Заварний холодний чай: користь зі смаком

Заварний холодний чай

Хочете освіжитись у літню спеку – випийте холодного чаю. Але йдеться не про розкручений рекламою «айс ті», від якого користі нуль, а легких вуглеводів та ароматизаторів – хоч відбавляй. Ми розповімо, чим корисний і як приготувати листовий чай холодної заварки.

Чай холодного заварювання: у чому його унікальність

Заварний холодний чай

Китайці про заварений чай кажуть, що через п'ять хвилин – це напій для здоров'я, а через годину – отрута змії. Народну мудрість підтверджують результати досліджень: уже за півгодини в настої руйнується більша частина корисних елементів, з'являється гіркота. Тому в Китаї настоюють заварку від 10 секунд до 1–2 хвилин, потім чай одразу розливають по чашках, залишки настою зливають у чабань – спеціальну дошку з прорізами.

Холодне заварювання чаю дозволяє зберегти «живий» напій із приємним, соковитим смаком. Справа в тому, що при такому приготуванні з чайного листя виділяється мінімальна кількість танінів, процес іде дуже повільно. Заварку можна тримати в холодній воді кілька годин, і за цей час чай не стане гірким і терпким.

Нюанси холодного чаю

Чай, який готують у холодній воді, має особливі властивості, які відрізняються від класичного заварного чаю:

  • у настої міститься в 1,5–2 рази менше кофеїну, ніж у звичайному чаї, завареному гарячою водою;
  • зберігати готовий чай холодного заварювання можна до чотирьох діб у холодильнику;
  • завдяки тривалому настоюванню з чайного листя виділяється більше антиоксидантів;
  • напій і через добу залишається ароматним, тому що ефірні масла виділяються поступово.

Який чай можна готувати методом холодного заварювання

Заварний холодний чай
Заварний холодний чай

У Китаї розрізняють сім груп листового чаю – це сотні різних сортів, однак не всі з них годяться для приготування холодного чаю. Ви сміливо можете брати такий чай для заварювання в холодній воді:

  • білий чай: оскільки листя піддають мінімальній ферментації (всього на 3–7%), заварку можна тримати у воді 2–3 години, настій набуває легкого аромату та ніжного, вишуканого смаку;
  • зелений чай: зі слабоферментованого листя виходить чудовий напій;
  • GABA-чай: напій із підвищеним вмістом гамма-аміномасляної кислоти теж можна приготувати в холодній воді;
  • світлий улун: за ступенем окислення ближчий до зелених сортів, але настоюється довше – до чотирьох годин.

Цікавим за смаком виходить листовий чай із натуральними добавками. Можна взяти купаж із пелюстками троянди або жасминовий чай для заварювання в холодній воді. А ось насичені ферментовані сорти для низькотемпературного приготування не годяться: чайне листя не розпускається в холодній воді. Тому чорний або червоний чай, світлі улуни та пуер краще заварювати традиційним способом – гарячою водою.

Як заварити холодний чай

Заварний холодний чай

У словах «холодне заварювання чаю» приховано парадокс, адже листя не заварюється, а настоюється у холодній воді. Щоб напій вийшов смачним, зберігав аромат і максимум цінних властивостей довгий час, потрібно знати, як заварити холодний чай правильно. Розкриваємо секрети приготування цього чудового напою:

  1. Взяти 10 грамів листового чаю – це 2 столові ложки.
  2. Залити 1 літром м'якої очищеної води, температура – не вище кімнатної.
  3. Поставити в холодильник і настоювати 2–5 годин. Тривалість залежить від сорту чаю: чим ніжнішим є чайне листя, тим менше потрібно настоювати напій.
  4. Процідити настій і злити в окремий посуд.
  5. Готовий чай зберігати в холодильнику.

Китайці не додають цукор до чаю, щоб не спотворювати оригінальний смак напою. Проте, якщо дуже хочеться підсолодити холодний чай, зробити це можна за допомогою сиропу: розчинити цукор або мед у теплій воді, а потім додати в чай.