Види кави в зернах

Види кави в зернах

Смак кави залежить від країни-виробника, від умов, за яких було отримано врожай, від бренду, а головне – від виду кавових зерен. Познайомитися ближче з найпопулярнішими видами кавових зерен пропонуємо просто зараз разом із New Tea.

Знайти ідеальні зерна кави сьогодні – непросте завдання, тому що вибір дуже великий. Щоб упевнено поринути у світ дегустації, варто дізнатися про основні різновиди кавових зерен і те, де вони виробляються. Розберемося разом?

Кавова карта світу

Кавова карта світу

Для вирощування кави потрібні особливі умови, тому висадити чайні плантації та отримати якісний урожай вийде не в кожній країні. Найкращу вирощують у:

  • Південній Америці – світовому лідері виробництва. На неї припадає більш як половина всього експорту в світі. Саме тут народжується бразильська арабіка (32–35% світового експорту), більш дорога колумбійська та перуанська кава;
  • Центральній Америці – Гондурасі та Гватемалі, відомих ексклюзивними та екзотичними сортами зерен;
  • Азії – Індії та В'єтнамі, у яких є просторі кавові плантації;
  • Африці – а саме: у країні вічної весни Ефіопії, Кот-д'Івуарі, відомому своїм затишним кліматом, а також на усамітненому Мадагаскарі;
  • Океанії – точніше, в Індонезії.

Кава реагує не лише на клімат, а й на склад ґрунту і висоту над рівнем моря. Крім того, кожний урожай у конкретній країні є унікальним за рахунок відмінностей у погоді: кількість опадів і сонячних днів не буває однаковою. Тому кава нового врожаю завжди має свою родзинку.

Види кави в зернах

Види кавових зерен різняться не лише за країною походження, а й за сортом. Існують бюджетні та елітні представники кожного з них. Види кавового зерна різняться за виглядом, смаком, органолептикою та ефектом від готового напою.

Отже, поговоримо про основні види зерен кави.

Арабіка

Арабіка – це 70% світового кавового ринку. Вона відрізняться природною солодкуватістю, фруктовою кислинкою та м'якістю смаку й аромату, середнім вмістом кофеїну та користю для організму за рахунок наявності:

  • амінокислот;
  • антиоксидантів;
  • вітамінів;
  • ефірних масел.

Зерна арабіки трохи плоскі, подовжені, з чітко вираженою поздовжньою борозенкою Цей вид зерен кави є нестійким до захворювань, заморозків і шкідників, тож виробництво потребує зусиль та витрат. Тому його вартість трохи вища, ніж ціна робусти.

Робуста

Найбільше робусти зростає в Центральній Африці. Кавові зерна робусти мініатюрні та округлі, їх вирізняють маленькі цятки біля країв серединної борозни.

Цей вид кавового зерна стійкий до захворювань і перепадів температури, добре витримує опади та пекуче сонце. Крім того, її врожай завжди багатший, ніж у випадку інших кавових сортів. Тому й вартість завжди доступніша.

Щоправда, за смаком робуста припадає до душі лише справжнім поціновувачам кави:

  • у ній виражена гіркуватість, а кислинка набагато менш помітна;
  • аромат яскраво-шоколадний і насичений;
  • вміст кофеїну сягає 3%, що вдвічі вище, ніж в арабіки.

Робуста рідше використовується для виготовлення моносортів, і зазвичай стає інгредієнтом купажу. Ідеальною пропорцією вважається вміст 80–85% арабіки та 15–20% робусти для балансу смаку.

Ліберика

Великі зерна, які трохи потріскалися, – це ліберика. Її виробляють в основному в Центральній і Західній Африці. В Європі вона не набула популярності через виражену гірчинку. Зате купажі з ліберикою завжди виділяються на фоні інших своїм індивідуальним характером. За можливості обов'язково радимо вдихнути аромат цього сорту зерен: він пречудовий і розкривається навіть краще, ніж арабіка.

Ексцельза

Її ще називають «висока кава» через характерний стовбур. Вона популярна в Південно-Східній Азії, виробляється та споживається в основному саме там. До її смаку дійсно доведеться звикнути після поширених арабіки та робусти:

  • смак, швидше, фруктово-квітковий, ніж кавовий;
  • вміст кофеїну в ексцельзі дуже незначний;
  • аромат виражений і чарівний, тож надає розкоші будь-якому купажу.

Ексцельза

Підсумки

Звичайно ж, це далеко не всі види кави в зернах, але саме з цих чотирьох створюються найулюбленіші в світі купажі. У вигляді моносортових простіше знайти робусту й арабіку.

Закінчити гід по каві важливо можливістю її приготувати та продегустувати. Для цього переходьте в розділи «Посуд» і «Кава» у спеціалізованому інтернет-магазині New Tea та вибирайте все, що необхідне для приготування кави та кавування. Ми детально проконсультуємо вас по кожному рядку замовлення, дбайливо доставимо його з кур'єром по Києву та оперативно з «Новою Поштою» по всій Україні.

Нехай наша кава вас зігріє та підбадьорить, щоб вам хотілося повернутися за новою порцією висококласних кавових зерен.