Чорний чай з провінції Юньнань
Навіть не віриться, що чорний чай почали робити в Китаї відносно недавно: лише в XVII столітті. До цього тисячоліттями в Піднебесній пили неферментовані чаї. Китайці й сьогодні віддають перевагу зеленим і білим сортам.
А от Європа в захваті від китайських чорних чаїв, і Україна – не виняток. Пропонуємо познайомитися з перлиною чайної колекції Піднебесної – це чорний чай Юньнань.
Де народжується чайна легенда
Триста років тому чайні майстри з китайського містечка Чуньнань виявили, що чайне листя, підв'ялене на сонці, набуває особливого смаку. Напій припав до смаку китайському імператору. З того часу провінція Юньнань стала лідером із виготовлення чорних чаїв (які в Китаї називають червоними за колір настою) і пуерів. У цій місцевості на південному сході Китаю ростуть найстаріші чайні дерева, яким уже більш як 2000 років.
Чай Юньнань належить до ферментованих сортів, у яких чайне листя піддають окисленню на 50–80%. Готовий напій відправляється до покупців у вигляді пресованих форм або в розсипі. Для виготовлення чаю використовується зріле листя з куща і бруньки, вкриті золотистим ворсом. Чорний чай Юньнань хороший сам по собі, однак китайці, які люблять гратися зі смаками, додають у напій плоди лічі та лонгану, пелюстки троянди. Юньнаньський чай також додають до складу купажів, щоб поліпшити смакові якості напою.
Смак, колір та аромат настою
Чай з Юньнані легко відрізнити від інших сортів за виглядом заварки: листя велике та довге, колір листя – від золотисто-жовтого до темно-коричневого. При заварюванні чорний чай набуває красивого золотавого відтінку.
У чаю виразний смак: оксамитовий, але міцний, у післясмаку відчуваються горіхово-фруктові нотки і солодкувата терпкість. Аромат вишуканий, витончений. Це аристократичний чай, який можна подати до чаювання five o’clock у Букінгемському палаці або задіяти в традиційній чайній церемонії.

Чорний чай Юньнань хороший сам по собі, однак китайці, які люблять гратися зі смаками, додають у напій плоди лічі та лонгану, пелюстки троянди.
Чорний чай Юньнань: знамениті чайні сорти з Юньнані
Сорт Дянь Хун – найвідоміший із чорних чаїв Юньнані. Основа чаю – золотисті тіпси, які надають настою характерного золотисто-помаранчевого кольору. Через те, що в заварці переважають жовто-золотисті флеші, Дянь Хун найвищої категорії називають «Чисте золото». Чай пресується в точі, таблетки або фасується розсипом, ціна залежить від категорії.
Діан Хонг – ще один популярний сорт юньнаньського чаю. Це відносно новий продукт, який виробляється в Юньнані з початку XX століття. Чай із чоловічим характером – темний, у смаку явно відчуваються терпкість і навіть гірчинка.
Чорний чай з Юньнані ми привезли до Києва, і тепер купити оригінальні чорні сорти можна на нашому сайті або в чайній New Tea.
Як правильно заварити чай Юньнань
В ідеалі для цього чаю підійде чайник з ісінської глини, але за відсутності такого можна взяти скляний або керамічний заварник. Для заварювання чорного чаю воду потрібно підігріти до 90–95°С і залити заварку в пропорції 200 мл на 3 г. Перший пролив зливають, знову наливають воду в чайник і настоюють 2–3 хвилини, щоб максимально розкрилися смак і аромат чаю. Як і інші чорні чаї, юньнаньські сорти заварюють 6–8 разів.

Так, як це відбувається під час традиційної чайної церемонії, тільки…
у 10 разів зручніше та у 20 разів швидше
- Особисто обираємо чай у Китаї
- Заварюємо по технології чайної церемонії
- Зберігаємо чай як потрібно, зелений – заморожуємо
- Пригощаємо феєричними десертами
- Доставляємо по Києву електровелосипедом
- Запрошуємо спробувати все в чайній на Мінській