Що таке Ян-Ча?

Уїшанський чай

Ян-Ча (йє-ча) (岩茶-yan — це правильне написання на ханю-піньїнь, але відтворюється трохи ближче до «йєнє»). Означає «стрімчаковий чай», і його так називають через скелястий грунт стрімчаків, місць, де він історично росте. Мы говоримо про район Wuyishan (Уі-Шань) («шань» значить гора) провинція Фуцзянь в Китаї.

Что такое Ян-Ча? - фото 1

Казкові гори Уішань

Тут ростуть стрімчакові улуни.

В районі Уі-Шань існує тонна різноманітних суб-сортів, тому є буквально сотня різноманітних типів Ян-Ча, котрі можна обробляти по-різному. Проте, багато з тих, котрі доступні як в Китаї, так і за кордоном пішли насправді не з цієї живописної місцевості. В більшості випадків постачальники (навмисне, чи ні) спотворюють інформацію про фактичне походження чаю, який продають. Та тільки не ми. :)

Цікаво знати

Це темний улун, хоч деякі чаєлюби відносять його до окремої категорії. Історично склалось так, що цей чай сильно обсмажують на дерев'яному вугіллі, надаючи йому насиченого аромату. Як правило, необхідно зачекати певний час після обсмажування, чи повторного обсмажування, щоб чай «заспокоївся».

Чай варто заварювати майже киплячою водою (85-90 градусів). Кладіть побільше листків, особливо, якщо вони дуже довгі. Швидко проливайте. Гучно прицмокуйте, коли п'єте — чай ​​має потрапляти на язик.

Что такое Ян-Ча? - фото 2

Ян-Ча відомий своїм незвичайним смаком та багаторазовими заварюваннями. Це непростий чай. Треба погратись з проливами.

4 найбільш відомих типи(四大 , чи si da ming cong):

  1. Da Hong Pao (Великий Червоний Халат).
  2. Bai Ji Guan (Білий Півнячий Гребінь).
  3. Tie Luo Han (Залізний Архат).
  4. Shui Jin Gui (Золота Водяна Черепаха).

Rou Gui (Cassia, який найчастіше продається як Кориця з гір Уі) також дуже популярний, як і Shui Xian (Шуй Сянь) (приблизний переклад «водяний дух» чи «нарцисс»).

Та вони, звісно, дешевші.