Какао боби і крупка

image-nature
image-nature

Южно-Американські оригінальні какао-боби в New Tea

Хочете спробувати золото на смак – випийте чашку какао. Це сьогодні какао для багатьох – звичний напій зі смаком дитинства, а 500 років тому конкістадори вперше скуштували чоколатль і зрозуміли, що нічого схожого не пробували ні в дитинстві, ні в дорослому конкістадорському житті. Їх так вразив смак шоколаду, що вони назвали боби какао «коричневим золотом» і стали тоннами привозити їх до Європи. Ми не просто пропонуємо вам скуштувати знайомий напій, а купити зерна какао і приготувати нектар ацтекських богів самостійно – так, як це робили ацтеки та майя.

image-old-man
Боби кріолло, яке ми привезли з Венесуели, серед інших сортів какао – як Теотіуакан серед глинобитних хатин, розкиданих долиною Мехіко.

Боби для чоколатля – початок історії

Над тим, що з'явилося раніше: курка чи яйце, досі ламають голову. Зате ми точно знаємо відповідь на питання, що було раніше: шоколад чи какао. На початку були і є боби – плоди шоколадного дерева, або «Теоброма какао», яке росте у тропіках. Ще 3500 років тому ацтеки навчились обробляти боби какао і готувати «їжу богів». Стародавні індіанці розтирали зерна, змішували з медом, спеціями та пригощалися чоколатлем. Сьогодні способів обробки бобів у рази більше. З насіння роблять какао-продукти: порошок, масло, какао терте і крупку, які використовують для виготовлення десертів і напоїв. Але можна сирі какао-боби купити і в чистому вигляді перемолоти, приготувавши найбільш ароматне, натуральне і смачне какао.

цільні боби какао

Какао-боби – сорти, які ми привозимо до України з Венесуели

Батьківщина какао – тропічні ліси Латинської Америки й Африки. У нас шоколадні дерева не ростуть: занадто холодно для цих примхливих рослин. До нас какао-боби приїжджають найчастіше переробленими, у вигляді порошку. Але для справжніх поціновувачів «коричневого золота» ми приготували сюрприз – какао в зернах.

Найкращий із кращих – сорт кріолло

В епоху колонізації Південної Америки, а саме звідти Старий Світ дізнався про какао, боби ділили за принципом «свій» – «чужий». «Своїми», або Criollo, називали автентичні зерна какао, а «чужинцями», по-іспанськи – Foractero, – боби, вирощені в іншій місцевості або країні.

Відтоді так і повелося: кріолло стало назвою елітних сортів. Смак стиглих бобів дуже ніжний, із приємною шоколадною гіркуватістю та горіхово-медовими нотками. З Criollo роблять найдорожчий шоколад. Ці зерна какао купити непросто: їх частка – всього 1–5% світового врожаю какао. Справа в тому, що дерева, які дають плоди для виробництва какао креолло, дуже уразливі до хвороб і ніде не можуть рости, крім тропіків Латинської Америки. Какао-боби Criollo – як арабіка у світі кави, тільки ще рідкісніші.

Плантації, на яких ростуть зерна сорту кріолло, зосереджені на «Шоколадному узбережжі» Венесуели. Саме звідти какао боби оптом закуповують основні країни-імпортери – Нідерланди і Іспанія, щоб переробити в порошок або масло. Однак нам теж вдалося роздобути кріольскі зерна какао, купити їх можна на сайті New Tea.

Какао-брати: форастеро і трінітаріо

Набагато простіше купити какао-боби оптом сорту форастеро. Цей різновид займає 80% ринку за рахунок того, що рослини невибагливі, ростуть і в Південній Америці, і в Африці. Якщо Criollo порівняємо з арабікою, то Forastero – це робуста. Більш темні зерна какао використовуються в купажах, щоб надати напою фірмового шоколадного кольору. Плюс ціна какао бобів нижча.

image-old-man
Trinitario – гібрид двох сортів, результат запилення дерев кріолло та форастеро. Вперше виведений у Тринідаді, звідки й назва.

Крупка – золоті бризки какао

Можна знайти какао в зернах, купити порошок або масло з бобів, а ще є крупка. Продукт на нашому ринку не дуже поширений. Какао-крупка – це подрібнене насіння какао, проміжна ланка: вже не боби, але ще не порошок какао, крупка за ціною ближча до зерен.

Боби очищають від велли (оболонки), сушать, ферментують, а потім зерно какао дроблять, а не перетирають у пудру. Виходять маленькі шматочки, які на вигляд нагадують гранульовану розчинну каву.

Шоколадну крупку можна додавати до морозива або шоколаду, а також прикрашати нею торти. Хочете здивувати гостей – посипте хрусткою крупкою паруючий стейк і подавайте до столу – повірте, шедевр оцінять. А ще крупку можна гризти, як горішки: по-перше, какао бадьорить, по-друге, це просто смачно.

Зробити крупку можна і вдома: потрібно какао-боби сирі купити в New Tea і подрібнити в кавомолці. Тільки не перестарайтеся, бо вийде порошок. А можна зробити ще простіше: купити какао-крупку вже готову.

скільки треба какао-бобів щоб зробити какао

Купити какао-боби: ми знайшли скарб ацтеків

Як тільки дозріває перший урожай кріолло на плантаціях Венесуели, вишиковується черга з імпортерів, які бажають какао-боби купити оптом. Тому дістати першосортні зерна какао – той іще квест. Не питайте, як нам це вдалось, але зерна з плантацій Міранда і Сур Дель Лаго приїхали до нашого магазину. Ми раділи так, ніби дізналися, що «Мону Лізу» виставили на експозицію в Шоколадному будиночку. Тепер класні какао зерна можна купити і в New Tea.

У регіоні Сур Дель Лаго вирощують найрідкісніший і найдорожчий різновид сорту кріолло – порцелану. Шоколадні боби – гладенькі та світлі, з відтінком слонової кістки, звідси і схожість із порцеляною. З тисячі квіток порцеланового какао-дерева тільки один формується у плід. Це дуже рідкісні какао-боби, тому ціна за 1 кг є найвищою в світі.

У вас уже захопило дух від захвату? І це ви ще не були в нашому магазині – аромат стоїть приголомшливий. Приїжджайте, вибирайте з розсипів дорогоцінних бобів: зерна какао Criollo можна купити в нашій скарбниці на Оболонському проспекті.

Що приваблює більше – боби чи какао-крупка: купити і скуштувати обидва види можна в нашій чайній на Мінській у Києві. А також доступно замовити сире какао по інтернету – вибрати і купити зверху на цій сторінці.

Міцний горішок: що робити з бобами какао

Перший крок – боби какао купити, а що далі? Далі простіше: хочете приготувати свіже какао, яке за смаком та інтенсивністю аромату не порівняти з порошком із пачки, – подрібніть зерна. Можна вчинити як стародавні ацтеки: перетерти боби в кам'яній ступці, або подрібнити в кавомолці. Мало не забули: сирі боби потрібно попередньо 10 хвилин обсмажити на сковороді.

Подрібнений порошок залийте водою в пропорції 300 мл на дві столові ложки какао. Додайте корицю, бодян, ваші улюблені спеції. Доведіть до кипіння та знімайте з вогню. Фантастичне какао з «Шоколадного узбережжя» готове. Впевнені, що такого смачного чоколатля ви ще не пробували!