Як вибирати китайський чай

Як вибирати китайський чай

7 критеріїв якості

Привіт. Я – Олеся. Ми з чоловіком надзвичайно любимо китайський чай. Почалося все просто. Женя часто їздив у відрядження до Китаю і привозив звідти різні чаї. Рік за роком ми вивчали чайну карту, відкривали для себе нові смаки, ретельно досліджували відомі та невідомі сорти Піднебесної. Почали розбиратися в якості чаю. Цього року ми зрозуміли, що витрачаємо час на свою пристрасть недарма.

Зв'язаний чай Квітучий сад

Це зв'язаний чай «Квітучий сад». Рекомендуємо його спробувати.

У цій статті ми ділимося з вами власним досвідом. Допомагаємо розібратися в чайній темі й не загубитися серед такого великого асортименту. Ну що ж, почнемо.

1. Зовнішній вигляд

Будь ласка, звертайте увагу на зовнішній вигляд чаїнок. Це важливо. Достойний китайський чай зобов'язаний мати красивий вигляд: листки цільні, акуратні, без лому, гілочок і чайного пилу.

Зеленый чай Тай Пін Хоу Куй

 

Це зелений чай «Тай Пін Хоу Куй». Найбільш крупнолистий чай у Китаї.

Щоб зрозуміти, чи багато пилу є в чаї, можете провести невеличкий експеримент. Відсипте з пачки трохи чаю собі на руку. Потім висипте його назад у пачку або в ізіпот (ви все одно промиватимете чай перед заварюванням). Якщо на долоні нічого не залишилося, значить, чай хороший. Якщо рука в пилу – чай поганий.

2. Однорідність кольору чаїнок

Це особливо важливо для таких сортів, як улун Те Гуань Інь. Зовні він має вигляд маленьких скручених зелених ядерець. Якщо ви помітили, що серед яскраво-зелених чаїнок є багато темно-зелених – це не дуже добре: або технологію обробки місцями порушено, або змішалися чаї з різних партій (збиралися в різний час).

Улун Те Гуань Інь

Ось такий вигляд має хороший улун. На фото – Те Гуань Інь

Чорний чай Ерл Грей

Це улюблений напій англійців. Чорний чай Ерл Грей

Звертайте увагу на однорідність кольору чаїнок – так ви зрозумієте, наскільки чай хороший.

3. Інтенсивність аромату сухого чаю

Будь-який китайський чай, незалежно від сорту, повинен мати насичений запах. Якщо після того, як ви відкрили чайну посилку, запашний аромат стоїть на весь будинок, значить, чай свіжий і якісний. Якщо аромат ледве вловлюється, значить, це чай на трієчку.

Із зеленими чаями і світлими улунами все дещо складніше. Аромат у них не такий виражений, як у інших сортів, оскільки вони зберігаються в холодильниках. Тому перевірити їх якість можна так.

  1. 1. Відсипте трохи сухого чаю в чахе (чайна коробочка, в яку кладуть чай перед його заварюванням) або до маленького блюдця.
  2. 2. Піднесіть його до носу. І потримайте секунд десять.
  3. 3. Зробіть глибокий довгий видих у чай, а потім глибоко вдихніть. Це робиться для того, щоб розігріти чайне листя своїм диханням. Так воно розкриє свій аромат.

Не соромтеся так робити, це правильно і добре.

4. Аромат завареного чаю

Після оцінки зовнішнього вигляду та аромату чаїнок переходимо до заварювання.

Заваріть чай в ізіпоті (як заварювати, ми писали тут). Першу заварку традиційно злийте в гайвань або раковину. А тепер відкрийте кришку чайника і понюхайте її. Саме на кришці скупчуються ефірні масла. Кожен китаєць, перш ніж заварити чай, так робить. Тільки вдихайте пар обережно, щоб не пошкодити слизову оболонку носа.

Як обрати чай

Тільки вдихайте пар обережно, щоб не пошкодити слизову оболонку носа.

Аромат сухого і завареного чаю сильно відрізняється. Так і має бути. Єдине, що їх об'єднує, – насиченість аромату.

5. Колір настою

Про які б чаї ми не говорили, настій повинен бути яскравого, глибокого кольору. Якщо настій не прозорий, а каламутний, не поспішайте вносити цей чай до чорного списку. Є сорти, такі як «Срібні брови» або «Золоті брови», які виробляються з тіпсів (найменших бруньок). Ці тіпси покриті мільйонами дрібних ворсинок. При заварюванні багато з них відривається і відправляється у вільне плавання до вашого ізіпота. За рахунок цього здається, що настій мутний.

Цвет черного чая

Зверніть увагу на денце вашого ізіпота. Якщо в чаї багато пилу та сміття, він весь залишиться на дні заварника, незалежно від розміру дірочок у ситі.

6. Смак

Смак чаю повинен бути збалансованим, без будь-яких домінуючих ноток. Якщо ви випили заварку і відчули яскраво виражені кислинку або гіркоту, значить, чай або переварений, або з ним щось не так. Якщо ж чай п'ється легко і плавно, залишаючи м'який, приємний присмак на кілька хвилин – це хороший чай.

Як правильно заварювати чай

Оцінювати смаки складно, але дуже цікаво. І чим більше ви куштуватимете різних сортів, тим краще будете розбиратися в чайній темі. Це перевірена тактика.

7. Цiна

Залежність ціни і якості в китайських чаях зберігається завжди. Чим ближче до гірських плантацій і чим старші чайні кущі, тим чай якісніший і дорожчий (на гірських плантаціях повітря чистіше, а сировина з кущів-старожилів цінніша). І навпаки, чим ближче до туристичних стежок і міст, тим ціна (принамні в закупівлі, якщо не для туристів) нижча. Якісний чай коштує дорого – це правило.

Ми ретельно відбираємо чаї та постачальників. Виїжджаємо на плантації. Збиваємо ноги на чайних ринках. Мучимо постачальників. І перш ніж закуповувати нові сорти обов'язково їх пробуємо кілька разів. Більше про те, як ми стежимо за якістю чаю, читайте тут.

Рекомендуємо купувати чаї на межі ваших емоційних і фінансових можливостей. Тільки так ви зможете дозволити найкраще для себе і мати справу з дійсно хорошими китайськими чаями.

Купити чай в Києві можна в інтернет-магазині New Tea

 

Це наша чайна на Мінській. У ній можна і чайку попити, і купити щось смачненьке додому

Підведемо підсумки

Усі ці критерії якості можна застосовувати тільки в чайних клубах і кафе, де дозволено дегустувати чай перед його купівлею (у нашій чайній можна, так-так!). Але що робити, якщо ви обираєте напій у нашому онлайн-магазині?

У такому випадку покладайтеся на свої очі та інтуїцію. І візьміть на перший раз на пробу невелику вагу – 7, 25 або 50 г. Уважно розгляньте фото чаїв, колір їх заварки, прочитайте описання. Зателефонуйте і запитайте Олесю. У будь-якому випадку в нас є тільки добірні сорти, які ми обожнюємо і сміливо рекомендуємо. Елітні, натуральні, смачні. З найкращої сировини. Зібрані на найкращих плантаціях Піднебесної. Що б ви не обрали, це буде справді гідний вибір.

І пам'ятайте. Пройде деякий час, ви перепробуете багато різних чаїв і станете досвідченими в цій темі. Тоді ви зможете оцінювати сорти об'єктивно і станете справжнім гурманом. А коли цього фундаменту поки що немає, вірте собі. Якщо чай подобається, значить, він чудовий.