають окислятися під сонцем. Потім чай сушать, сортують і фасують розсипом у пачки або пакетики.
Смак і аромат «червоного куща»
Оригінальний чай виходить приємним на смак і дуже запашним. Колір настою насичений, бурштиново-червоний із шафрановим відтінком. Смак – солодкуватий навіть без додавання цукру або меду. Аромат ройбуша – це щось чарівне: одні відчувають карамельні чи горіхові нотки, інші – запах скошеної трави.

Заварений ройбуш прикрасить будь-який стіл, а його аромат запаморочить голову
За що ще цінують ройбуш
У Японії провели дослідження корисних властивостей ройбоса та відповіли на запитання, чому африканські бушмени використовували цей напій і як ліки.
Склад ройбуша:
- флавоноїди – антиоксиданти, що «чистять» організм, знешкоджують і виводять шлаки; до речі, в цьому чаї вміст антиоксидантів на 50% вищий за зелені сорти;
- тетрациклін – природний антисептик, допомагає подолати застуду;
- мікроелементи: залізо, фтор, кальцій, цинк та інші компоненти, необхідні для нормальної роботи організму;
- глюкоза – живильна речовина, що додає напою солодкого смаку;
- вітаміни групи А, В, С, D, Е;
- ефірні масла заспокоюють і розслаблюють;
- фенолкарбоксилова кислота допомагає збадьоритися, наповнює енергією.


2-3 чашки ройбоса на день – і можна забути про кольки, дерматит, підвищений холестерин, застуду.
Однак не варто захоплюватися чаєм людям з низьким артеріальним тиском: є ризик знизити його ще більше. Не слід також пити занадто гарячий чай: максимум 50°С, інакше замість позитивної дії можна спровокувати шлункові спазми, безсоння чи головний біль.
При цьому в ройбуші немає кофеїну, як у каві чи листовому чаї. Цей напій корисний дорослим та дітям, вагітним і жінкам, що годують.
Ройбуш – відповідний приклад того, як чай може бути водночас корисним і чаруюче смачним!