Ґьокуро - найдорожчий японський чай. Його цінують за особливий солодкуватий смак. З японської назву можна перекласти як "перлинна роса". В Японії його називають "чаєм для геніїв", а особливо цінні сорти пропарюють на морських водоростях. Так вони ще більше насичують ґьокуро кальцієм, йодом та іншими мікроелементами. Вважається найелітнішим і найкориснішим чаєм в Японії.
Батьківщина цього найкращого японського чаю - гори району Уджи, поблизу древньої столиці країни Кіото. Там, біля підніжжя гори Хейдзан, знаходяться посадки чайної рослини, закладені буддійськими ченцями ще в IX в.
Гіокуро збирають в перші дні першого весняного збору чаю, причому використовуються тільки верхні флеші.
Листя чаю обробляють парою протягом приблизно 15-20 секунд (щоб зберегти колір), потім згортають в тонкі трубочки і висушують.
Традиційний зелений чай - сенча в основному виробляється з чайного куща сорту ябукіта, для ґьокуро відбирають спеціальні сорти, (асахі, окумідорі, Ямакі, фудзісубо і ін.)
Останні двадцять днів перед збором чайний кущ затінюється спеціальними тканинами, солом'яними сітками або бамбуковими матами. Через 10 днів поверх кровного матеріалу додають солому. Так збільшують вміст амінокислот (тіаніна) і кофеїну в чайному листі, і в той же самий час зменшують вміст катехина (джерела гіркоти в чаї), дозволяючи отримати особливий характерний солодкий смак.
Особливо якісний Гіокуро пропарюється на морській воді і морських водоростях неодноразово, тим самим вирізняється високим вмістом мікроелементів і вітамінів. Гіокуро відмінно виводить зайву воду з організму, токсини, знижує рівень холестерину, а так само чудово тонізує, являючись природним енергетиком.
Дуже гарний справжній запах Гьокуро. І зелений-зелений, що вказує на високу якість. Задоволений повністю!
22липня
Fedir S
9
Чай з яким потрібно бути дуже обережним, має легкий і різноманітний смак, який чимось нагадую матчу, чимось чай куліса, якщо перетримати буде дуже гіркий, тому краще використовувати тіпот, або розраховувати кількість щоб одразу розлити в чашки. Із мінусів, дуже дрібний.