Дарджилінг

Сортировать
Сортировать

Унікальне чайне шампанське Дарджилінг – скарб Гімалаїв. Сировину для нього збирають вручну та обробляють з усією обережністю. Обволікаючий смак цього напою цінується на елітних чайних аукціонах і в найзатишніших чаївнях. Який чай Дарджилінг купити в Києві? Зараз усе роз’яснимо.

Далеко на схилах величних Гімалаїв живе тихим життям мініатюрне містечко Дарджилінг. Нічні вологість і прохолоду змінюють ранковий туман та яскраві промені сонця, які рикошетом снують в обрисах гір. Унікальні погодні умови, вдале місце розташування й родючість ґрунту – саме те, завдяки чому два століття тому англійці обрали цю місцевість для виробництва чаю.

Історія появи чаю Дарджилінг

Дарджилінг – це курортне містечко на півночі Індії, у Гімалаях. Назва місця перекладається з тибетського діалекту як «удар блискавки» – у горах часто бувають грози, особливо в дощовий сезон. Тут оздоровлювались англійські військові, милуючись яскраво-зеленими схилами чайних плантацій.

Перші плантації в передгір’ях Тибету було закладено у 30-х роках ХІХ століття. Високогірний клімат (1800–2500 м над рівнем моря) виявився дуже сприятливим для культивації чаю: кущі росли міцними і давали щедрий урожай. Індійський чай Дарджилінг із середини XIX століття склав конкуренцію китайським сортам і став основним продуктом, який постачався до Великої Британії та її колоній. Наприкінці століття важко було знайти англійця, який би не скуштував чорний чай Дарджилінг.

Сьогодні на виробництві чайного шампанського в Індії працюють близько 50 тис. фермерів, а в сезон збирання врожаю їх кількість збільшується вдесятеро. І все це для того, щоб ви могли чай Дарджилінг купити в Україні.

Дарджлінг спосіб вживання<br />

Чай Дарджилінг – чайне шампанське

Тепер уже важко з’ясувати, Китай чи Асам були батьківщиною чайних кущів, привезених сюди англійцями. Головне – завдяки ідеальному поєднанню клімату, дбайливості ручного збирання та особливому підходу до обробки листя тут народився Чай Дарджилінг, який цінується в усьому світі. Він уже встиг стати популярним та улюбленим в Україні, а особливо – у Києві, у чаївні New Tea. Тут дегустувати й оцінювати цей неймовірний напій так легко й приємно!

Його називають чайним шампанським не тільки через єдиний у своєму роді обмежений терруар. Порівняно з іншим легендарним індійським чаєм Асам територія, на якій вирощують Дарджилінг, знаходиться високо в горах і займає 17 тис. га – це 87 плантацій. Насправді ж чайних господарств майже півтори сотні, проте лише 87 із них сертифіковані та мають право називати свій продукт чай Darjeeling.

Елітний індійський чай Дарджилінг продається на чайних аукціонах усього по 50 кг на рік, а ціни сягають кількох тисяч доларів за кілограм. Але головне, що відрізняє чай Дарджилінг, – не ціна, а характер і смак, за які його так цінують чайні гурмани. Незважаючи на високу вартість, попит на Дарджилінг першого збору перевищує пропозицію, і знайти його в Україні непросто. Проте ви недарма зайшли на сайт New Tea: тут можна весняний Дарджилінг купити в Києві, до того ж із доставкою по Україні. Як це зробити, розкажемо далі.

Дарджилінг: виробництво

Дарджилінг – чай, сировина для якого збирається лише вручну. Використовувати машини на крутих схилах Гімалаїв не тільки невигідно, а й просто неможливо. Ручне збирання робить поводження з кожним листком максимально дбайливим.

Індійський чай Дарджилінг виготовляють так:

  • Збирання починається о 6-й ранку, а завершується о 3–4-й дня, коли ще ясно.
  • Підв’ялювання найтоншого шару листя триває 2–20 годин.
  • Застосовується обдування прохолодним чи гарячим повітрям, якщо пройшла злива чи впала густа роса.
  • Потім машина скручує, зминає листя і змушує його виділяти сік.
  • Ферментація відбувається впродовж 2–4 годин у приміщенні з чудовою вентиляцією.
  • Після цього відбуваються обсмажування та сортування листя.
  • Завершує все просіювання. Дорогі сорти з великим листям просіюються окремо та винятково вручну.

Суворі гірські умови, мінлива погода та круті схили уповільнюють зростання чайного куща. Кожний кущ бореться за виживання, ловить рідкісні промені сонця та зберігає в листі максимум корисних речовин і разом з тим набуває ні з чим не порівнянні аромат і смак.

Чим корисний чай Дарджилінг

Дарджилінг – чай не тільки неймовірно смачний, а й дуже корисний. Насамперед – за рахунок підвищеного вмісту катехінів: чайних антиоксидантів, які нейтралізують токсини. Тому філіжанка вишуканого чайного шампанського – це чудовий детокс для організму.

Чай індійський Дарджилінг нормалізує травлення, прискорює метаболізм, що сприяє схудненню. Проте є нюанс: пити чай потрібно без молока, цукру та інших калорійних добавок. Тоді Дарджилінг ще знижує рівень холестерину й цукру в крові, перешкоджає утворенню каменів у нирках і сечовому міхурі.

Чай Дарджилінг – це напій, багатий на теїн: це чайний кофеїн, який бадьорить, заряджає енергією, при цьому діє м’якше і довше, ніж кава.

Чай Дарджилінг: купити сорт за смаком

Насамперед купити чай Дарджилінг можна з урахуванням його категорії, тобто величини листя. В Україні є багато представників цього унікального напою, а в чаївні New Tea в Києві ви можете побачити їх наживо (і скуштувати!) перед купівлею.

