Сорти чорного чаю: сотні відтінків насолоди

Різновиди чорних чаїв

Світу відомо про півтори тисячі сортів чаю, за бажання можна знайти та скуштувати будь-який з них. Однак 65% українців залишаються вірними традиціям і віддають перевагу чорному чаю. Розпочати день з чашки запашного терпкуватого чаю, скрасити перерву чи відпочити в кафе після роботи – цей напій смакує в будь-якій ситуації.

Ферментували, ферментували і виферментували: як виробляють чорний чай

Улюблений напій європейців – продукт міцного загартування: чайне листя та бруньки повністю ферментують. У результаті природного окислення чай стає темним, майже чорним. Завареним він також відрізняється від зелених і білих сортів: бурштиново-коричневий, іноді з червоним відтінком, але завжди прозорий. Насичений аромат чаю доповнюється глибоким, оксамитовим смаком, відтінків у якого – сотні, кожний сорт розкривається по-своему.

Це цікаво

Чорні чаї привозять до України з Китаю, Індії, Шрі-Ланки: готовий продукт без проблем витримує далекі подорожі, не псується під час транспортування.

Висушене чайне листя фасують у пачки чи пакетики, пресують у брикети, переробляють у гранули. Однак у найкращих сортах цілісність листя зберігається.

Черный чай листики

Свіжі листочки чорного чаю

Червоний – це чорний: китайські чаї

На батьківщині чаю – у Китаї – до цього напою особливе ставлення: навіть знайомий кожному українцю чорний чай там називають червоним. Китайці визначають сорт за кольором настою, а не сухого листя. Чорні сорти вирощують у 12 провінціях Піднебесної.

Популярні види:

  • Лапсанг Сушонг – славетний «копчений» чай, що підв’ялюється на хвойних дровах;
  • Кімун – міцний чай, що використовується при створенні різноманітних купажів;
  • Дянь Хун – для виготовлення цього сорту збирають не тільки листя, а й світлі бруньки, тому готовий напій набуває золотавого кольору;
  • Лю Бао – тонізуючий чай, який у Китаї вважають «прабатьком» пуерів.

У Китаї заварюють напій не один раз: заварку заливають гарячою водою до 9-10 разів і насолоджуються новими відтінками смаку кожного проливу.

Чашка чаю

Китайці п'ють чорний чай для бадьорості зранку

Чай на китайському весіллі

А ще – це частина традиційної весільної церемонії.

Сорти з Індії

Друге місце за кількістю чаю, що поставляється на світовий ринок, посідає Індія. Сорт Дарджилінг – діамант, найвідоміший і найдорожчий з індійських чаїв. Урожай збирають на гірських схилах Гімалаїв, неподалік від міста Дарджилінг, звідси й назва.

За вишуканий смак з мускатним, терпким післясмаком цей сорт часто називають шампанським серед чаїв. До речі, Дарджилінг ферментують лише на 90%, тому сорт посідає проміжне місце між улунами та чорними чаями.

Ассамський і сіккимський чаї – ще два преміальних сорти з Індії.

Цейлонський чай

Збір чаю в Цейлоні

Квітка Дарджилінга

Так квітне кущ Дарджилінга

Відомі чорні купажі

Щоб посилити аромат і смак напою, сушене чайне листя різних сортів змішують, отримуючи оригінальні купажі:

  • English Breakfast: популярний у Європі напій, суміш кімуну й індійських чаїв;
  • «Ерл Грей»: чай з бергамотом;
  • «Ірландський сніданок»: купаж індійських ассамів і цейлонських чаїв;
  • «Руський караван» – чай, популярний на Заході: суміш індійських і китайських сортів з додаванням Лапсанг Сушонгу.

Чорний чай – напій, що не перестає дивувати, адже з кожним новим сортом відкриваються нові грані смаків.