Що таке боросилікатне скло? Просто про складне

Посуд з боросилікатного скла

У нас часто запитують: а чим це ваше модне боросилікатне скло, з якого зроблено весь посуд Sama Doyo, відрізняється від звичайного скла? Настав час розібратися. Розповімо так, щоб було зрозуміло дитині, гуманітарію і бабусі під під'їздом.

Почнемо з термінології

Боросилікатне або ж термостійке скло – це різновид звичайного силікатного скла, у складі якого є оксид бору (B2O3). Саме цей компонент підвищує стійкість скла до низьких (до -80°С) та високих температур (до +525°С), а також до механічних пошкоджень.

Де використовують боросилікатне скло?

Оскільки боросилікатне скло не реагує на хімічні речовини: кислоти, солі, луги та більшість органічних сполук, його використовують у промислових цілях: для лабораторного посуду, оптики, хірургічних інструментів.

Художники-склярі видувають з нього дорогоцінні фужери незвичайних форм, бокали, вази, графіни, скляні фігурки. А інколи навіть виготовляють ювелірні прикраси.

Та найцінніше для нас те, що з боросилікатного скла виготовляють неймовірно красивий і функціональний посуд для закладів HoReCa – кафе, ресторанів, кав’ярень. На нашому сайті, наприклад, можна придбати чайники-заварники, чашки та склянки, піали, графіни виключно із термостійкого скла. І ось чому.

Заварювання чаю

Які у нас тут красиві набори Sama Doyo... Ухх. Захоплення!

Заварювання чаю з Sama Doyo

Знайомтеся, це наш бестселер і улюбленець - портативний інфузер

Фічі посуду із боросилікатного скла

Легкість, при цьому міцність

Якщо взяти в руку ізіпот Sama Doyo, перше що спадає на думку – «Ого, який він легкий, а які тоненькі стінки! Мабуть, чайник швидко розіб’ється». А от і ні!

Невагомість та легкість не свідчить про його крихкість. Оскільки коефіцієнт щільності у боросилікатної основи вищий, ніж у силікатного скла, вона краще захищена від ризику механічних пошкоджень. ;)

Заварювання чаю

Наглядний приклад міцності ;)

Заварювання чаю з Sama Doyo

Посуд витримує екстремальні перепади настрою температури

Естетика

Скажемо вам відверто: красивий посуд – це наша слабкість. Коли ми вперше побачили вітрини Sama Doyo на виставці в Китаї, зрозуміли – ці ідеальні скляні красені назавжди увійдуть в наше життя. Легкі, досконало прозорі та сяючі, з тонкими стінками та красивим мінімалістичним датським дизайном. Це була любов з першого погляду.

Справа в тому, що блиск та ідеальна прозорість – ще одна фіча боросилікатного скла. Оксид бору хімічно нейтральний та не вступає в реакцію з жодною сполукою, тому навіть після багаторічного користування посуд виглядатиме як у світлі софітів.

Заварювання чаю

Ну разве не красавчик?

Заварювання чаю з Sama Doyo

Магия боросиликатного стекла 

Термічна стійкість

Боросилікатне скло витримує перепади температур до 120°C. Це означає, що гарячу від чаю чашку чаю можна ставити у холодильник (чи навпаки – чашку з морозильної камери заливати окропом) і не боятися, що вона трісне.

Крім того, такий посуд довго тримає температуру напою, що дуже круто, особливо якщо запрацювався і забув про заварений чай.

Сподіваємося, ми змогли розставити всі крапки над «і» та розповіли все, що вас цікавило про посуд із боросилікатного скла. Красивих вам чаювань! Пити якісний китайський чай приємніше з красивого посуду ;)