Як заварюють чай у Китаї

Традиційне китайське чаювання

Чай – улюблений напій мільярдів людей. У кожній країні – свої правила чаювання: тайці додають у настій молоко, вершки або аніс, американці вважають за краще охолоджений чай з льодом, французи доливають апельсиновий сік і коньяк. Однак на батьківщині чаю – в Китаї – скептично ставляться до таких гастрономічним експериментів: у Піднебесній справедливо вважають, що смак цього благородного напою настільки багатогранний, що не потребує доповнення.

Про сорти китайського чаю

Дійсно, навіщо вигадувати нові відтінки смаку за допомогою добавок, якщо одних тільки сортів китайського чаю відомо понад тисячу: щоб спробувати кожний, потрібно витратити роки! Щоб не заплутатися в такому розмаїтті, чаї об'єднали в групи:

Відмінності між категоріями полягають у строках збирання врожаю, частинах чайного куща, що використовуються для приготування чаю, і технології отримання продукту. Крім того, у кожного сорту – характерні смак, аромат і колір настою. Однак щоб розкрити і відчути індивідуальність чаю, потрібно приготувати цей напій правильно.

Ферментація чаю

Кожний сорт відрізняється рівнем ферментації. Пробувати не перепробувати. В цьому і є чари

Від заварювання до чашки: готуємо китайський чай

Щоб спробувати улун або червоний чай, не обов'язково перетворювати чаювання на складну церемонію, але правила заварювання знати треба.

  • Відповідний посуд: у Китаї використовують гайвань або гунфу – традиційні заварники. Якщо цих пристосувань немає під рукою, підійде чайник з ісинської глини, керамічні чайники або чайники зі скла. Китайці смакують напій, п'ють чай ковточками з мініатюрних чашок, тому чайник на 200–400 мл цілком підійде для компанії з 3-5 людей.
  • Вода для чаю: тільки чиста, в ідеалі – джерельна, але якщо такої поблизу нема, візьміть негазовану бутильовану воду.

Нюанси заварювання

У Китаї чай заварюють протоками: перший раз заливають воду в чайник і через 15–30 сек. зливають. Це перша протока, яка потрібна, щоб омити і пом'якшити чайне листя. Після цього заливають нову воду, і готовий настій уже розливають по чашках.

Как быстро и правильно заваривать китайский чай

Швидко і правильно заварювати китайський чай можна в ізіпоті. Це суперзручно. Всі китайці так роблять. І наші постійні клієнти теж :)

Фішка полягає в тому, що заварку заливають водою не один, а кілька разів. Тому ємність китайських чашок – усього 30–40 мл: випили чашку, наповнили знову. Кількість проток залежить від сорту: зелені та білі чаї заварюють 3–5 разів, червоні й пуери – 10 і навіть 15 разів.

Порція чаю із 7–10 г іде на 150–200 мл води. Час заварювання також визначається категорією чаю: слабоферментовані чаї настоюють усього 15–60 сек., чорні сорти – 2–5 хв. Важливо не перетримати чай, інакше з'явиться гіркота. У Китаї з цією метою використовують спеціальну посудину чахай, куди зливають готовий напій перед тим, як розлити по чашках.

І головне: отримати справжнє задоволення від чаю можна, тільки якщо це якісний оригінальний продукт, зроблений і розфасований у Китаї. Такий чай знайдете в чайній NewTea!