Лю Бао

Сортировать
Сортировать

Лю Бао – отже, любов

Чай Лю Бао – рідкісний гість на полицях магазинів не тільки в Києві, а й у самому Китаї, звідки родом цей відомий у чайному світі сорт. Напій припаде до серця поціновувачам чорних чаїв, а таких в Україні більшість. Якщо ви теж з їхнього числа, тоді точно закохаєтесь у Лю Бао. І не потрібно гаяти час у пошуках Лю Бао: купити оригінальний чай можна в нашому інтернет-магазині.

Лю Бао чай з округа Гуансі

Лю Бао – чай з округу Гуансі

六堡茶, або чай Лю Бао – так називають цей напій у Китаї, у перекладі означає «Шість фортець». Чай назвали як містечко в окрузі Гуансі на півдні Китаю, де півтори тисячі років тому почали виготовляти Лю Бао. Кажуть, що поселення раніше захищали шість фортець, пам'ять про які збереглася в назві напою.

Лю Бао – чорний чай, міцніший за червоні китайські сорти, які в нас називають чорними. За властивостями напій ближче до сильноферментованих сортів, Шу пуерів, проте м'якший на смак.

Як роблять чай «Шість фортець»

Технологія виготовлення Лю Бао не надто змінилася за 1,5 тисячі років, сьогодні чай роблять за давнім рецептом, намагаючись максимально використовувати ручну працю, а не промислове обладнання.

5 кроків чаю на шляху до вас:

  1. Збір урожаю з травня по листопад. Для чаю обривають із гілки тіпси і 3–5 зрілих листочків, довжиною до 8 см.
  2. Листя підв'ялюють на сонці та прогрівають у котлах при температурі 160°С. Цей процес називається Ша Цин. Триває він усього 5–6 хвилин, поки листя не стане м'яким і не потемнішає.
  3. Підв'ялені листочки зминають і залишають «відпочивати» (ферментуватись) на 15 годин. Щоб зупинити процес окислення, листя нагрівають і сушать кілька годин при температурі 40–90°С.
  4. Наступний етап виготовлення Лю Бао – вологе скиртування. Листя змочують водою і згрібають у купи. Зволожена сировина під важкістю власної ваги починає розігріватись. У такому стані чай залишають до 10 днів. Потім листя пропарюють до розм'якшення, трамбують у кошики або пресують і залишають сушитися ще на 20 днів.
  5. Але і це ще не все: чорний чай Лю Бао, як і витримані пуери, залишають дозрівати у спеціально обладнаних приміщеннях. І лише за рік чай буде готовий вирушати на ринок.

Лю Бао – чай – прабатько Шу пуеру, для виробництва якого в 70-х роках минулого століття взяли за основу технологію вологого скиртування. Ось чому ці види чаїв такі схожі за характером.

Однак «Шість фортець» – більш рідкісний вид чаю, ніж Шу пуери, які виробляють у промислових масштабах, тому й ціна його вища. В нашому магазині в Києві можна купити Лю Бао по 800 грн за кошик – недешево, але рідкісний чай колекції 2010 року того вартий.

Чай Лю Бао чай з характером

Чай Лю Бао – делікатний напій із чоловічим характером

Лю Бао сподобається тим, хто любить і міцні, і м'які чорні сорти. Це напій із приємною бархатистою текстурою, смак рівний, маслянистий, трохи солодкуватий, тому в Китаї його п'ють без цукру. Аромат особливий, з нотками бетелевої пальми. Колір настою темний, насичений, як кава.

Liu Bao в Піднебесній називають «чаєм прозріння», за те, що свіжий настій не просто бадьорить, а й має медитативний ефект: знімає втому, прояснює свідомість, покращує сприйняття і концентрацію уваги.

Лю Бао: як заварювати і пити «Шість фортець»

Щоб Лю Бао показав себе в усій красі, рекомендуємо заварювати його методом проливу, як це роблять у Китаї. Чай заварюють не один, а кілька разів. Перший раз воду зливають, заварюють чай «другою» водою, нагрітою до 90°С. Настоюють напій від 10 до 60 секунд: час заварювання збільшується з кожним новим проливом. Лю Бао – чай сильної ферментації, тому заварюється 7–15 разів.

Чай хороший сам по собі, без цукру та інших добавок. Компанію чаю можуть скласти закуски: м'ясна нарізка, сири, десерти.

Який Лю Бао частіше купують за березень 2024:
Скільки коштує Лю Бао на сайті NewTea?
Вартість на Лю Бао від 330 до 1080грн.
Нові надходження в категорії Лю Бао:
Забудьте все, що знали про китайський чай
Насправді ви ніколи не були з ним знайомі по-справжньому
Ми навчимо вас правильно зберігати, заварювати і пити найкращі чаї у світі.

Так, як це відбувається під час традиційної чайної церемонії, тільки…

у 10 разів зручніше та у 20 разів швидше

Що ми робимо не так як інші
  •  
    Особисто обираємо чай у Китаї
  •  
    Заварюємо по технології чайної церемонії
  •  
    Зберігаємо чай як потрібно, зелений – заморожуємо
  •  
    Пригощаємо феєричними десертами
  •  
    Доставляємо по Києву електровелосипедом
  •  
    Запрошуємо спробувати все в чайній на Мінській