Як заварювати улун

Улун: як правильно заварювати

В улунах міститься більше 400 видів корисних для організму людини хімічних сполук. Щоб ці елементи краще засвоювалися, готувати чай потрібно правильно.

Температура води

І темні, і світлі улуни заварюються водою, температура якої становить 85°C.Проте сучасні китайці нещадно заливають «Те Гуань Інь» та «Да Хун Пао» окропом.

Це улюблений чай Олесі, засновниці New Tea. Саме зі знайомства з Те Гуань почалось її...
 175 ₴ 
Кожен чаєман повинен спробувати Десятку Великих Китайських Чаїв. З року в рік в неї в...
 745 ₴ 

Час готування улуну – 3–5 хвилин. Заварювати можна 8-9 разів.

Лайфхак

Щоб отримати температуру 85°С без термометра або спеціального термопоту, залиште чайник, щоб він охолонув протягом 5 хв.

Слабоферментовані улуни дають жовтий колір заварки із зеленим відтінком. А за смаком вони нагадують трав'яний чай з нотками меду і польових квітів.

Заваріть свій запашний улун

Улуни: всі товари

Сильноферментовані (темні) улуни на фінальному етапі виробництва проходять повільне копчення в чавунному воці на деревному вугіллі. Саме тому чаїнки стають темними, настій набуває бурштинового кольору, а в ароматі відчуваються характерні пряні нотки.

Як заварювати молочний улун?

Молочний улун – спокуслива альтернатива класичним улунам. При правильному заварюванні чай заповнить своїм молочним ароматом усю кімнату. Але його треба вміти приготувати. По-перше, заварити чай правильною водою, по-друге, у правильному посуді. Ну, і, звичайно ж, потрібно вміти обрати хороший улун.

Як заварювати молочний улун

Ось такий вигляд має першокласний молочний улун

Як зрозуміти, чи хороший улун

  • Чаїнки щільно скручені та однорідного кольору.
  • У чаї немає лому і гілочок.
  • Светлый и молочный улуны хранятся в морозильной камере при температуре -18°C, иначе они потеряют свою свежесть и вкус.
  • Світлий і молочний улуни зберігаються в морозильній камері при температурі -18°C, інакше вони втратять свої свіжість і смак.

Тепер ви знаєте, як правильно вибрати молочний улун. Як заварювати цей улун, зараз розповімо.

Від води залежить багато

Ще в давні часи китайці, які зналися на чаї, величезне значення надавали воді. Найціннішою вважалася вода з гірських джерел. Справа в тому, що гірські породи і пісок вимивають з води мінеральні речовини й оксиди, роблячи її м'якою. Чай з такою водою неймовірно смачний і ароматний.

Звичайно, деякі чаї не поліпшити навіть гірської росою, зате зіпсувати дорогий і ніжний чай жорсткою водопровідною водою можна. Допустима норма мінералізації – не більше 300 мг/л.

Якою водою заварювати улун?

  • Бутильованою (але не мінеральною).
  • Водою з крану, яку відфільтрували.
  • Гірською водою.

Базовий посуд

Для заварювання чаю вам знадобляться, як мінімум, чайник і чашка. Маючи правильний посуд, ви відразу зрозумієте, як правильно заварювати молочний улун і будь-який інший улун.

Чайник для правильного заварювання улуну

Ізіпот

В ізіпоті заварювати улун – одне задоволлення. Завдяки технології протоки чаїнки плавають вільно, повністю розкриваючи свої смак і аромат.

Використовуючи ізіпот, ви зможете заварити улун, як у справжній чайній церемонії, але без зайвих переливань і в 10 разів швидше. Це правильний заварник для правильного приготування чаю.

 

Прозора чашка для чаю

 

Чашка

Улун краще пити з прозорої чашки, виконаної з боросилікатного скла. Так ви зможете оцінити колір настою. Скло витримує температуру 180°C і не виділяє ніяких токсичних речовин під впливом високих температур. Не впливає на смак чаю.

Для чаювання краще використовувати невеликі чашки або піали. Це підкреслить цінність чаю і дозволить відрізняти смаки різних заварок.

Цікаво знати: як роблять молочний улун

У молочному улуні немає молока. Чай спеціально ароматизують – молочним, карамельним або вершковим ароматизатором.

Як заварювати улун: поетапна інструкція

  1. Закип'ятіть воду. Дайте окропу охолонути 5 хв.
  2. Обдайте чайник і чашку гарячою водою, щоб нагріти і промити посуд.
  3. У колбу засипте 7–10 г улуну (1 ч. л.). Скручені кульки розкриваються і перетворюються на повнотілі листки, тому не переборщіть із кількістю чаю.
  4. Залийте улун невеликою кількістю води.
  5. Нехай він настоїться 10 сек., а потім злийте воду в раковину. Це потрібно для того, щоб чайні листки розкрили смак і аромат. А також з метою гігієни (промивка листя).
  6. Залийте чай заново. Тепер уже доверху. Нехай заварка постоїть 30 сек.
  7. Натисніть кнопку на кришці (вона відкриє клапан, і настій зіллється у внутрішню посудину). Тепер можете розливати улун по чашках і насолоджуватися його божественним смаком.

Как заваривать улун в изипоте

ТТепер ви знаєте, як заварювати улун, які воду і посуд для цього найкраще використовувати. Ви справжній чайний гурман.

І наостанок, розкриємо вам кілька чайних табу. Для підстрахування.

Чого робити не варто

  1. Не можна залишати воду в чайнику, якщо збираєтеся заварити улун повторно.
  2. Будь-яку заварку зливайте відразу ж і повністю.
  3. Пийте улун без цукру і лимону. Це самодостатній чай.
  4. Додавайте воду в чайник доти, доки листки залишаються теплими. Якщо дати їм охолонути, чай не зіпсується але різко втратить в якості.
  5. Не пийте вчорашній чай.
  6. Не пийте чай на голодний шлунок.

Приємного вам чаювання і чудового настрою!