Чай з Японія

Сортировать
Сортировать

Для когось Японія – це самураї, квітуча сакура, засніжена Фудзіяма і суші. Для нас Японія – це чай:

незвичайний, не схожий на традиційні чорні сорти, напій, який допомагає зрозуміти цю загадкову країну краще за всякі слова.

Як роблять чай в Японії

Клімат, максимум ручної праці й традиційні методи виготовлення – ось у чому секрет смаку і користі японського чаю. Плантації розміщені на островах Косю, Сікоку і Хонсю, оточені горами і ріками. Половина чайної продукції випускається у префектурі Сідзуока, з плантацій відкривається чудовий вид на Фудзіяму. Вологий і теплий клімат, роси і тумани – найкращі умови для вирощування чайних кущів.

Урожай збирають три рази: у травні, липні та серпні. Елітні японські чаї роблять з листя, зібраного руками, навіть ножиці не використовуються, щоб контакт із металом не зіпсував смак напою.

Традиційно чай збирають жінки, за день досвідчена збиральниця обриває до 15 кг листя.

сорти японського чаю

Розмаїття японського чаю.

Чай із Країни сонця, що сходить: популярні сорти

У Японії, як і в Китаї, більше люблять зелений чай, тому найпоширеніші сорти – це неферментовані чаї. Однак технологія виготовлення відрізняється: китайці підігрівають чайне листя в котлах і так зупиняють ферментацію, а чай японський обробляється паром. Це більш щадний для листя спосіб, напій зберігає оригінальний насичений смак і корисні властивості.

Традиційні сорти японського чаю:

  • Сенча

Або сентя, як кажуть в Японії: класика, з якої починають знайомство з японськими чаями. Це 80% усіх вироблених у країні чаїв. Напій роблять із листя чайних кущів «якубіта». При виготовленні листя скручують у тонкі трубочки, що нагадують соснові голки. Сировину 15–20 секунд обробляють паром, у результаті листя залишається насичено зеленим, а заварений чай набуває яскравого золотисто-зеленого кольору. Смак напою м'який, без терпкості, аромат свіжий, трав'яний.

  • Ходжича

Зелений, але не зовсім. Цей японський чай роблять із сенча, проте технологія відрізняється: після пропарювання листя обсмажується, а потім швидко охолоджується. Завдяки такій «фішці» настій стає не зеленим, а карамельним, із присмаком ванілі та горіхів. А ще в ходжича менше кофеїну, тому чай можна пити навіть на ніч, сон не порушиться. Купити японський чай ходжича можете хоч зараз: цей сорт є в New Tea.

  • Матча

Чай-порошок, назва перекладається як «розтертий чай». Сорт роблять із молодих листочків, які вирощують у затіненні. Завдяки цьому листя стає тоншим і ніжнішим, а смак напою – яскравішим. Сухий чай перетирають жорнами та отримують порошок смарагдового кольору, як васабі, тільки темніший. Матча – сорт, який японці використовують у чайній церемонії, а ще додають до продуктів, як спецію, і до морозива, яке виготовляється.

  • Генмайча

Це японський рисовий чай. Здавалося б, чай і рис – непоєднуване сполучення, але японцям вдалося додати улюблений продукт навіть у напій. І вийшов оригінальний та смачний чай. Рис додають до заварки не постфактум, продукт ще на етапі виробництва проходить усі етапи: пропарюється, сушиться і підсмажується разом із чайним листям. Японський чай з рисом – терпкий, з приємним горіховим присмаком. Продукт 2 в 1: і напій, і друга страва, людям на дієті замінює прийом їжі.

матча

Так готують популярний «розтертий чай» :)

Як купити японський чай і приготувати правильно

Чайні гурмани, радійте: справжній чай, який «бачив» Фудзі у снігу, продається в Києві. Онлайн-чайна New Tea працює в режимі 24/7, тут ви можете японський чай купити, а якщо хочете спочатку спробувати напій на смак, то заходьте до нас у магазин на Оболонському проспекті.

Щоб чаювання вдалося на славу, врахуйте нюанси приготування цього напою. Японці не заварюють чай проливами, як у Китаї, а настоюють. Заварку заливають водою, підігрітою до 60–90°С, усе залежить від сорту. Настоюється чай 30–60 секунд, після чого його можна пити. Ітадакімасу, або смачного!

Який Чай з Японія частіше купують за грудень 2021:
Скільки коштує Чай з Японія на сайті NewTea?
Вартість на Чай з Японія від 30 до 695грн.
Нові надходження в категорії Чай з Японія:
Забудьте все, що знали про китайский чай
Насправді ви ніколи не були з ним знайомі по-справжньому
Ми навчимо вас правильно зберігати, заварювати і пити найкращі чаї у світі.

Так, як це відбувається під час традиційної чайної церемонії, тільки…

у 10 разів зручніше та у 20 разів швидше

Що ми робимо не так як інші
  •  
    Особисто обираємо чай у Китаї
  •  
    Заварюємо по технології чайної церемонії
  •  
    Зберігаємо чай як потрібно, зелений – заморожуємо
  •  
    Пригощаємо феєричними десертами
  •  
    Доставляємо по Києву електровелосипедом
  •  
    Запрошуємо спробувати все в чайній на Мінській