Чай пуер з провінції Юньнань
Цей чай – національне надбання Китаю. З 2008 року тільки пуер Юньнань може називатися справжнім пуером,
тому що зроблений з органічної сировини, яку вирощено та зібрано на строго визначеній території – чайних плантаціях провінції Юньнань.
Юньнань пуер – чай із самого чайного місця
Ми не знаємо, звідки зародилося життя на Землі, а ось місце появи першого чайного куща відоме – це тропічні ліси на південному заході Китаю, де розташовується провінція Юньнань. Чайні кущі росли тут мільйони років тому, коли Україна ще не з'явилася, та що там – навіть людської цивілізації ще в помині не було.
Завдяки унікальному клімату і родючому ґрунту збереглися стародавні чайні дерева, вік найстаріших рослин перевищує 2700 років. Це «три чайних королі»: дерева Банвей, Бада і Наньно, які є визначною туристичною пам'яткою провінції.
Як роблять юньнаньські пуери
З материнських дерев-гігантів і їх численного потомства на гірських схилах щовесни збирають чайне листя і бруньки. Листя велике, розміром із чоловічу долоню, зелене та блискуче. З урожаю готують спеціальний напівфабрикат для пуеру – шайцин.
Юньнань пуер поетапно обробляють:
- Зібраний чай провітрюють і мнуть вручну.
- Просушують на сонці.
- Обробляють листя паром, щоб зупинити ферментацію.
- Скручують чайне листя, щоб виділявся сік.
- Просушують чай у печах або на сонці.
Якщо використовується класична технологія, то чай спресовують у форми і залишають дозрівати ще протягом трьох років. Так роблять зелений Шен Пуер Юньнань.
Із 70-х років минулого століття використовується прискорена технологія виготовлення Шу Пуерів, у якій є ще один етап – вологе скиртування. Завдяки такому вдосконаленню пуер готовий усього за півтора місяці, і не потрібно чекати мінімум три роки, поки чай визріє. За «скоростиглим» пуером не полюють колекціонери, однак у Шу вистачає шанувальників, і ціна чаю нижча, ніж сортів багаторічної витримки. У нашому магазині New Tea (Київ) можна купити Шу Пуер з Юньнані та колекційний чай 20-річної витримки.
Пуер Юньнань: про властивості й користь чаю
Виготовлений на фабриках провінції Юньнань, пуер приваблює насиченим терпким смаком із характерним солодкуватим присмаком. Колір настою – від бурштинового до темно-червоного. Заварений чай пахне незвично для людини непідготовленої: землею і димом, але це справжній пуерний аромат.
Справжній пуер радує смаком, а ще благотворно впливає на організм::
- розщеплює жирові клітини
- нейтралізує токсини, усуває наслідки алкогольного отруєння;
- знижує артеріальний тиск;
- сприяє природному зменшенню ваги;
- тонізує і знімає стрес;
- нормалізує рівень холестерину в крові.
Як приготувати юньнаньський пуер
Пуер традиційно пресують у млинці. У такому вигляді чай зручно перевозити і зберігати, але складно відокремлювати заварку для чаювання: чаїнки дуже щільно притиснуті одна до одної. Щоб відколоти потрібну порцію чаю, майстри використовують спеціальний ніж, проте підійде і звичайний. На одну порцію потрібно 200 мл води і 5–7 г заварки. Пуер заливають водою, нагрітою до 90–95°С, настоюють до 30 секунд. Оригінальний чай дозволяє по повній насолодитися відтінками смаку, адже витриманий пуер із Юньнані заварюється до 20 разів!
Так, як це відбувається під час традиційної чайної церемонії, тільки…
у 10 разів зручніше та у 20 разів швидше