Чорний чай Дарджилінг має різні відтінки настою. Також сорти чаю Дарджилінг значно відрізняються за ціною та смаком. Щоб визначитись, який індійський чай Дарджилінг краще купити для знайомства, у подарунок чи для домашньої колекції, познайомтеся з його сортами. Вони відрізняються за періодом збирання листя:

  • 1-й сорт (березень-квітень). Цей чай Дарджилінг купити варто тим, хто цінує м’якість смаку, свіжість аромату з нотками прянощів, фруктів і рослин. На перший погляд важко зрозуміти, який це Дарджилінг, чорний чи зелений, через світлий відтінок листя і тонізуючий ефект, як у слабоферментованих сортів. Це той чай Дарджилінг, ціна якого найвища через рідкісність сорту. Щоправда, строк зберігання його зовсім короткий – усього два роки: таке ось вартісне й недовговічне задоволення. Однак саме цей смак залишається в рецепторах поціновувачів на роки. До речі, знайти і купити чай Дарджилінг в Україні можна з маркуванням Vintage: він зберігається набагато довше.
  • 2-й сорт (травень-червень). Типовий, найбільш звичний і найулюбленіший Дарджилінг, купити який рекомендуємо кожному чаєману. Бурштиновий, яскравий настій, міцніший і досить терпкий на смак, майже без пряних ноток, із присмаком винограду сорту мускат. Цей чай уже ніяк не сплутати із зеленим, а ось з індійським Асамом – можна. Різниця помітна у вкрапленнях: тіпси в Асама золотаві, а в Дарджилінга – сріблясті. Цей сорт чаю Дарджилінг за ціною дешевший, але не за рахунок якості й смакових властивостей: просто його виробляється більше. Скуштувати літній індійський чай Дарджилінг і купити сорт, що сподобався, можна в нашому магазині.
  • 3-й сорт (жовтень-листопад). Цьому чаю Дарджилінг дають опис як менш вишуканому, ніж 1-й чи 2-й сорт. Зате він міцний, який бадьорить і запам’ятовується, до того ж купити його можна навіть у пакетованій формі. Він вирізняється красивим коричнево-мідним відтінком настою. Чай чорний Дарджилінг осіннього збору також можна знайти в нашому інтернет-магазині.

Дарджилинг какие сорта покупать

Скільки коштує Дарджилінг: ціна в New Tea

Дарджилінг – чай, ціна якого залежить від часу збирання врожаю. Найдорожчий – з урожаю першого збору з лютого по квітень, в Україні він коштує від $2000 за 1 кг.

Золотою серединою є літні сорти. Це дуже смачний та ароматний чай Дарджилінг, ціна його нижча, ніж першого сорту, за рахунок великих обсягів виробництва. В нашому магазині в Києві можна купити Дарджилінг другого збору – від 900 грн за 50 г. Це чай із категорії FTGFOP – найвищого ґатунку, для виготовлення якого використовувалися лише верхні листочки.

Найбільш бюджетний – чай третього збору. Міцний та яскравий осінній Даржилінг у New Tea коштує близько 115–210 грн за 50 г. Вибирайте сорт, який вас влаштовує за смаковими якостями та вартістю, замовляйте і насолоджуйтеся.

Як заварювати індійський чай Дарджилінг

Насолоду від чаювання ми вам гарантуємо, адже всі сорти Дарджилінга в нашому магазині оригінальні – вирощені в передгір’ях Тибету. Потрібно лише правильно заварити напій.

Готовим чай Дарджилинг, описание процесса:

  1. Ополоснути чайник окропом.
  2. Насипати в заварник 5–7 г сухої заварки.
  3. Нагріти воду до 100°С, чорний чай Дарджилінг заварюється окропом, на відміну від китайських сортів.
  4. Зачекати дві хвилини і можна пити. Якщо любите чай більш міцний, настоюйте до чотирьох хвилин. Свіжозаварений Дарджилінг у чашці медово-бурштиновий, але чим довше витримувати заварку, тим темнішим виходить настій.

Англійці додають до чаю молоко, дехто полюбляє Дарджилінг з лимоном, цукром чи медом, проте, на нашу думку, щоб максимально повно відчути вишуканий смак цього напою, жодні добавки не потрібні. А ось чаювання з улюбленим десертом – те що треба.

Будь-який сорт чаю Дарджилінг на вибір

Який би чай Дарджилінг ви не вирішили купити в Україні, переконайтеся, що робите це у спеціалізованому чайному магазині. Тоді чай точно порадує вас буянням незвіданого смаку і надихне на звершення та подорожі.

У Києві чай Дарджилінг можна купити в New Tea вже сьогодні. А в інтернет-магазині – ще й цілодобово!

Скільки коштує Дарджилінг на сайті NewTea?
Вартість на Дарджилінг від 115 до 950грн.
Забудьте все, що знали про китайський чай
Насправді ви ніколи не були з ним знайомі по-справжньому
Ми навчимо вас правильно зберігати, заварювати і пити найкращі чаї у світі.

Так, як це відбувається під час традиційної чайної церемонії, тільки…

у 10 разів зручніше та у 20 разів швидше

Що ми робимо не так як інші
  •  
    Особисто обираємо чай у Китаї
  •  
    Заварюємо по технології чайної церемонії
  •  
    Зберігаємо чай як потрібно, зелений – заморожуємо
  •  
    Пригощаємо феєричними десертами
  •  
    Доставляємо по Києву електровелосипедом
  •  
    Запрошуємо спробувати все в чайній на Мінській