Зелений чай

Сортировать
Показать еще 9

Це найпопулярніший чай у Китаї. Існує понад півтори тисячі сортів (уявіть!). І в кожного – свої колір, смак, аромат. Якість теж відрізняється: від найпростіших до імператорських.

Зелені чаї роблять із верхньої бруньки і двох перших листочків чайних кущів. Велике листя не годиться.

Процес збирання неймовірно трудомісткий. У день досвідчена збиральниця збирає до 4 кг свіжих бруньок. А це всього 500 г Аньцзи Бай Ча.

У цьому каталозі зібрано найкращі зелені чаї з Китаю. Пийте на здоров'я.

Ода зеленому чаю

Зелений чай вирощують у багатьох провінціях Китаю. Сировина збирається ранньою весною, коли молоді пагони найніжніші, найсоковитіші та найароматніші. Китайський зелений чай ферментується мінімально (3–12%).

Він майже не піддається механічній обробці верстатів і машин. Під час його приготування з листя тільки видаляють вологу. Тому за хімічним складом він схожий на свіже листя чайного куща Сamellia sinensis.

Линейка зеленых чаев

Розвінчання міфу

Іноді помилково вважають, якщо чаїнки зеленого кольору, то це обов'язково зелений чай. Але це не так. Світлі улуни, рідкісні жовті й білі чаї теж зеленого кольору.

Що потрібно знати про зелений чай

  1. Смак. Незалежно від сорту, зелений чай має легкий, освіжаючий смак. Іноді з пряними нотками. Найчастіше з квітковим післясмаком. Він чудовий.
  2. Колір. Настій прозорий, із зеленуватим або золотистим відливом.
  3. Аромат. Яскраво виражені квіткові та трав'янисті аромати. Деякі сорти пахнуть жасмином, луговими квітами, медом.
  4. Зберігання. Зберігати зелені чаї потрібно в холодильнику при -18°С.
  5. Упаковка. Листя зеленого чаю повинні бути цілісними. За цим параметром визначається якість чаю. Щоб не пошкодити чаїнки, їх не упаковують у вакуумні пакети.

Купити зелений чай можна в нашому інтернет-магазині New Tea. У нас – тільки свіжі, справжні сорти, доставлені прямо з плантацій. Ми ретельно контролюємо якість чаю і правильно його зберігаємо.

Правильне зберігання і приготування чаю

Улюблений напій тибетських ченців

На Сході зелений чай вважається еліксиром здоров'я і за китайською систематизацією належить до жіночого начала інь, можливо, через заспокійливу, охолоджувальну і розслаблюючу дію.

Тибетські ченці досі п'ють його для довголіття.

Улюблений чай тибетських ченців
Тибетський чернець медитує

У зеленому чаї міститься безліч антиоксидантів. При щоденному вживанні він зміцнює імунну систему, очищає організм від шлаків і токсинів. У ньому на 50% більше вітаміну С, ніж у чорному чаї.

Сучасні дієтологи рекомендують своїм пацієнтам пити зелений китайський чай, оскільки він прискорює обмін речовин і сприяє втраті зайвої ваги.

В Університеті королеви Маргарет в Единбурзі провели цікаве дослідження. Групі студентів запропонували дієту і чотири чашки зеленого чаю на день протягом двох тижнів.

Результати були дивовижні! Правильне харчування плюс зелений чай знижували кров'яний тиск, рівень загального холестерину, жиру і вагу тіла. Учасники почували себе чудово.

Зелений чай для схуднення
Листки зеленого чая

Який зелений чай люблять китайці

Китайський зелений чай – це не один, а ціла армія сортів, які відрізняються особливостями виробництва і різноманітністю смаків. Ось топ-6 чаїв, які найбільше п'ють самі китайці.

  1. Лун Цзін («Колодязь дракона»). Входить до десятки найкращих чаїв Піднебесної. Довгі плоскі чаїнки при заварюванні виглядають приголомшливо. Смак настою також захоплює. Він м'який, із квітковим присмаком і солодкуватим післясмаком.
  2. Бай Мао Хоу («Снігова мавпа»). Скручені чаїнки зовні нагадують хвіст мавпи. Звідси така назва напою. Ми обожнюємо цей зелений чай.
  3. Бі Ло Чунь («Смарагдові равлики весни»). Чайне листя для цього сорту збирають тільки навесні. Після обробки чаїнки скручують у форму равлика. Листочки настільки крихітні, що в кілограмі готового продукту їх близько 14 тисяч. Саме він удостоєний почесного титулу «Знаменитий зелений китайский чай».
  4. Молі Лун Чжу («Жасминова перлина»). Чайне листя разом із бутонами квіток жасмину скручується у вигляді невеликої перлини і відлежуються деякий час, вбираючи аромат квітки. При заварюванні цього чаю аромат стоїть приголомшливий.
  5. Аньцзі Байча елітний зелений чай, який збирається на початку квітня, до свята Цінмін (15-й день після весняного рівнодення). Настій славиться своїм тонким орхідейним ароматом з лимонними нотками.

