Види пуеру: в чому різниця між Шу і Шен

Різниця між Шу і Шен

Є чай на кожний день, а є Пуер. Про цей напій складають легенди, за ним полюють чайні гурмани. Чай названо так на честь давнього народу пу, який мешкав на території сучасної провінції Юньнань – місцевість вважається батьківщиною елітних китайських чаїв. В епоху династії Мін це був напій «пу ча» – «чай народу пу», але назва поступово трансформувалась у «пуер».

Цей сорт відомий тим, що з роками цінність і смакові якості напою тільки підвищуються. Найкращими вважаються чаї, витримані 8–10 років. Однак не всі пуери однакові: сорти поділяються на дві категорії, що відрізняються технологією виготовлення.

Обробка листя пуеру

Так обробляють Пу Ер

Шен Пуер – той самий, овіяний легендами

Сирий, зелений, витриманий – так називають Шен Пуер. Давній чайний шлях, чай імператорської династії Тан, технологія створення, що зберігається століттями, – усе стосується цього напою. Споконвіку був відомий лише один різновид пуеру – Шен.

Для виготовлення чаю з гілок кущів зривають 3-4 верхніх листочки, у яких міститься велика кількість мінералів і поліфенолів. Після збирання врожай злегка обсмажують, а потім сушать на сонці. Свіжоприготовлене чайне листя залишається зеленим, але під час витримки, під дією природного окислення, заварка темнішає. У перші три роки витримки пуер нагадує білі сорти, через п’ять років – улуни, а потім наближується до чорних чаїв.

Експерти кажуть, що витриманий Шен нагадує Шу, але ніколи не перетвориться на нього. У пресованому вигляді чай зберігається роками, млинці 20–25-річного віку – об’єкт полювання колекціонерів.

Особливості Шен Пуеру:

  • слабоферментований напій;
  • яскравий фруктовий аромат із нотками димку, лісу, ягід;
  • солодкуватий смак;
  • світлий колір настою: від зеленого до бурштинового у міру старіння.
Блин пуэра

Млинець Шен Пу Еру

Чашка Шу пуеру

Заварений Шу Пу Ер

Шу Пуер – скороспілий чай

Лінійка пуерів Шу – чаї з більш скромним «родоводом». Цей вид з’явився в 70-х роках минулого століття, коли розробили технологію прискореного дозрівання чаю. Сировина на виготовлення Шу йде та сама, що й для оригінальних сортів. Різниця – в обробці чайного листя, що піддають вологому бродінню. У результаті ферментація відбувається в рази швидше. Щоб скуштувати готовий пуер, не треба чекати роками.

Чим відрізняється Шу Пуер:

  • сильноферментований чай;
  • колір листя темний, ближче до чорного;
  • настій нагадує чорні сорти чаю;
  • смак інтенсивний, але м’який, із деревними відтінками, нотками шоколаду та сухофруктів.

Насправді чайні гурмани скептично ставляться до таких «скороспілок», вважаючи смак штучно зістареного напою занадто грубим та однозначним. Однак початківець у дегустації неординарних чайних сортів знайомство з пуерами може починати з цього виду, тим більше що ціна Шу – на порядок нижча.

Ся Гуань, «Перша крапля   весни» з Менку,  «Містер Дзоу» – сорти пуэрів, зроблених за класичною та прискореною технологією, що представлені в чайному магазині New Tea.