Улюблений улун жителів південних провінцій Китаю.
Тільки є одне «але»: обсяги його виробництва обмежені.
Знайти Фен Хуан Дань Цун важко навіть у Китаї.
Ми довго шукали його в Піднебесній, щоб вас порадувати.
І знайшли (але в обмеженій кількості). У вас є унікальна можливість оцінити цю зірочку й поділитися своїми враженнями.
Улун Фен Хуан Дань Цун
Уся правда про найзагадковіший улун Піднебесної
Фен Хуан Дань Цун, або Чаочжоу Ча, в перекладі українською означає «Самотній кущ з гір Фенікса». Це темний, сильно ферментований улун (80% ферментації). Його збирають і виробляють у провінції Гуандун у гірському масиві Феніксу вже більше 200 років. Місцеві жителі дуже люблять свій чай, ось тільки обсяги його виробництва обмежені. Це справді рідкісний чай навіть у Китаї. І ви будете щасливчиком, якщо спробуєте цю чайну цікавинку.
Фен Хуан Дань Цун – «галюциногенний чай»: правда чи міф?
У 2010 році один блогер назвав улун Фен Хуан Дань Цун «галюциногенним», через що розбурхав весь російськомовний інтернет. Але насправді ніяких галюциногенних властивостей за чаєм не помічено. Це спритний маркетинговий хід. Хоча алкалоїдів у заварці дійсно рекордно багато. Просто самого чаю на одну порцію кладуть більше, ніж зазвичай. Грамів 10–15.
Улун Чаочжоу Ча – це природний енергетик. Після п'яти маленьких піал ви відчуєте приплив сил, легкість у голові, чайне сп'яніння. Може, тому деякі чаєлюби додумують галюциногенні властивості чаю.
Оцінка і дегустація улуну
Сухі чаїнки
Чайне листя з куща Чаочжоу Ча довге і вигнуте, тому чаїнки нагадують буро-коричневі голки довжиною 10 см.
Фішка цього улуну в тому, що він дуже легкий і повітряний. Для порівняння: 0,5 кг Фен Хуан Дань Цун займають такий самий об'єм, як 3 кг пуеру. Це економний чай.
Смак та аромат
Візитна картка улуну Фен Хуан Дань Цун – його аромат. Уже після першого знайомства з чаєм ви впізнаєте його з тисячі. В ароматі є мед, сухофрукти, лугові квіти, дерево. І все це змішується з легким копченим відтінком. Поєднання унікальне і незабутнє.
На смак чай насичений, міцний, із солодким і тривалим післясмаком. Колір настою – янтарно-жовтий.
Як заварювати
Заварюють чай Фен Хуан Дань Цун як і інші улуни. У ізіпоті, гайвані або кружці короткими протоками. Залили – злили. І так до 10 разів.
Коректна температура води для заварювання чаю – 85–90°С.
Як і інші улуни, пити Фен Хуан Дань Цун можна в будь-який час доби через півгодини після їжі.
Цей рідкісний елітний чай вам точно сподобається. По іншому ніяк. Пробуйте, надихайтесь і діліться враженнями у відгуках. Дуже чекаємо.
- 22 лютогоОчень понравился. Классный гуандунец.
- 30 грудняСподобався. В порівнянні з да хун пао більш тонкий, важливо не перетримати
- 27 вересняАлександр, вы абсолютно правы в своей любви к ФХДЦ. И, естественно, чай который попробовал впервые, будет самым любимым и неповторимым. У нас есть 5 видов Дань Цунов. Обратите внимание на "8 бессмертных"