Як впливає на тиск зелений чай

Кортні Лав і Гвінет Пелтроу – не просто колеги-кінозірки, а ще й подруги. Актрисам не нудно разом, завжди знайдуться теми для розмови за чашкою зеленого чаю. Любов до цього напою об’єднує мільйони людей по всьому світу. Зелений чай – гарний спосіб втамувати спрагу та при цьому зміцнити здоров’я. Недарма на батьківщині напою – в Китаї – цей чай порівнюють з ліками.
Напій парадоксальної дії
В описанні властивостей зеленого чаю можна зустріти інформацію, що настій допомагає знизити артеріальний тиск, розслабитися. В інших джерелах йдеться про те, що неферментований чай тонізує, збуджує та підвищує тиск. Виходить нестиковка: напій бадьорить і заспокоює водночас.
Як чайні експерти заявляємо: немає ніякої помилки.
Зелений чай – дивовижний напій, який залежно від нюансів приготування й індивідуальних особливостей організму здатний змінити тиск у бік підвищення чи зниження. У чайному листі міститься три сотні елементів, здатних вплинути на стан організму.
Коли чай підвищує артеріальний тиск
Кофеїн, незважаючи на назву, міститься не тільки в каві. Зелений чай за кількістю теїну (чайного кофеїну) випереджає чорні сорти. Цей алкалоїд збуджує нервову систему, тонізує, надає відчуття бадьорості й підвищує тиск. Особливо чутливі до змін АТ у бік підвищення гіпертоніки та люди з вегетативними розладами.
Тиск униз
Цікавий факт: незважаючи на підвищений вміст алкалоїдів, зелений чай діє як природний гіпотонічний засіб. Секрет полягає в температурі настою: гарячий чай знижує артеріальний тиск. Тільки ефект не миттєвий, а накопичувальний: японські дослідники встановили, що щоденне вживання напою протягом місяця знижує АТ на 10–15%.

Ефект від чаю залежить від температури настою: наприклад, гарячий настій знижує артеріальний тиск
Правила чаювання
Щоб звичайне чаювання не призвело до неприємних сюрпризів у вигляді різкого стрибка чи, навпаки, зниження тиску, потрібно заварювати зелений чай правильно.
7 порад від експертів NewTea:
- Заварювати чай перевіреної якості: заварка не прострочена і правильно зберігається, не містить синтетичних домішок.
- Не заливати чай окропом: температура води – максимум 86°С.
- Запам’ятати «Правило 3 цифр»: 2, 5, 6. Щоб зелений чай бадьорив і підвищував тиск, настоювати напій потрібно 2 хвилини. Щоб отримати розслаблюючий ефект – 5 хвилин. Після шести хвилин заварювання чай перетворюється на звичайний напій із слабким ароматом.
- Пити свіжезаварений настій: максимум користі можна отримати з напою, який простояв не довше 15 хвилин. У Китаї вважають, що чай, який залишили на 4–5 годин, перетворюється на отруту.
- Чай – самостійне блюдо, а не додаток до основного прийому їжі. Рекомендується пити чай із відривом у 1,5–2 години від сніданку, обіду чи вечері.


Пийте оригінальні сорти зеленого чаю, пам’ятайте про нюанси заварювання, і напій допоможе «відрегулювати» тиск краще від будь-яких пігулок!