Зелений чай – пігулка від тиску

Зелений чай і тиск

За популярністю зелений чай поступається хіба що чорним сортам. Із шанувальників цього напою можна було б організувати всесвітній багатомільйонний фанклуб. Їхні ніжні почуття до зеленого чаю зрозумілі, адже цей напій дає можливість насолодитися смачним чаюванням і при цьому покращити здоров’я. Недарма в Китаї – на батьківщині зеленого чаю – його порівнюють із ліками.

Напій парадоксальної дії

В описі властивостей зеленого чаю можна зустріти інформацію, що його настій допомагає при порушеннях артеріального тиску, а ця проблема зустрічається у 60% населення. Ось тільки виходить нестиковка: в одних джерелах ідеться про те, що слабоферментований чай допомагає знизити артеріальний тиск, розслабитись. Інші стверджують, що зелений чай тонізує, збуджує та підвищує тиск. Виходить, що напій бадьорить і заспокоює водночас?

Як чайні експерти заявляємо: немає ніякої помилки.

Зелений чай – дивовижний напій, який залежно від нюансів приготування й індивідуальних особливостей організму підвищує чи знижує тиск. У чайному листі міститься три сотні елементів, здатних вплинути на стан організму.

Коли чай підвищує артеріальний тиск

Кофеїн, незважаючи на назву, міститься не тільки в каві. Зелений чай за кількістю теїну (чайного кофеїну) випереджає чорні сорти. Цей алкалоїд збуджує нервову систему, тонізує, дає відчуття бадьорості й піднімає тиск. Особливо чутливі до змін АТ в бік підвищення гіпертоніки та люди з вегетативними розладами.

Гра вдовгу на зниження

Зелений чай знижує тиск – доведено японськими вченими. Вони провели експеримент. Для участі у дослідженні залучили пацієнтів із гіпертонією. Все, що потрібно було від учасників експерименту, – упродовж кількох місяців щодня випивати 1-2 чашки неміцного зеленого чаю.

Відразу скажемо, що миттєвого ефекту не було. Однак на фінальній стадії експерименту вчені помітили, що артеріальний тиск все-таки знизився на 10% і тримався в нормі впродовж решти днів дослідження.

Зелений чай: усі товари

У чому секрет: як регулювати тиск зеленим чаєм

От як так виходить: у зеленому чаї – підвищений вміст алкалоїдів, а напій діє як природний гіпотонічний засіб? Секрет полягає в температурі настою: гарячий чай знижує тиск.

Ще один нюанс – час заварювання. Кофеїну багато в міцно завареному чаї, який настоювався хвилин 5–8. У слабкій заварці його майже немає.

І ще, не чекайте від зеленого чаю моментальної гіпотонічної дії: ефект накопичувальний, відчувається через пару місяців після регулярного вживання напою. А ось підвищити тиск можна швидко, достатньо заварити чай міцніше.

Якщо бажаєте не просто насолодитися чаюванням, а й отримати бажаний ефект із користю для здоров’я, запам'ятайте «Правило трьох цифр»: 2, 5, 6. Щоб отримати розслаблювальний ефект, настоювати напій потрібно дві хвилини Щоб зелений чай бадьорив – п'ять хвилин. Після шести хвилин заварювання чай перетворюється на звичайний напій зі слабким ароматом.

Зеленый чай і тиск

Не тільки контроль тиску: корисні «побічки» зеленого чаю

У плані корисності зелені сорти випереджають чорний чай завдяки мінімальній обробці, якій піддається чайне листя: ферментація становить 5–12%, а не 60–80%, як у сильноферментованих чаях. Тому в настої зберігається максимум цінних компонентів.

Зелений чай лікарі радять вживати і з профілактичною метою: ризик розвитку інфаркту знижується на 40%, артеріальної гіпертензії – на 60%.

Чайні кофеїни – танін, теїн, теобромін, ксантин – діють лагідніше, ніж кавові, а ефект триває довше. Вони нормалізують роботу серцевого м'яза і розширюють судини, тому зміни на тонометрі мінімальні. Якщо тиск і зростає, то зовсім трохи та ненадовго.

Зелений чай більш сильний антиоксидант, ніж чорний, завдяки підвищеному вмісту флавоноїдів та амінокислот. Тому, якщо хочете покращувати обмін речовин, ефективно знижувати зайву вагу, покращувати стан шкіри – візьміть за правило чаювати зеленим чаєм.

Якщо ж кофеїн вам протипоказаний за станом здоров’я, можете сміливо пити трав'яні чаї. В цих напоях кофеїн відсутній.

Трав'яний чай: усі товари

Правила чаювання

Щоб просте чаювання не зашкодило у вигляді різкого стрибка чи, навпаки, зниження тиску, потрібно заварювати зелений чай правильно. А ще цей чай, як й інші слабоферментовані сорти, легко зіпсувати, заливши занадто гарячою водою чи перетримавши настій. Щоб цього не сталося, скористайтеся рекомендаціями чайних гуру.

5 порад від експертів New Tea:

  1. Заварювати чай перевіреної якості: коли заварка не прострочена і не містить синтетичних домішок. Важливо зберігати зелений чай правильно – при температурі -18°С, інакше заварка швидко псується, і користь від такого напою сумнівна.
  2. Не заливати чай окропом, який «помножує на 0» смак, аромат і корисні властивості напою: температура води – максимум 85°С.
  3. Не перетримувати настій: китайці заварюють зелені сорти, починаючи з 15–20 секунд, збільшуючи час із кожним новим проливом. «Правило трьох цифр» ви вже знаєте.
  4. Пити свіжезаварений настій: максимум користі можна отримати з напою, який простояв не довше 15 хвилин. У Китаї вважають, що чай, який залишили на 4–5 годин, перетворюється на отруту.
  5. Чай – самостійне блюдо, а не додаток до основного прийому їжі. Рекомендується пити чай із відривом у 1,5–2 години від сніданку, обіду чи вечері. Не потрібно додавати цукор та інші підсолоджувачі.

Пийте правильно заварений зелений чай, і вже незабаром ваш артеріальний тиск прийде до норми. Проте пам'ятайте про те, що все добре в міру: добова норма чаю – 1–3 чашки.

Підказка про те, як діє зелений чай

Міцний чай відразу ж підвищує тиск, проте ефект триває всього 3–5 годин.

Слабо заварений настій, навпаки, тиск знижує, результат стане помітним лише через пару місяців, зате ефект триватиме довше.

Зелений чай – смачний цілющий напій, який допоможе відрегулювати тиск краще за будь-які пігулки!