Чай порошковий
А ви знали, що японський порошковий зелений чай родом із Китаю? Так, матча відомий у Піднебесній ще з часів імператорської династії Сун. А у XII столітті ченці привезли цей напій до Японії,
де він припав до смаку і навіть став церемоніальним чаєм. Ми знайшли і привезли найкращі сорти з Японії та Китаю до Києва. Пропонуємо вам спробувати та оцінити оригінальний порошковий чай.
Чай, схожий на васабі: як роблять матча
У технології виготовлення зеленого порошкового чаю є маса нюансів. Наприклад, чайне листя за три тижні до збирання врожаю затінюють, щоб зберегти соковитість і насичений колір. До того ж у тіні листя насичується амінокислотами, що робить напій солодкуватим на смак без додавання цукру.
Чай, як і в давнину, збирають вручну та обробляють паром, зупиняючи ферментацію в листі. Далі чай сушать, виходить «тенча». Після цього сухе листя перетирають жорнами у дрібний порошок, отримують чайну пудру яскраво-зеленого кольору – це матча. Робота нешвидка: щоб отримати 30 г порошку, потрібно не менше години перетирати чай. Проте зусилля того варті, адже напій виходить дуже ніжним і м'яким на смак. А колір напою – просто казка: насичений смарагдово-зелений відтінок молодої трави.


Детокс і не тільки: чим корисний порошковий зелений чай
Можна приготувати у блендері коктейль із селери та яблук, щоб зарядитися вітамінами на день. А ми пропонуємо інший варіант: заварити порошковий зелений чай, користі буде не менше.
П'ять вигод для організму:
- Детокс-ефект: цей чай – лідер за вмістом епігаллокатехіну – антиоксиданту, який більш ефективний, ніж вітаміни С і Е. Чашка порошкового чаю допоможе при похміллі краще за склянку розсолу.
- Бадьорить і заспокоює: парадоксальна дія, але це факт. Недарма зелений порошковий чай ще називають «кава матча». Напій пробуджує мозок і водночас приводить до ладу нервову систему.
- Антигрипін: пийте чай-порошок регулярно в міжсезоння, і ваш організм буде захищений від застуд і респіраторних інфекцій.
- Напій молодості: чай благотворно впливає на стан шкіри, вона стає пружною, зморшки розгладжуються.
- Прощайте, зайві кілограми: напій прискорює метаболізм в організмі, сприяє розщепленню жирів, допомагає худнути.
Два способи приготування
Заварювання порошкового зеленого чаю – процес витончений, як і все, що пов'язане зі Сходом. В Японії існують кілька чайних шкіл, які по-різному трактують приготування цього напою. Ми розповімо, як заварити легкий чай – усутя і міцний напій – койтя.
Нестерпна легкість буття: готуємо чай усутя
Слабкий порошковий чай готують із розрахунку 40 г матча на 20 чашок. Для приготування однієї порції знадобиться:
- 2 г сухого порошку – половина чайної ложки без гірки;
- 70 мл гарячої води, нагрітої до 80°С;
- порцелянова або глиняна чашка.
Японці збивають чайний порошок бамбуковим вінчиком, щоб утворилася густа піна. Для цього в чашку насипають порошок, додають трохи води і збивають, поки пудра не розчиниться. Потім доливають решту води. Пити краще відразу, поки не осіла чайна пудра і напій не втратив повноти смаку.
.jpg)
При заварюванні матча збивають вінчиком.

Так з'являється характерна для напою пінка.
Як заварити койтя
Для приготування міцного чаю порцію подвоюють: 4 г порошку на 50 мл води. Зелену пудру не збивають, а злегка перемішують. Чай виходить міцний, густий, але м'який, із солодкуватим медовим післясмаком.
Для заварювання рекомендуємо купити церемоніальний або преміальний порошковий чай. Столовий порошок із великого листя використовується в кулінарії для приготування морозива, традиційних японських солодощів.
Хочете спробувати справжній порошковий чай – купити напій можна прямо на цій сторінці чайного магазину New Tea (Україна). Оберіть зручну порцію: від 7 до 200 г, замовте і приготуйте цей приголомшливо смачний та корисний напій.
Так, як це відбувається під час традиційної чайної церемонії, тільки…
у 10 разів зручніше та у 20 разів швидше
- Особисто обираємо чай у Китаї
- Заварюємо по технології чайної церемонії
- Зберігаємо чай як потрібно, зелений – заморожуємо
- Пригощаємо феєричними десертами
- Доставляємо по Києву електровелосипедом
- Запрошуємо спробувати все в чайній на Мінській