Як заварювати білий чай

Китайський чай потрібно заварювати протоками і настоювати не довше 20 сек. Тільки тоді він повністю розкриє свій багатий смак і властивий йому аромат.
Традиційна чайна церемонія Гунфу Ча триває від 40 хв. до 2 год. Це складний ритуал з безліччю проблем з посудом, водою і чаєм. Звичайно ж, у сучасних китайців немає часу на такі довгі чаювання, тому вони придумали ізіпоти – чайники, в яких можна заварювати чай методом проливу – так, як у традиційній чайній церемонії, тільки в 10 разів швидше.
І тепер правильно заварити чай можна за 3 хв. Хочете навчитися?
Етапи приготування білого чаю
Колись пити білі чаї дозволяли собі тільки китайські аристократи. Сьогодні кожен може насолодитися чашечкою елітного напою у себе на кухні. Але не всі в змозі оцінити його по достоїнству. Білий чай не схожий на своїх побратимів – він ніжний, елегантний, солодкий, з довгим післясмаком.
Якщо ви любите білий чай – вітаємо! У вас приголомшливий смак. :)
Етап 1-й – підготовка посуду
Якщо у вас ще немає ізіпота або ізічашки, треба купити. На жаль, приготувати китайський чай у звичайній кружці не вийде, адже одна заварка витримує кілька проток. Іншими словами, з 1 порції чаю вийде кілька чашок чаю. Дуже економно!

Китайці звикли пити чай з маленьких скляних 100-мілілітрових піал та чашок. І щось у цьому є. Ви теж можете спробувати. У нас в магазині продаються такі.
Етап 2 – нагрівання води до потрібної температури
Білий чай ферментується мінімально (на 5–7%), тому заварювати його треба водою, температура якої становить 60–70°С. Якщо у вас немає термометра для води, тоді почекайте 7–10 хв., щоб окріп охолов, і сміливо заливайте чай.
Білий чай можна заварювати 5-6 разів. Тривалість кожної нової протоки збільшуйте на 10 сек. Першу заварку, як годиться, витримуйте 20 сек. Другу – 30 сек., третю – 40 сек., четверту – 50 сек., п'яту – 1 хв., а шосту – 1 хв. 10 сек.


Етап 3-й – заварювання чаю в ізіпоті
Насправді все просто. З цим впорається навіть дитина.
- Прокип'ятіть чайник, якщо він новий.
- Відкрийте кришку ізіпота і засипте у склянку для заварювання 5–7 г білого чаю.
- Залийте чай гарячою водою потрібної температури (половину склянки).
- Зачекайте 5 сек., натисніть на кнопку на кришці та тримайте, поки заварка не виллється в чайник. А тепер злийте заварену воду в раковину – це ви промили чай від пилу.
- Ще раз залийте чай гарячою водою (повна склянка). Порахуйте до 20 і натисніть на кнопку. Робіть так 5-6 разів, поступово збільшуючи час заварювання.
Якщо буде складно, пишіть нам у Фэйсбуці, мы обов'язково допоможемо.
Приємної дегустації!