Як вибирати чай, що сподобається

Найсмачніший чай

Не кавою єдиною! Чай – найпопулярніший напій у світі після води. На третьому місці – газована вода, і тільки на четвертому – кава. Щодня на планеті випивається більше 2 млрд. чашок чаю. Наскільки ця статистика точна, ми не знаємо. Але те, що чай п'ють усі, – це факт.

Усього існує 7 груп і більше 900 сортів чаю. Кожний сорт має свій смак, свій аромат і свій зовнішній вигляд. Як серед цього розмаїття знайти чай, який закохає в себе з першого ковтка? Про це і поговоримо.

Чорна класика

Якщо ви любили в дитинстві чай зі слоном, тоді вам обов'язково потрібно спробувати індійські чорні чаї «Дарджилінг» та «Ассам». А з китайських – «Дянь Хун». У цих чаїв насичений смак, що запам'ятовується з багатим післясмаком.

Китайський чорний чай – класика, не підвладна часу

Китайські чорні чаї часто мають нотки копченості та димності, чимось нагадують чорнослив. До таких можна віднести улюблений чай Черчилля «Лапсанг Сушонг» чи «Кімун».

Зелена чайна свіжість

Існує півтори тисячі сортів зеленого чаю. У Китаї це наймодніший і найпопулярніший напій. Його п'ють гарячим і холодним – за сніданком, в обід і ввечері. Він добре очищає організм і тонізує.

Незалежно від сорту, зелений чай має легкий освіжаючий смак

Відчуваються трав'яні нотки, іноді є кислинка або гострота. У більшості сортів відчувається яскравий фруктовий післясмак

Але заварювати зелені чаї потрібно обережно. Адже якщо перетримати заварку, то з'являються терпкість і гіркота, тому будьте обережні.

Медова насолода і легкість

Білі чаї – особливі, вони легкі, ніжні, м'які. При заварюванні дають прозорий настій жовто-салатового відтінку. Кажуть, що до цього чаю потрібно дорости. Курець не зможе оцінити всю смакову феєрію, адже нотки ледь вловимі. Зате післясмак досить-таки виражений – медово-ванільний.

Навіть якщо ви любитель міцнішого чаю, спробувати білий однозначно варто.

Фруктові аромати улунів

Існують два види улунів – темні та світлі.

Темні – щось середнє між чорними чаями і пуерами. У них є міцність, легка димність, в'язкий аромат. Найяскравіший представник темних пуерів – «Да Хун Пао».

Світлі за смаком трохи нагадують зелений чай, але відрізняються вираженим фруктовим ароматом і медовим післясмаком. Найяскравіший представник світлих улунів - «Те Гуань Інь».

Міцність і бадьорість пуерів

Звичайно ж, ви чули про пуер – складний міцний чай, запах якого нагадує запилене горище. Його зазвичай пресують у млинці, міні-точі і гриби, і в таких формах сировина проходить природну ферментацію протягом багатьох років. Чим довша витримка і якісніша сировина, тим дорожчий пуер.

Пуери теж бувають світлими (Шен) і темними (Шу). Світлі пуери піддаються природній ферментації, темні – штучній (прискореній).

У смаку світлих переважають фруктові та трав'яні нотки, у смаку темних – землистість і димність. Усі пуери міцні, насичені, з в'язким ароматом. Сильно бадьорять, тонізують, піднімають настрій. Якщо ви ще не пробували цю легенду, тоді вам пощастило. У нас є найбільший вибір пуерів в Україні – понад 300 видів. У нашому катаозі ви точно знайдете млинець, який вкраде ваше серце!

Для натхнення

А якщо хочеться відпочити після міської метушні, розслабитися в колі рідних, заваріть зв'язаний чай. Щільна кулька розпускається у воді, і з неї з'являється квітка. Така краса дуже надихає та піднімає настрій (перевірено нашими рідними).

 

За тим, як розпускається зв'язаний чай, можна спостерігати нескінченно

А взагалі ви маєте право мати кількох улюбленців. Адже важко вибрати всього один чай, якщо їх існує так багато. І всі вони унікальні.

Пробуйте нове і насолоджуйтеся відкриттями! Дуже сподіваємося, що ви закохаєтесь у китайський чай так само, як і вся наша команда.