Як заварювати пресований пуер

Пуери – знамениті китайські чаї. Цьому напою вже понад 3000 років. Чай-мандрівник, що долав тисячі кілометрів шляху на спинах коней у купецьких караванах. За місяці подорожі чайне листя спресовувалося, просочувалося вологою, обдувалося вітрами, одним словом, «дозрівали». Так вийшов унікальний витриманий Шен Пуер – напій, що з роками не псується, а тільки набирає в ціні та якості.
Чай під пресом: різновиди фасування
Готовий листовий чай, зазвичай, розфасовують розсипом. Але Пуер, створений за класичною технологією, спресовують у щільні шайби. Вид брикету залежить від місцевості, де вироблений продукт, і сорту чайного куща.
Поширені варіанти:
- То Ча: традиційний пуер, спресований в корж із поглибленням посередині. Вага від 5 г (на одну порцію) до 3 кг;
- Бін Ча: ще один класичний спосіб фасування – круглі коржі-шайби. Брикети масою 0,1-5 кг;
- Дзіань Гуа: форма, яка використовується з імператорських часів. Сухий чай пресується у брикети-гарбузи.
- Дзин Ча: пресований пуер у вигляді гриба. Таку форму частіше використовують тибетські чаєводи;
- Фан Ча: квадратні брикети з відбитком-ієрогліфом згори;
- Жуан Ча: чай в кирпичиках.
Зустрічаються і більш рідкісні варіанти упаковки: брикети у вигляді зірок, драконів, тварин.
.jpg)
Здивовані, що чай буває у формі цеглинки?

А як щодо слона? :)
Приготування витриманого чаю
Якщо вам пощастило роздобути пуер 15-20-річної витримки – дивовижно. Тепер треба правильно заварити напій, щоб легендарний чай повністю розкрив смак і аромат.
Перша та головна особливість приготування пресованого пуеру: відокремлення заварки від коржа.
Сухе листя настільки щільно стиснуто, що пальцями відокремити потрібну кількість заварки доволі складно. Для цього китайці використовують спеціальний ніж.
Проте якщо під рукою немає чайного ножа, нічого страшного – можна взяти звичайний кухонний ніж. Треба не ламати чайне листя, а відділяти заварку пластами, знімаючи лезом верхній шар коржа. Для заварювання однієї порції знадобиться 3-5 г сухого листя.
Заварювання пуеру:
- Покласти чай до чайнику: в ідеалі потрібній цегляний заварник, але підійде і керамічний. Лайфхак: щоб чай краще розкрив аромат, треба нагріти чайник вище кімнатної температури.
- Залити заварку водою, нагрітою до 900С, витримати 20-30 секунд та злити рідину. Перший пролив потрібний, щоб прибрати пил з сухого листя та «пробудити» чай.
- Повторно залити воду. До речі, в Китаї наливають воду з чайників з довгим носиком і з відстані, щоб вода збагатилася киснем.
- Настоювати чай лише 10-20 секунд: цього достатньо, щоб чай заварився.
- Готовий напій розливають по чашках і насолоджуються чаюванням. Важливо, щоб у чайнику не залишалося рідини: «стара» вода не повинна впливати на смак нового настою.
Витриманий Шен Пуер заварюється до 10-12 разів, тільки з кожною новою заливкою напій настоюється на 5 секунд довше.

Пуер любить правила, та його смак того вартий
Як бачите, нічого містичного й надважкого: магія пуеру – в неповторному смаку та чаруючому ароматі!