Індійський чорний чай
Чорний чай з Індії
Країна священних корів, йоги і, звичайно ж, чорного чаю – це стародавня Індія. Чай чорний індійський можна зустріти у великому асортименті в будь-якому супермаркеті Києва. А що ще ми знаємо про цей продукт?
Індійський чорний чай: молодий і знаменитий
Індія стала всесвітньо відомою чайною країною відносно недавно – на початку XVIII століття. Це зовсім невеликий строк порівняно з Китаєм, де чай почали виробляти ще три тисячі років тому. В часи Британської Ост-Індської компанії до країни завезли насіння чайних кущів з Китаю, і виробництво чаю почалось у промислових масштабах. Із кущів камелії китайської культивували новий вид рослини – camellia sinensis var. assamica, який використовується для виробництва чорного чаю Індії.
Усього за три десятиліття чайна справа в Індії так розгорнулася, що китайські виробники змушені були визнати, що втратили панування в чайному світі. Сьогодні 20% світового ринку – це індійський чорний чай, країна виробляє 1,5 млн тонн продукту на рік. Індія посідає друге місце з виробництва та експорту цього чаю після Китаю.
Де вирощують індійський чай
Вологий клімат Індії, ґрунт і рельєф оптимально підходять для вирощування чаю, причому в промислових обсягах. Найвідоміші регіони, звідки поставляється чорний чай індійський:
- Дарджилінг: тут на висоті 2000 м вирощують найкращий чай в Індії;
- Ассам: рівнинна місцевість у долині Брахмапутри на північному сході країни. У Нижньому Ассамі виготовляють бюджетні сорти, елітний чорний чай з Індії виробляють у Верхньому Ассамі, ціна на нього вища;
- Нілгірі: чайні плантації розташовані на півдні країни, в передгір'ї Гімалаїв. Тут створюють однойменний сорт, який додають у купажі;
- Бенгалія: у цій місцевості виготовляють різні за якістю й ціною сорти.
Індійський чорний чай збирають двома способами: вручну та за допомогою спеціальних машин. На основних площах чайних плантацій задіяно машини, які прискорюють виробництво чаю, але не покращують якість напою. Для виготовлення елітного чаю використовуються верхні листочки з тіпсами, зібраними виключно вручну. Бажаєте скуштувати преміальний продукт – придбати індійський чорний чай можна на нашому сайті.
Чорний чай з Індії: топ-3 сортів
Видів індійського чаю – безліч, десятки варіантів. Але ж вас цікавлять найкращі представники чайного світу Індії? Трійка чаїв-джентльменів має такий вигляд:
- Дарджилінг – найвідоміший і найдорожчий чорний чай з Індії. Чай збирається виключно вручну, це крупнолистовий сорт, для його виготовлення не використовуються подрібнені чаї. До речі, Дарджилінг – китаєць за походженням: його роблять із листя камелії китайської, а не індійського різновиду чайного куща.
- Ассам – ще один сорт крупнолистового ферментованого чаю. Класичний Ассам пахне прянощами та медом, хоча цих добавок у чаї немає. Напій ідеально поєднується з молоком і цукром, за що його обожнюють англійці.
- Сіккім – наймолодший із відомих сортів, з'явився наприкінці минулого століття. Листя для Сіккіма збирають у високогірних районах Гімалаїв і лише вручну. Цей напій поєднав у собі мускатний аромат Дарджилінга та м'яку насолоду Ассама. Проте знайти Сіккім в Україні складно – це рідкісний сорт, адже на експорт іде лише 25% чаю.
А ви знали, що індуси називають чай співзвучним нам словом chai? Тому, якщо опинитеся в Індії та захочете випити чаю в кафе, проблем із замовленням цього напою не виникне.
Але що робити, якщо хочеться скуштувати хороший чорний чай: Індія ж так далеко? Пропонуємо насолодитися чаюванням вдома, адже купити першокласні Дарджилінг або Ассам можна в Києві в нашому магазині New Tea. Просто вибирайте чай угорі цієї сторінки і замовляйте, а ми відразу відправимо вам ароматну посилочку.

Так, як це відбувається під час традиційної чайної церемонії, тільки…
у 10 разів зручніше та у 20 разів швидше
- Особисто обираємо чай у Китаї
- Заварюємо по технології чайної церемонії
- Зберігаємо чай як потрібно, зелений – заморожуємо
- Пригощаємо феєричними десертами
- Доставляємо по Києву електровелосипедом
- Запрошуємо спробувати все в чайній на Мінській