Китайський червоний чай

Сортировать
Сортировать
 475  
 1 755  
Показать еще 10

Що в Китаї називається «червоним чаєм», і чи справді ми так мало про нього знаємо? В чому його користь, і чим китайські сорти відрізняються від індійських? Які корисні речовини дарує чаю ферментація, та як купити оригінальний напій? Про все – у нашій статті.

Збираєтеся купити червоний китайський чай, але не впевнені, що готові до чогось нового? Для недосвідчених поціновувачів «червоний чай» – синонім бурштинового ройбуша, каркаде чи інших кислуватих квіткових настоїв рубінового кольору. Насправді ж оригінальний китайський червоний чай – щось зовсім інше, набагато ближче до нашого розуміння звичайного чорного чаю. Ось тільки за якістю червоні китайські чаї – це інший Всесвіт.

Чим китайський червоний чай відрізняється від чорного індійського?

Китайський червоний чай відрізняється місцем вирощування (терруаром) та сировиною. Купити «стандартний» червоний китайський чай не вийде, адже він рясніє унікальними нотками та смаками. Тож, якщо ви знайомитеся з одним представником, вам точно варто пізнати ще й інші, і вони відчутно відрізнятимуться за смаком, ароматом, ефектом і настроєм. Така характерність притаманна далеко не всім індійським чаям: цим відрізняється чорний чай із Китаю.

Червоний китайський чай: легенда виникнення

Згідно з однією з популярних легенд, селянин зібрав чайне листя і залишив до ранку на вулиці для просушування. Але вночі опустився туман, тож сировина наповнилася вологою, пов'яла і «перезріла». Щоб не втратити прибутку, китаєць усе ж таки досушив листя і був вражений результатом: він отримав кардинально новий чай, більш насичений і з багатим смаком.

Документальні свідоцтва про виробництво червоного китайського чаю прийшли до нас із 16-го століття. Тоді солдати переходили гори і зупинилися на чайній фабриці в Тонг Му. На кілька днів роботи там було припинено, тому зібране чайне листя зіпсувалось, і фабрику чекали збитки.

Коли армія пішла, робітники спромоглися врятувати ситуацію. Вони придумали спосіб швидкого просушування сировини: над тліючим вугіллям. Вийшов той самий китайський червоний чай із димними нотками, який сьогодні називається Лапсан Сушонгом. Що дивно, самі китайські чаємани не оцінили чорний чай, і сьогодні китайські червоні чаї набагато більше цінуються в Європі, ніж на батьківщині.

Червонный китайскій чай

Чим корисний червоний чай?

Корисні властивості, які має китайський чорний чай, неможливо переоцінити, адже це:

  • Потужний антиоксидант завдяки теафлавінам і теарубігінам у складі: вони блокують вільні радикали та захищають від розвитку онкології.
  • Фактор стресостійкості: китайський чорний чай містить теїн (чайний кофеїн) і L-теанін, який одночасно дарує спокій та бадьорість. Завдяки цьому червоний китайський чай має більш тривалий і м'який ефект, ніж кава.
  • Страж для серця: флавоноїди допомагають нормалізувати роботу серцево-судинної системи та знизити тиск. Шведське дослідження свідчить, що чотири чашки чаю на добу знижують також ризик інсульту на неймовірні 32%.
  • Помічник у схудненні: чай не тільки допомагає виводити шкідливі речовини, а й позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту в цілому, помірно знижує апетит, проте забезпечує організм енергією.

Єдине протипоказання в чаю – це вік до трьох років. Він бадьорить і може позначитися на нервовій системі малюка не найкращим чином. А ось дітям 3–7 років можна іноді пропонувати чай і запрошувати їх взяти участь у процесі заварювання.

Китайський червоний чай: секрети імен

Китайський чай – ароматний, чорний, із насиченим настоєм – відрізняється ще й складом. Ферментоване листя – ще не все, що в ньому є:

  • Слово «хао» в назві означає, що у складі є і листя, і тіпси (бруньки).
  • Найкращі високоякісні врожаї китайського чорного чаю, які можна купити, містять у назві слово «цзинь», що означає «золотий».

Китайський червоний чай: технологія виробництва

Чорний китайський чай виробляють у кілька важливих етапів:

  • Сушіння, або зав'ялення: листя і тіпси сушать близько 12–18 годин на спеціальних стелажах. Тривалість сушіння залежить від періоду збирання врожаю: так, весняна сировина містить менше вологи, ніж літня.
  • Скручування: потрібне для подальшої ферментації, щоб із майбутнього червоного китайського чаю виділився сік.
  • Окислення, або ферментація: найважливіший етап, за якого зелений чай перетворюється на той самий чорний китайський чай. Цей процес змінює не тільки колір майбутнього настою, а й надає йому терпкості й аромату, який бадьорить.

Отже, чорний чай у китайській традиції називається червоним чаєм завдяки червоному, коньячному, кольору настою. Його, звичайно, можна назвати аналогічним за смаком напоям з інших країн і таким, що відрізняється лише ціною. І все ж, вирішивши хоч раз купити справжній чорний китайський чай, ви вже не сплутаєте його з жодним іншим та усвідомите, що таке справжнє задоволення від звичного зігріваючого напою. В Києві його можна вже сьогодні скуштувати в чаївні New Tea. І ви теж будете ледь помітно кивати, згадавши все найкраще, що читали про червоний китайський чай.

Где найти настоящий красный чай?
Как правильно пить красный чай?

Де знайти справжній червоний китайський чай?

Купити справжній китайський червоний чай можна просто в чаївні New Tea або в інтернет-магазині New Tea з доставкою по всій Україні. Ми не лише підкажемо, як правильно його заварювати, а й розповімо про його чарівні особливості, унікальність представників червоного китайського чаю, щоб ви змогли ближче познайомитися та відчути його смакові відтінки. А головне – порадіти з того, що у ваших руках – оригінальний червоний китайський чай, про який століттями ходять легенди.

Який Китайський червоний чай частіше купують за травень 2022:
Скільки коштує Китайський червоний чай на сайті NewTea?
Вартість на Китайський червоний чай від 80 до 1755грн.
Нові надходження в категорії Китайський червоний чай:
Забудьте все, що знали про китайский чай
Насправді ви ніколи не були з ним знайомі по-справжньому
Ми навчимо вас правильно зберігати, заварювати і пити найкращі чаї у світі.

Так, як це відбувається під час традиційної чайної церемонії, тільки…

у 10 разів зручніше та у 20 разів швидше

Що ми робимо не так як інші
  •  
    Особисто обираємо чай у Китаї
  •  
    Заварюємо по технології чайної церемонії
  •  
    Зберігаємо чай як потрібно, зелений – заморожуємо
  •  
    Пригощаємо феєричними десертами
  •  
    Доставляємо по Києву електровелосипедом
  •  
    Запрошуємо спробувати все в чайній на Мінській