Хто придумав чай
Історія чаю нараховує близько 5 тисячоліть. З'явився цей чарівний напій у Китаї. За легендою, першовідкривачем чаю абсолютно випадково став імператор Шень-нун – освічена й уважна людина. Він на той час вивчав властивості різних рослин. А пив імператор тільки кип'ячену воду (заради гігієни).
Якось подорожуючи, Шень-нун відпочивав під тінистим деревом і чекав, коли закипить вода. Тут подув вітер і зірвав кілька листочків з дерева. Вони впали прямо в казан з киплячою водою. Листя надали воді незвичайного смаку, який сподобався Шень-нуну. Крім того, він відчув такий прилив бадьорості, що пустився в дорогу раніше запланованого часу. Після цього імператор почав вивчати чарівне листя, поклавши тим самим початок чайній культурі.
Чайна еволюція
Давно минули ті часи, коли у допитливого китайського імператора під час подорожі чайні листки самі падали у киплячу воду. В наші дні все дуже ускладнилося. Жулю Верну навіть у найсміливіших його фантазіях не снився шлях чайного листка з передгір’їв Гімалаїв до нашої скромної чашки на київській, львівській, чернігівській чи одеській кухні. Це вам не прямо із Землі на Місяць або за 80 днів навколо світу. У виробництві чаю стільки тонкощів і малопомітних, але важливих нюансів, що сам процес нагадує ювелірну роботу. Помилок не повинно бути.
Перед тим, як купити чай, ви маєте знати, як його роблять. Це допоможе обрати найкращий сорт.
Основні етапи виробництва
Наукова назва чаю – Camellia sinensis, або «Камелія китайська». Це багаторічний вічнозелений кущ, висота якого сягає 10 м. Щоб чагарник міг безперешкодно рости і давати хороший урожай, йому потрібний теплий клімат. Також має бути багато сонця і дощу.
У виробництві чаю існує безліч способів збирання та обробки чайного листка. З одного куща «Камелії китайської» можна виготовити 500 видів чаю. А всього існує понад 900 сортів. І їх кількість щороку збільшується.
Збирання чаю
Для виробництва чаю годиться тільки молодий чайний пагін, на якому не більше 2-3 листків і напіврозкрита брунька (тіпса). Повністю розкриті квітки і старе листя цінності не мають, оскільки вони не такі насичені за смаком і ароматом.
Сировину для чаю збирають вручну (в Китаї, Індії) або за допомогою машин (в Індії). Ручне збирання – більш вибіркове, тому й цінується. На відміну від машин, збирачі зривають лише верхівкові пагони та ігнорують зламане, брудне, хворе листя. Індійські чаї ручного збирання продаються під маркуванням classic.
При збиранні чаю враховуються такі чинники:
- розміщення плантації;
- вік куща «Камелії китайської»;
- день і місяць збирання;
- професійність збирача;
- температура, за якої було зірвано флеші;
- наявність опадів і вітру в день збирання;
- вік листків.
На основі цих та інших чинників листя поділяють на три групи: перший, другий, третій сорт, а також виставляють ціну на чай.
Обробка сировини
Один і той самий чайний лист обробляють по-різному. Зі свіжого листя чайного куща можна виготовити 500 сортів чаю.
Якщо свіже листя просто скрутити, спресувати і висушити, то вийде зелений чай. Якщо сировину спершу зав'ялити, а потім скрутити і ферментувати, то можна отримати жовтий, чорний або червоний чай.
Справжній китайський чай купити (Київ) можна в нашому інтернет-магазині або в чайній New Tea.
Висушують чай найрізноманітнішими способами. Листя можна в'ялити, потім обсмажувати у глибоких чавунних воках. Можна їх скручувати вручну, сушити у спеціальних печах, підкопчувати, варити в окропі, а потім сушити і скручувати. Все залежить від того, який сорт чаю хочуть отримати в результаті.
Скручування
Скручування може здійснюватися вручну або машинним способом. Вручну чаїнки скручують у щільні кульки різного діаметра китаянки, що володіють даоським терпінням. Серед можливих форм: кільця, спіралі, пагоди. Скручують зелений, білий, зв'язаний чай і улун.
Завдання скручування – вижати з чайного листка максимальну кількість соку.
Пресування
Как правило, прессуют чай, который хранят и транспортируют в экстремальных условиях, – пуэр и редкий темный чай. Пуэр прессуют в форме блинов, птичьих гнезд, точ, грибов, зайцев. Темный чай прессуют в брикеты или в длинные овальные свертки.
Упаковка и продажа
Як правило, готовий чай упаковується по 30 або 50 кг у фольгу, а потім – у фанерні ящики і паперові мішки. Для подальшого транспортування ящики складуються у великі контейнери і тюки. А потім – в дорогу: морем, залізницею, повітрям.
Після цього чай надходить у різні країни на фасувальні фабрики, де пакується в яскраві упаковки і баночки.
Наші чаї – особливі. Вони поставляються невеликими партіями прямо з плантацій. Оскільки зелений чай і світлі улуни швидко псуються, постачальники відправляють їх літаком. Решту сортів перевозять поромом до Одеси. Співпрацюємо з перевіреними роками постачальниками та іменитими світовими вантажоперевізниками.
Чаї пакуємо на спеціальних машинах для пакетування за санітарними нормами. Також використовуємо вакууматор для світлих улунів і зелених чаїв.
Якщо хочете справжній китайський чай купити (Україна), тоді ви потрапили за адресою. Тільки у нас є ексклюзивні купажі та правильний посуд для заварювання чаю методом проливу.
Знайомтеся, тітестер Олеся. :)
Підведемо підсумки
- Чай з'явився більше 5000 років тому абсолютно випадково. За давньою китайською легендою першовідкривачем цього чарівного напою став імператор Шень-нун.
- Чай роблять з куща Camellia sinensis, або «Камелія китайська».
- Існує до тисячі сортів чаю. Всі вони відносяться до 7 основних груп (більш детально читайте тут). Усі види чаїв відрізняються етапами і способами виробництва.
- Наш магазин чаю продає тільки добірні сорти з плантацій Піднебесної.
Пробуйте, насолоджуйтеся, надихайтеся та будьте здорові!