Як виробляють зелений чай?

Елітний зелений чай збирають наприкінці березня – на початку квітня. В цей час вершини чайних кущів (тіпси) найбільш соковиті й насичені поживними речовинами. Потім до кінця весни збирається листовий зелений чай різних сортів. Він теж класний, але вже більш доступний. А весь чай, зібраний влітку, купажується і відправляється в пакетики та упаковки недорогого чаю в магазинах.

Після збирання технологія виробництва справжнього китайського зеленого чаю відбувається нині так само, як і в останні шість століть, у чотири етапи:

  1. Відпочинок – позбавлення чайного листя вологи. Тільки що зібране чайне листя жорстке і ламається. Тому перед обробкою чайному листю дають «відпочити», відлежатися. Зелений чай рівномірно розкладають на традиційних бамбукових піддонах у добре провітрюваних місцях.
  2. Фіксація зелені – це основний етап виробництва китайського зеленого чаю. Відбувається швидке обсмажування при температурі до 200°С. Під час цього процесу в чаїнках запечатуються всі цілющі властивості, оскільки білок згортається, але, незважаючи на це, колір листя залишається зеленим.
  3. Скручування або надання унікальної форми. На цьому етапі колір і корисні властивості чаїнок уже сформовані, і залишається лише надати їм форму. Скручування у форму кульок або формування плоских «лез» відбувається вручну.
  4. Просушування – завершальний етап виготовлення зеленого чаю.

Після первинного обсмажування ще еластичну чайну сировину укладають на спеціальний піддон і повільно досушують у шафі. Також досушування чаю відбувається на етапі скручування.

Зверніть увагу на колір листя. Воно повинно бути зеленого відтінку (від фісташкового до глибокого смарагдового). Якщо чайне листя бурого або сірого кольору, то, швидше за все, була порушена технологія виробництва.

Как обрати зелений чай

Заварюйте зелений чай, як китайці

На певному етапі чайного дорослішання кожен чаєман задається питанням: як правильно заварювати зелений чай китайский, щоб отримати той самий настій, як на чайній церемонії. Цікаво, що на кілька тисяч сортів чаїв існує всього близько 10 способів їх заварювання.

1. Класичнне заварювання в чайнику

Крок 1: Вам необхідно купити справжній китайський зелений чай і посуд для чаювання.

Крок 2: Облийте традиційний керамічний чайник окропом або поставте на кілька хвилин у розпечену духовку.

Крок 3: Підігрійте воду до 75°C (не вище). Помістіть у посуд «короля зелених чаїв» і залийте гарячою водою.

Крок 4: Зачекайте 10–15 секунд і злийте першу заварку. Перша заварка виконує роль промивання чаю, вона не призначена для пиття.

Тому першу порцію заваріть, а потім вилийте.

Крок 5: Після цього залийте чай іще на 10–30 секунд гарячою водою. Це і є той самий перший настій, який потрібно пити. Заварюйте і зливайте знову і знову, поки колір і смак не зникнуть. При кожному заварюванні зливайте настій повністю, щоб чаїнки не залишались у воді. Таким чином, справжнього китайського зеленого чаю зазвичай вистачає на 6-7 заварювань.

Як вибрати зелений чай

Настій із кожною наступною протокою відрізняється особливими смаком та ароматом, які залежать від ступеня розкриття чаю.

2. Приготування зеленого чаю в гайвані

Це найпопулярніший у Китаї спосіб заварювання зеленого чаю. Він повністю універсальний, оскільки підходить для всіх сортів. Відмінність від класичної протоки в чайнику полягає в посуді для чаювання, а саме: у гайвані та чахаї.

Гайвань – споконвічно китайська керамічна чаша для чаювання з кришкою, але без ручки. Гайвань придумали ще за часів династії Мін. Гайвань зазвичай складається з трьох елементів: глибокої чаші-піали, кришечки і блюдця.

Чахай у перекладі з китайської означає «море чаю». Це проміжний чайний посуд, у який зазвичай зливають заварений зелений чай з гайвані перед його розливом у традиційні піали.

Як вибрати зелений чай

3. Пролив в ізіпотах

Ізіпот – дуже зручний інноваційний чайний гаджет, простими словами – це заварник із кнопкою. Технологія дозволяє готувати чай протоками: один в один, як на чайній церемонії, тільки без самої церемонії. Ізіпот дозволяє відкрити всі грані смаку та аромату чаю і при цьому заварювати чай просто та швидко.

Як обрати зелений чай

Крок 1: Насипаєте у спеціальний «стакан» (називається інфузер) заварювального чайника 7 г свого улюбленого зеленого чаю. Заливаєте гарячою водою, нагрітою до 80°С.

