Зелений чай без добавок
Визнаною класикою в Китаї здавна вважається зелений, а зовсім не чорний чай. Китайці щиро вірять в божественне походження цього напою. Зелений чай без добавок настільки цінується в Піднебесній, що якійсь час сухим чайним листям розраховувалися замість грошей.
А сьогодні кращі зелені сорти ми привезли до Києва і пропонуємо спробувати цей божественно смачний чай.
Чай из Поднебесной
Якщо китаєць каже «чай», будьте впевнені, він має на увазі саме зелений чай. Цей напій був в пошані у китайської знаті ще в VI столітті. Але найцікавіше, що технологія виготовлення зеленого чаю майже не змінилася за півтора тисячоліття, і в чайній New Tea (Україна) ви можете купити оригінальний зелений чай без добавок, зроблений в Аньхой, Цзянсу та інших китайських провінціях.
Зелений чай, як і чорні сорти, отримують з одного чайного куща, тільки способи відрізняються. Для приготування зеленого чаю листя піддають мінімальній ферментації. Зібраний урожай спочатку обробляють паром при температурі 1800С, а потім окислюють протягом двох днів. В результаті виходить чай, ферментований всього на 3-12%.
Сьогодні в Китаї виробляють близько 40 сортів класичного зеленого чаю. Найвідоміші сорти: Бі Ло Чунь, Лунцзин, Цзюньшань Іньчжень, Хуаншань Маофен. Ціна зеленого чаю залежить від сорту, категорії чайного листа, часу збору врожаю та інших факторів.
Це просто свято якесь!
Насолода зеленим чаєм починається з моменту заварювання: радує око смарагдово-зелений колір настою. Смак напою ніжний, вишуканий, з нотками лугових трав і свіжої зелені. Справжньому зеленому чаю не потрібні ніякі добавки, напій смачний сам по собі, а підсолоджувачі та ароматизатори забивають тонкий смак і аромат напою.
А ще в листі зеленого чаю міститься близько 250 корисних для організму елементів: вітамінів, амінокислот, антиоксидантів та інших компонентів. Виходить, що насолоджуючись чаюванням, ви водночас приймаєте мультивітамінний комплекс і зміцнюєте здоров'я.
Зелений чай без добавок: не тільки напій
Заварити і негайно випити – головна рекомендація щодо вживання чаю. Але зелений чай підходить не тільки для чаювання. У Китаї і Японії порошок з чайного листя використовують як спеції, додають в основні страви, випічку, роблять морозиво.
Застосовується зелений чай без добавок і в косметології: входить до складу лосьйонів, кремів, масок для обличчя. Біофлавоніди, катехіни, мінерали, що містяться в чайному листі, покращують колір обличчя, розгладжують зморшки, омолоджують шкіру.
Як правильно приготувати зелений чай
Це тільки кашу маслом не зіпсуєш, а зіпсувати зелений чай неправильним приготуванням простіше простого. Розкриваємо секрети заварювання зеленого чаю:
- нагріти воду до 850С;
- залити 5-7 г заварки 150-200 мл води;
- промити листя і злити воду;
- залити чай знову;
- настоювати 10-25 секунд і після налити в чашки;
Ефект залежить від тривалості заварювання. Якщо випити зелений чай, який натоювався до 3-х хвилин, відчуєте, як бадьорить напій. Чай, випитий через 6-7 хвилин після заварювання, навпаки заспокоює.
Зелений чай заварюється 5-7 разів і з кожним новим проливом час настоювання збільшується на 10-20 секунд.
Так, як це відбувається під час традиційної чайної церемонії, тільки…
у 10 разів зручніше та у 20 разів швидше