Індійський чай

Чай з Індії
Його називають шампанським серед чаїв. Англійці обожнюють пити Дарджилінг з молоком і...
Це класичний сорт чорного крупнолистового чаю. Його вирощують на північному сході Інд...
Чорний чай чорніше чорного. Якась тавтологія. Або скоромовка? Ні! Це наша чорна чор...
"Одна справа - закутатися в сорок одежинок, і зовсім інше - забратися на коліна...
Безкоштовна доставка при замовленні від 1 200 грн
Відкрито
Закрити
0 грн
Залишилося 1200 грн
1 200 + грн
* Знижка не нараховується на акційні товари

Індія – другий у світі виробник чаю після Китаю. Лідер з виробництва чорного чаю. Дивно, в цій країні стільки чаю, але самі індійці п'ють його дуже мало.

Індійський чай поділяють на види по районах, у яких він росте: дарджилінг, ассам, нілгірі, кангра. Найвідоміші сорти – ассам і дарджилінг. Саме ці чаї підкорили серця мільйонів англійців, а потім стали частиною масової культури.

Як усе починалося

До 1820 року думка про вирощування чаю за межами Китаю вважалася божевільною, на межі фантастики. Але коли в індійському штаті Ассам виявили дикоростучі чайні кущі, світ перевернувся. У чайного монополіста з'явився гідний конкурент.

Індійські чайні плантації

Чайна плантація в Індії

У 1834 році було створено спеціальний комітет з вивчення ґрунту та умов вирощування чаю в Індії. А вже через рік в Ассамі висадили величезні чайні плантації. Так у 1836 році перший індійський чай з'являється на ринку Калькутти.

До кінця XIX століття індійський чай переживав справжній бум на світовому ринку. Через свою доступність він витіснив багато китайських сортів. В Англії ассам і дарджилінг взагалі стають елементом масової культури. Ці чаї прекрасно поєднуються з молоком, як люблять англійці його пити у п'ятигодинне чаювання (Five o'clock Tea).

Чай з молоком. Так п'ють ангійці

Цікаво знати

Щодня 53 мільйони англійців випивають 165 мільйонів чашок чаю. Це робить Велику Британію одним з найбільших споживачів чаю серед країн світу.

Про виробництво індійського чаю

Майже 99% індійських чорних чаїв – це купажі. Суміші з 10–20 чаїв різних сортів середньої якості. Ці купажі продаються різними фірмами під різними назвами у вигляді дрібнолистового чаю або гранул, адже після збирання машинами багато чайного листя ламається. Крім того, в сировину потрапляють гілки, пил, старе листя. Ну, а після машинної обробки цільних листків взагалі не залишається.

Саме купажовані чаї ми бачимо на полицях супермаркетів у яскравих, барвистих упаковках. Склад і якість купажів дуже нестабільні, тому слід з обережністю обирати чай (Індія) у супермаркеті. Або ж купувати у нас.

Збір чайного листя в Індії

У нашому інтернет-магазині New Tea пропонуються тільки добірні індійські чаї, які зібрано вручну, – ассам і дарджилінг. Два найзнаменитіших індійських чаї, що створили сучасну європейську чайну культуру. Це елітні й порівняно дорогі чаї. Обидва формально вважаються чорними, хоча дарджилінг піддається ферментації в повному обсягу (на 90%). Він ближчий до улунів. А за кольором настою нагадує, скоріше, шампанське.

Ассам

Саме цей чай мав на увазі Оруелл, коли писав своє есе «Як приготувати чашку чудового чаю». Ассам не змінився з оруеллських часів. Він залишився зрозумілим, міцним, насиченим і яскравим. Його можна пити в будь-який час і під будь-яку закуску.

Якщо надумаєте купити індійський чай, то ми рекомендуємо використовувати чашку з прозорого скла, адже заварений ассам має чарівний вигляд. Немов світиться зсередини золотом.

Чорний індійський чай Ассам

Цікаво знати

Багато різновидів ассаму з позначкою Irish Breakfast – це суміші, які на 70–80% складаються з ассамських сортів.

Дарджилінг

Відтоді, як з'явився дарджилінг, пройшло досить-таки багато часу. Чай за цей час змінився. Але він, як і раніше, просто чудовий і залишається одним з найбільш цікавих напоїв у світі. Він, як і раніше, пахне травою, квітами і горами.

