Єгипетський чай хельба – цілющий напій фараонів

Чай з шамбали

Жовтий – колір Єгипту: палюче сонце, безкраї піщані пустелі та піраміди. Недивно, що традиційний єгипетський чай – хельба – також жовтого кольору. В країні фараонів це улюблений напій, однак у Європі він здобув популярність недавно, чим і пояснюється підвищений інтерес до цього чаю.

Зовсім не чай

З чаєм хельбу поєднує хіба що назва, адже напій виготовляють не з листя чайного куща, а з бобів фенугрека, або гуньби. Це невибаглива рослина, що росте в посушливому пустинному кліматі. Спіле насіння жовтіє і пахне горіхом.

Плантація гуньби.

В Азії та Африці подрібнені плоди гуньби додають до страв як спеції, готують з неї каші та заварюють цілющий напій.

Користь хельби

Про цілющі властивості насіння фенугрека казав ще Авіценна. Хімічний склад хельби містить мікроелементи, вітаміни А, В, РР, С і D, амінокислоти, ефірні олії, ензими. Недивно, що настій з гуньби діє, як лікарський засіб:

  • очищує організм від шлаків, нормалізує роботу ШКТ;
  • знімає біль при нефритах, має протизапальну дію;
  • знижує рівень цукру в крові, що важливо при лікуванні діабету;
  • допомагає при застуді: нормалізує температуру, виводить мокротиння, усуває типові симптоми ГРЗ;
  • полегшує дихання при бронхітах та астмі;
  • нормалізує тиск, чай показаний при гіпертонії;
  • компоненти у складі хельби ідентичні жіночим статевим гормонам, тому настій вживають при лікуванні безпліддя та порушеннях гормонального фону;
  • підвищує чоловічу потенцію;
  • єгипетський чай хельба знімає втому та підвищує працездатність.

Хельбу можна виростити в домашніх умовах.

І додати до салату :)

Це цікаво

Цілющу дію цього продукту підтвердили і сучасні лікарі. Європейська медична спільнота включила фенугрек до списку лікарських рослин, які використовуються для лікування діабету, покращення кровообігу.

Як приготувати жовтий єгипетський чай

Напій з насіння фенугрека не має суворих протипоказань, до того ж до нього не звикаєш, тому пити чай можна хоч кожного дня.

Приготування напою відрізняється від традиційної технології заварювання чаю, адже використовуються не чайне листя і тіпси, а бобові плоди. Тому хельбу не заливають гарячою водою, як улун чи пуер у чайній New Tea, а варять.

Щоб настій віддав максимум корисних компонентів, необхідно:

  1. 1. Замочити насіння на 3 год. у холодній воді.
  2. 2. В ємність налити склянку води і всипати чайну ложку замочених плодів.
  3. 3. Довести до кипіння та варити 4–5 хв.

Кожен паросток – скарбниця мікроелементів.

Так выглядає заварений фенугрек.

Потрібно почекати, поки напій трохи охолоне, і можна пити. Вживають чай не гарячим, а теплим, щоб посилити цілющий ефект.

Для насолоди та смаку до настою додають мед, скибочку лимону, імбир або молоко. До речі, насіння, що залишилося після чаювання, можна не викидати, а з’їсти з медом, як мюслі.

Єгипетський жовтий чай – напій 2 в 1, який поєднує оригінальний смак і користь для здоров’я!