Крок 2: Зачекайте 10–20 секунд.

Крок 3: І ось кульмінаційний момент – натискаєте кнопку на кришці. Пам'ятайте, що перша заварка, яка зливається в чайник, промиває чай. Її потрібно вилити, перша протока – не для пиття. А ось друга – та сама, з якої варто почати чаювання.

Зелений чай – ліки?

З давніх-давен китайці лікувалися зеленим чаєм практично від усіх недугів: починаючи з укусів комах, головного болю і закінчуючи розладом травлення. Вони продовжують це робити і сьогодні. Користь офіційно визнана в сучасній китайській медицині. І мільйони жителів Піднебесної продовжують застосовувати зелений чай як панацею від усіх хвороб.

У Піднебесній зелений чай відносять до енергетики жіночого начала інь за рахунок заспокійливої, охолоджувальної та розслаблюючої дії. Крім благотворного впливу на нервові клітини організму, зелений чай містить ударну дозу антиоксидантів. При щоденному вживанні він відчутно зміцнює імунну систему, очищає організм від шлаків і токсинів, а також насичує наш організм такими необхідними вітаміном С і амінокислотами.

А ще зелений чай допоможе вам скинути зайву вагу. Сучасні дієтологи рекомендують своїм пацієнтам пити зелений китайський чай, оскільки він прискорює обмін речовин і сприяє втраті ваги..

Зеленый чай как лекарство
Цена зеленый чай

Як купити зелений чай із Китаю і пізнати дзен (а не сісти в калошу)

Якість чаю вирішує все. Якщо ви хочете пізнати все те, про що ми писали, – аромат, красу і користь зеленого чаю, тоді ми розповімо, як би самі вибирали зелений чай, якби у нас не було свого інтернет-магазину NewTea (Київ).

  1. Уникайте підробок. Купити справжній зелений чай – це не так складно, як може здатись. Очевидно, що постачальник, який спеціалізується на китайському чаї, розвиває асортимент і має хороші відгуки, є цілком надійним. Краще замовити чай китайський зелений у місцевого спеціалізованого продавця з хорошою репутацією, ніж купити його на «АліЕкспресі». Чому? Про це у нас навіть є окрема стаття: Чому New Tea, а не Алі?
  2. Не ведіться на низьку ціну. Вартість справжнього зеленого чаю є набагато вищою, ніж чаїв із супермаркетів. Так, і ті, й інші – це зелений чай. Але в першому випадку ви отримуєте скарб, повний смаку та аромату, а в другому – зібрані влітку листя, які здатні віддати в чашку тільки гіркоту і колір.
  3. Дивіться на колір листя. Воно має бути зеленого відтінку (від фісташкового до глибокого смарагдового). Якщо вони бурого або сірого кольору, то, швидше за все, були порушені технології виробництва або зберігання..
  4. Спосіб зберігання. Ми вже писали, що мало привезти класний чай в Україну, його ще треба правильно зберігати до продажу. Та й після цього. Тільки морозильна камера і -18°C. Інакше через кілька тижнів навіть самий класний китайський зелений чай видихається і буде таким самим, як і магазинний.
  5. Строк придатності. Важливо. Дуже важливо. Зелений чай – це не пуер, для якого роки тільки збільшують ціну. Через півроку зелений чай уже не той. А якщо зберігати його при -18°C, то через рік. Після цього – все. Чай можна пити, але забудьте про вишукані смаки і тонкі нотки.

У New Tea ми пропонуємо відбірні зелені чаї. Кращі з найкращих китайських чаїв не тільки в Києві, а й в Україні. Ми здивуємо вас, обіцяємо.

Існує одна забійна формула: «Пити чай, бачити чай, знати чай». Вона діє на 99%. Чим більше людина п'є чаю, тим більше вона звертає увагу на деталі: якість, колір, смак, аромат.

Якщо любите зелений чай і хочете в ньому розбиратись, експериментуйте. Пробуйте нове – під настрій, на кожний день і на свята. Чашечка чаю стане прекрасним доповненням до змін.

Усім добра!

Скільки коштує Зелений чай на сайті NewTea?
Вартість на Зелений чай від 90 до 1649грн.
Забудьте все, що знали про китайський чай
Насправді ви ніколи не були з ним знайомі по-справжньому
Ми навчимо вас правильно зберігати, заварювати і пити найкращі чаї у світі.

Так, як це відбувається під час традиційної чайної церемонії, тільки…

у 10 разів зручніше та у 20 разів швидше

Що ми робимо не так як інші
  •  
    Особисто обираємо чай у Китаї
  •  
    Заварюємо по технології чайної церемонії
  •  
    Зберігаємо чай як потрібно, зелений – заморожуємо
  •  
    Пригощаємо феєричними десертами
  •  
    Доставляємо по Києву електровелосипедом
  •  
    Запрошуємо спробувати все в чайній на Мінській