Індійський чай
Індія – другий у світі виробник чаю після Китаю. Лідер з виробництва чорного чаю. Дивно, в цій країні стільки чаю, але самі індійці п'ють його дуже мало.
Індійський чай поділяють на види по районах, у яких він росте: дарджилінг, ассам, нілгірі, кангра. Найвідоміші сорти – ассам і дарджилінг. Саме ці чаї підкорили серця мільйонів англійців, а потім стали частиною масової культури.
Як усе починалося
До 1820 року думка про вирощування чаю за межами Китаю вважалася божевільною, на межі фантастики. Але коли в індійському штаті Ассам виявили дикоростучі чайні кущі, світ перевернувся. У чайного монополіста з'явився гідний конкурент.
Чайна плантація в Індії
У 1834 році було створено спеціальний комітет з вивчення ґрунту та умов вирощування чаю в Індії. А вже через рік в Ассамі висадили величезні чайні плантації. Так у 1836 році перший індійський чай з'являється на ринку Калькутти.
До кінця XIX століття індійський чай переживав справжній бум на світовому ринку. Через свою доступність він витіснив багато китайських сортів. В Англії ассам і дарджилінг взагалі стають елементом масової культури. Ці чаї прекрасно поєднуються з молоком, як люблять англійці його пити у п'ятигодинне чаювання (Five o'clock Tea).
Щодня 53 мільйони англійців випивають 165 мільйонів чашок чаю. Це робить Велику Британію одним з найбільших споживачів чаю серед країн світу.
Про виробництво індійського чаю
Майже 99% індійських чорних чаїв – це купажі. Суміші з 10–20 чаїв різних сортів середньої якості. Ці купажі продаються різними фірмами під різними назвами у вигляді дрібнолистового чаю або гранул, адже після збирання машинами багато чайного листя ламається. Крім того, в сировину потрапляють гілки, пил, старе листя. Ну, а після машинної обробки цільних листків взагалі не залишається.
Саме купажовані чаї ми бачимо на полицях супермаркетів у яскравих, барвистих упаковках. Склад і якість купажів дуже нестабільні, тому слід з обережністю обирати чай (Індія) у супермаркеті. Або ж купувати у нас.
У нашому інтернет-магазині New Tea пропонуються тільки добірні індійські чаї, які зібрано вручну, – ассам і дарджилінг. Два найзнаменитіших індійських чаї, що створили сучасну європейську чайну культуру. Це елітні й порівняно дорогі чаї. Обидва формально вважаються чорними, хоча дарджилінг піддається ферментації в повному обсягу (на 90%). Він ближчий до улунів. А за кольором настою нагадує, скоріше, шампанське.
Ассам
Саме цей чай мав на увазі Оруелл, коли писав своє есе «Як приготувати чашку чудового чаю». Ассам не змінився з оруеллських часів. Він залишився зрозумілим, міцним, насиченим і яскравим. Його можна пити в будь-який час і під будь-яку закуску.
Якщо надумаєте купити індійський чай, то ми рекомендуємо використовувати чашку з прозорого скла, адже заварений ассам має чарівний вигляд. Немов світиться зсередини золотом.
Цікаво знати
Багато різновидів ассаму з позначкою Irish Breakfast – це суміші, які на 70–80% складаються з ассамських сортів.
Дарджилінг
Відтоді, як з'явився дарджилінг, пройшло досить-таки багато часу. Чай за цей час змінився. Але він, як і раніше, просто чудовий і залишається одним з найбільш цікавих напоїв у світі. Він, як і раніше, пахне травою, квітами і горами.
На відміну від інших чаїв, саме дарджілінги продаються з дуже докладним маркуванням, де вказано місце вирощування, аж до назви конкретної плантації, дату збирання врожаю, вік кущів.
За технологіями вирощування, збирання та приготування дарджилінг нічим не відрізняється від китайських чаїв.
А тепер давайте порівняємо цих двох красенів.
Який він – найпопулярніший індійський чай?
Ассам | Дарджилінг |
---|---|
Ассам – це цілий штат. Він розташований у долині річки Брахмапутри. Половина індійського чаю вирощується саме тут | Дарджилінг – маленьке курортне містечко високо в Гімалаях, де лікувались англійські солдати, відпочивали англійські офіцери. Навколо цього поселення приблизно 80 чайних садів |
Виготовляється з ассамського чайного куща (Camellia sinensis var. Assamica). | Виготовляється з китайського чайного куща (Camellia sinensis var. Sinensis). |
Це повсякденний чай. Його можна пити і вранці, і ввечері | Це елітний чай для аристократів. Його подають у дорогих готелях. І він лежить в основі класичного вікторіанського чаювання Five o'clock Tea |
Міцний, насичений чай. Сильно бадьорить | Витончений, легкий, заспокоює, налаштовує на приємні думки |
Настій темно-коричневого кольору з помаранчевим відтінком | Настій світлого бурштинового кольору |
Терпкий, пряний, з медовим післясмаком | Мускатний, злегка терпкий смак |
Прекрасно поєднується з молоком, цукром, лимоном | Краще цей чай пити без нічого (ні цукру, ні молока, ні лимону) |
Ассам можна заїдати бутербродами. Бутерброди можна запивати ассамом | До дарджилінгу підійдуть горішки або цукати |
Порівняно з китайськими чаями чай з Індії відрізняється більш сильним, вираженим смаком. Проте аромат не такий приємний, як у чаїв з Піднебесної.
Інгредієнти для масала-чаю
В Індії зародилася традиція пити чай зі спеціями (масала чай). Існує кілька традиційних індійських рецептів, до яких входить навіть перець.
Спробувати справжню індійську масалу можна в нашій чайній New Tea. Заходьте в гості.
Крім чорного чаю в Індії виробляють улуни, білі та зелені чаї: на півночі країни в районах Ранчі, Кумаон, Кангра, Гархвал, Дехра-Дун. Але ці чаї не такі затребувані, як чорні. Тому їх виготовляють у лімітованих кількостях.
Як зберігати індійські чаї?
Як і будь-які інші чаї, ассам і дарджилінг чутливі до умов зберігання. Вони легко вбирають сторонні запахи, тому їх краще зберігати подалі від продуктів при температурі 5–10°C.
Строк зберігання чаїв – два роки. Певні сорти дарджілінгу з маркуванням Vintage («витриманий») можуть зберігатися 5 років. При цьому смак та аромат тільки поліпшуються.
Що стосується упаковки, то тут немає обмежень. Підійдуть вакуум, полотняні мішечки, керамічні або скляні баночки.
Так ми зберігаємо індійські чаї в нашій суперзатишній чайній
Якщо ви ще не куштували ці два чудових чаї, обов'язково рекомендуємо спробувати. Ви будете в захваті, обіцяємо. А якщо пробували, то ви знаєте, про що йдеться.
Пийте найсмачніший чай і будьте здорові!
Так, як це відбувається під час традиційної чайної церемонії, тільки…
у 10 разів зручніше та у 20 разів швидше