Вплив зеленого чаю на тиск: знижує чи підвищує?

Зелений чай сьогодні посідає друге місце за популярністю після чорних сортів. Напій приваблює приємним смаком, свіжим ароматом, а ще благотворним впливом на організм. Слабоферментований чай допомагає при порушеннях артеріального тиску, а ця проблема зустрічається у 60% населення. Далі розкажемо про те, гіпотонікам чи гіпертонікам краще пити зелений чай, і чим ще корисний цей напій.
У чому особливості зелених сортів
Візуально відмінності між зеленим і чорним чаєм виявить кожен: у першому випадку настій світлий, зелений або жовтий, а чорні сорти у чашці виглядають інакше: колір напою змінюється від бурштинового до темно-коричневого.
Цікаво, що обидва види чаю виробляють з однієї сировини: чайного листя. Тільки зелені сорти ферментують мінімально: на 3–12%. У результаті напій виходить більш світлим, до того ж зберігає максимум корисних елементів.

Так виглядає сушка зеленого чаю
Як зелений чай пов’язаний з артеріальним тиском
Зелений чай – дивний напій, який здатний і підвищити, і знизити тиск.
Тиск – униз
Японці провели дослідження, у ході якого люди с гіпертонією протягом трьох місяців щодня пили чай. Результати показали, що артеріальний тиск знизився в 10% учасників експерименту. Щоправда, у тих, хто пив чай не кожний день, показники не змінилися.
Напій радять вживати і з профілактичною метою: ризик розвитку інфаркту знижується на 40%, артеріальної гіпертензії – на 60%.
До уваги гіпотоніків
Однак зелені сорти здатні й підвищити тиск, причому як серйозні конкуренти кофе. У чайному листі містяться алкалоїди, які називають «чайним кофеїном»: танін, теїн, теобромін, ксантін. Плюс у тому, що зелений чай діє на нервову систему лагідніше, ніж кава, а ефект триває довше. Зникає головний біль – «супутник» зниженого тиску, розум прояснюється, з’являється відчуття бадьорості.


У New Tea знайдеться якісний трав'яний чай без кофеїну на будь-який смак
Чаювання на користь: правила заварювання та вживання зеленого чаю
Щоб досягти результату, рекомендується вживати чай не після їди, як ми звикли, а за 30–60 хвилин до прийому їжі. Звісно, заварювати слід «чисту» заварку, без ароматичних і смакових синтетичних домішок, не розбавляти настій молоком.
Хочете «вбити» зелений чай – обдайте листя окропом, а щоб зберегти корисні властивості напою, заварювати краще водою, підігрітою до 60–70°С.
Рекомендується пити свіжозаварений напій, адже настій, що простояв півдня або добу, втрачає смак і цінність.
Цукор і молоко – погана компанія, якщо на першому місці – користь чаю. Щоб підсолодити напій, додайте в негарячий настій ложечку меду.

Не додавайте в зелений чай цукор та молоко – так ви отримаєте справжню користь від напою
Час заварювання залежить від того ефекту, який бажаєте отримати: для зниження тиску заварюють неміцний чай. Напій також діє як сечогінний засіб. Якщо артеріальний тиск упав, заваріть міцний настій: 10 г заварки на 200 мл води потрібно витримати 3–6 хвилин.
Випивайте 1–3 чашки зеленого чаю щоденно, й тиск буде в нормі!