Увага! Чайна плівка

Увага! Чайна плівка

Чай, що простояв ніч, – усе одно що отруйна змія. Китайське прислів'я

Усі ми помічали: коли чай постоїть, на його поверхні з'являється плівка. Що це таке і з чим її їдять (тобто навпаки, їсти її не треба), я постараюся розповісти вам.

Що ж таке ця плівка і звідки вона береться?

Чай – це складна суміш з білків, альдегідів, катехінів, теафлавінів, теарубігінів, мінеральних солей, танінів, похідних пурину, спиртів, амінокислот, вітамінів і вільних кислот.

Велика частина цих речовин осмолюється, реагуючи з киснем. Ця реакція нагадує процес карамелізації. Тільки замість півника на паличці ми отримуємо альдегідні смоли :(.

Чим більше органічних і мінеральних сполук містить рідина, тим товща плівка.

Дослідники з'ясували, що основною речовиною, яка створює плівку, є танат кофеїну (з'єднання таніну й кофеїну). Максимум кофеїну переходить у чай із заварки протягом 5 хв. (чорний) чи 6 хв. (зелений).

Тепер ви знаєте, що чай не можна заварювати довше 5–6 хв. (я ніколи не заварюю чай довше 2 хв.).

Що ж із плівкою? А з плівкою все не дуже – ця нерозчинна субстанція комплексного складу потрапляє до нас всередину і покриває собою слизову оболонку внутрішніх органів. Плівка подразнює шлунково-кишковий тракт і заважає поглинанню корисних речовин. Під нею відразу починаються процеси бродіння і гниття, миттєво розвивається бактеріальна активність. Слизова ШКТ всмоктує токсини, починають розвиватися виразкові процеси.

При регулярному вживанні несвіжого чаю ми ризикуємо захворіти гастритом, дуоденітом, виразковою хворобою, а найнеприємніше – це загрожує нам злоякісними новоутвореннями.

Але плівка на чаї – це ще не найстрашніше. Далі буде страшніше. ;)

Що ж станеться, якщо ви триматимете заварку більше 10 хвилин?

Вчені провели ряд досліджень і з'ясували, що при заварюванні більше 8 хв. або при кип'ятінні заварки в чай переходить так званий гуанін (не плутати з Ті Гуан Інем, він тут ні до чого, гуанін – це пуринова основа, схожа на кофеїн і теанін). Сам по собі гуанін не страшний, але продуктом його окислення є гуанідин (сильний токсин).

Гуанідин – це отрута, в концентрованому вигляді викликає лужні опіки, вражає нервову систему. Можливі спазми, стрибки артеріального тиску, прискорене серцебиття, у великих кількостях може викликати анафілактичний шок, галюцинації, судоми, токсичне ураження печінки.

Тим, хто чув про чифір, тепер напевно, стало ясно, як він діє і чому його пити не можна.

Які основні висновки ми можемо тепер зробити?

  • Заварюйте чай у правильному посуді.
  • Не перетримуйте заварку. 2–3 хвилин цілком достатньо для будь-якого виду чаю.
  • Ні в якому разі не кип'ятіть чай.
  • Ніколи не пийте вчорашній чай, якщо шкода виливати – полийте ним рослини.

Будьте здорові й пийте чай по-новому!