Руйнування міфів про бірюзовий чай

Чаювання під час заходу сонця

Чого тільки не придумають завзяті маркетологи, щоб здивувати покупців: морозиво з креветок, сир із пліснявою, бірюзовий чай. Але не варто сприймати красиву назву чаю буквально. Якщо ви побачите у своїй чашці всю блакить небес, значить, або в ньому є щедра порція барвника, або це не чай, а заварені квітки кліторії.

Все, що треба знати про бірюзовий чай

Коли цінитель китайського чаю говорить «бірюзовий чай», то має на увазі улун. І справа не в кольорі самого напою, а в історії його назви.

Улун на китайській мові звучить як «Цин Ча». І це позначається ієрогліфами 烏龍. Званням «бірюзовий» його нагородили вже європейці при спробі перекладу.

У китайській мові ієрогліф «Цин» означає «блакитна небесна лазур». Як виявилося, жодна інша мова планети не може змагатися з поетичною душею жителів Піднебесної.

Бірюзова лагуна

Улун заслужено називають «чайною досконалістю». Високо в горах Піднебесної, де небо практично торкається землі, чайні майстри збирають бірюзовий чай.

Тумани над горами Китаю

Ходить легенда, що смак улуну залежить від ніжності туманів, кількості сонця і сили дощів, які супроводжують чайні кущі під час їх дозрівання.

Це цікаво

Улун виробляють із зрілих листків. Найчастіше вони об'єднані черешком, у якому сховано душу чаю – ефірні масла, що додають йому неповторного смаку та аромату.

Улун не схожий на своїх чайних братів, але від кожного з них він узяв тільки найкраще. Аромат чорного чаю, свіжість зеленого, солодкий присмак і запашну ароматичність квіткового. Який би чай ви не любили до цього – познайомтеся ближче із сімейством улунів. Ви закохаєтесь у них, як першокласник у вчительку.

Чай бірюзового кольору з квіток кліторії

Хоча мода на чай насичено-блакитного кольору з'явилася нещодавно, вона встигла міцно завоювати інтернет.

Що ж це за чай такий, і звідки він взявся? Давайте розберемося.

Butterfly Pea Tea

Чай з метеликового горошку (Butterfly Pea Tea), або кліторії, – це красиво

Чай з Butterfly Pea Tea

Ідеально підходить для фотографій в інстаграмі, але до сучасного чаю ніякого відношення не має.

Його часто плутають з улуном через назву, але, повірте, ці два чаї не мають між собою нічого спільного.

Якщо власноруч зібрати, висушити і потім заварити квітки кліторії, напій дійсно вийде синім. А якщо додати лимон, то і зовсім фіолетовим.

Як выглядає заварений і сухий листок

Правда, колір все одно буде недостатньо насиченим. Саме тому в такий «чай» масові виробники щедро додають барвник для фарбування їжі й тканини.

Пробувати такий екзотичний напій чи ні – вибирати вам. Але повз улун пройти неможливо, це вже точно

Приємного чаювання!