Пурпурові чаї - новий тренд. Кажуть, що кенійські марафонці п'ють саме пурпуровий чай. З молоком. Спеціально прописують в дієті! Заварювати такий чай треба трохи довше і не дуже гарячою водою. Завдяки великій концентрації антиоксидантів і антоціанів, настій виходить світлий рожево-пурпурного відтінку. Якщо в нього капнути лимона - колір зміниться на темно-рожевий. Як то кажуть - "Жбухніть чарівництва в кришталевий морок келиха"!
Уже понад 25 років Фундація по дослідженню чаю Кенії (Tea Research Foundation of Kenya) займається популяризацією пурпурних чаїв.
Кенійським фермерам потрібна була родзинка і вони знайшли її в Юньнані. Саме там з'явилися перші варіації на цю тему.
Африканці підійшли до справи ґрунтовно. Перші 5 років вони взагалі не чіпали кущі.
І вже в 2011 році почалося перше масове виробництво.
Культивар отримав назву TRFK 306
Плантації знаходяться на висоті 6000 футів (приблизно 1800 метрів).
Пурпуровий колір чайним листям і брунькам надають антоціани - пігментні речовини, що дають рослинам забарвлення в діапазоні від червоного до темно-фіолетового, майже чорного кольору. Чорниця, і пагони троянди по весні, і червоне листя на клені по осені, червоний виноград, гранат, буряк - все це явний вплив антоціанів.
Саме їх концентрація і відповідає за інтенсивність забарвлення.
Раніше таку сировину для чаю не було прийнято збирати окремо. Якщо чесно, його взагалі не брали, вважали відбраковкою.
Але починаючи з 50-х років дослідники зацікавилися чайним листям, що мало нестандартне забарвлення.
Причин для почервоніння листя у рослини багато: поєднання різкого похолодання і яскравого сонця, напад паразитів, недолік або надлишок деяких речовин в грунті. Таке забарвлення також властиве молодим листям і рослин, що зростають високо в горах.
Зараз з такої сировини виготовляють червоні чаї, шу і шен пуери. Смак у таких чаїв особливий, м'який з незвичайними фруктово-ягідними відтінками.
З ефектів варто відзначити зниження артеріального тиску, зниження рівня холестерину, антигістамінну дію і позитивний вплив на зір.