Жовтий єгипетський чай: як заварювати

Єгипет країна кольору сонця: спекотні пляжі, піщані піраміди, жовтий чай хельба. Цей напій такий же традиційний для єгиптян, як улун для китайців або мате для аргентинців. По суті, це і не чай зовсім, адже в ньому немає листя чайного куща, а тільки насіння пажитника або хельби.
Хельба – однорічна рослина сімейства бобових родом з Тибету. Не випадково ж є інша назва – шамбала, чи «джерело радості». Жовтий чай цінують в Єгипті не тільки за оригінальний смак, але і за корисні для організму властивості.
За що жовтий чай в пошані у єгиптян
Хельба відноситься до природних чаїв, в цьому напої немає ароматизаторів і штучних добавок. Джерело приємного карамельного післясмаку – насіння пажитника, також воно багате мінералами, вітамінами та іншими цінними елементами.
Речовини, які входять до складу жовтого єгипетського чаю:
- амінокислоти;
- вітаміни групи В, С, РР, А, D;
- полісахариди;
- дубильні речовини;
- макро- і мікроелементи: залізо, фосфор, цинк, калій і інші.
В одній чашці напою – 24 калорії, тому хельбу можна пити, навіть сидячи на дієті.
Звичайно, про хімічний склад жовтого чаю стародавні єгиптяни не знали, зате зрозуміли, що хельба допомагає справлятися з недугами. Єгипетський чай ефективний при застуді, зміцнює імунітет, поліпшує обмін речовин, виводить токсини з організму.

Кожне зернятко – джерело здоров'я.

Кожен листочок – заряд енергії.
Єгипетський чай популярний сьогодні і серед українців. Однак не всім цей напій піде на користь. Протипоказання до вживання хельби:
- цукровий діабет I ступеня;
- вагітність;
- анемія, викликана дефіцитом заліза.
Правила приготування чаю хельба
Специфіка заварювання єгипетського чаю пояснюється структурою насіння: на відміну від висушеного чайного листя насіння покрите жорсткою оболонкою і під дією гарячої води не розкриває свого аромату і смаку.
Тому приготування чаю хельба більше нагадує варіння супу, ніж заварювання чаю. Процес більш тривалий і складний, зате результат того вартий.
Отже, як приготувати єгипетський жовтий чай:
- Відсипати з упаковки насіння: порція – 2 чайні ложки на склянку води.
- Замочити на годину в холодній воді, після викласти насіння на паперовий рушник і просушити протягом 48 годин. До речі, вже в такому вигляді насіння можна додавати в страви: подрібнена хельба входить до складу традиційної грузинської спеції хмелі-сунелі.
- Висушені насінини висипати в ємність з водою і поставити на вогонь.
- Довести суміш до кипіння і варити ще 5-8 хвилин.
- Відвар зняти з плити, злегка остудити і можна пити.
У правильно приготовленого чаю – сонячно-жовтий колір настою, а смак приємно дивує горіховими, карамелевими і ванільними нотками, хоча в цьому напої немає ні горіхів, ні ванілі, ні карамелі.

Приготування чаю з фенугрека процес нешвидкий.
.jpg)
Зате його смак – неймовірний.
Смак хельби гармонійно поєднується з імбиром, лимоном і медом. Любителі чаю по-англійськи можуть додати в чай молоко.
Хельба – гідна альтернатива, якщо звичні сорти чаю набридли і хочеться спробувати новий смачний напій.