Чорний індійський чай Дарджилінг

На відміну від інших чаїв, саме дарджілінги продаються з дуже докладним маркуванням, де вказано місце вирощування, аж до назви конкретної плантації, дату збирання врожаю, вік кущів.

За технологіями вирощування, збирання та приготування дарджилінг нічим не відрізняється від китайських чаїв.

А тепер давайте порівняємо цих двох красенів.

Який він – найпопулярніший індійський чай?

АссамДарджилінг
Ассам – це цілий штат. Він розташований у долині річки Брахмапутри. Половина індійського чаю вирощується саме тутДарджилінг – маленьке курортне містечко високо в Гімалаях, де лікувались англійські солдати, відпочивали англійські офіцери. Навколо цього поселення приблизно 80 чайних садів
Виготовляється з ассамського чайного куща (Camellia sinensis var. Assamica).Виготовляється з китайського чайного куща (Camellia sinensis var. Sinensis).
Це повсякденний чай. Його можна пити і вранці, і ввечеріЦе елітний чай для аристократів. Його подають у дорогих готелях. І він лежить в основі класичного вікторіанського чаювання Five o'clock Tea
Міцний, насичений чай. Сильно бадьоритьВитончений, легкий, заспокоює, налаштовує на приємні думки
Настій темно-коричневого кольору з помаранчевим відтінкомНастій світлого бурштинового кольору
Терпкий, пряний, з медовим післясмакомМускатний, злегка терпкий смак
Прекрасно поєднується з молоком, цукром, лимономКраще цей чай пити без нічого (ні цукру, ні молока, ні лимону)
Ассам можна заїдати бутербродами. Бутерброди можна запивати ассамомДо дарджилінгу підійдуть горішки або цукати

Порівняно з китайськими чаями чай з Індії відрізняється більш сильним, вираженим смаком. Проте аромат не такий приємний, як у чаїв з Піднебесної.

Індійський чай масала

Інгредієнти для масала-чаю

Цікавий факт

В Індії зародилася традиція пити чай зі спеціями (масала чай). Існує кілька традиційних індійських рецептів, до яких входить навіть перець.

Спробувати справжню індійську масалу можна в нашій чайній New Tea. Заходьте в гості.

Крім чорного чаю в Індії виробляють улуни, білі та зелені чаї: на півночі країни в районах Ранчі, Кумаон, Кангра, Гархвал, Дехра-Дун. Але ці чаї не такі затребувані, як чорні. Тому їх виготовляють у лімітованих кількостях.

Як зберігати індійські чаї?

Як і будь-які інші чаї, ассам і дарджилінг чутливі до умов зберігання. Вони легко вбирають сторонні запахи, тому їх краще зберігати подалі від продуктів при температурі 5–10°C.

Строк зберігання чаїв – два роки. Певні сорти дарджілінгу з маркуванням Vintage («витриманий») можуть зберігатися 5 років. При цьому смак та аромат тільки поліпшуються.

Що стосується упаковки, то тут немає обмежень. Підійдуть вакуум, полотняні мішечки, керамічні або скляні баночки.

Як зберігати індійські чаї

Так ми зберігаємо індійські чаї в нашій суперзатишній чайній

Якщо ви ще не куштували ці два чудових чаї, обов'язково рекомендуємо спробувати. Ви будете в захваті, обіцяємо. А якщо пробували, то ви знаєте, про що йдеться.

 

Пийте найсмачніший чай і будьте здорові!

Забудьте все, що знали про китайский чай
 
Насправді ви ніколи не були з ним знайомі по-справжньому
Ми навчимо вас правильно зберігати, заварювати і пити найкращі чаї у світі.

Так, як це відбувається під час традиційної чайної церемонії, тільки…

у 10 разів зручніше та у 20 разів швидше

Что мы делаем не так как другие
  •  
    Особисто обираємо чай у Китаї
  •  
    Заварюємо по технології чайної церемонії
  •  
    Зберігаємо чай як потрібно, зелений – заморожуємо
  •  
    Пригощаємо феєричними десертами
  •  
    Доставляємо по Києву електровелосипедом
  •  
    Запрошуємо спробувати все в чайній на Мінській