Піали, чавані

image-nature
image-nature

Піали, чавани

Звикли пити чай із чашки або кружки, а тут раптом до рук попала піала і сталася любов із першого дотику? О так, це нам знайоме!

Справжні китайські піали для чаю ідеально підходять для чаювання у східному стилі і, потрапивши до рук, уже не можуть залишити байдужими. Жодних об’ємів на 200–500 мл, ручок, грубого скла – усього того, що робить чайний посуд схожим на салатник або супницю. Мініатюрна чашечка – чабей – змінює оптику будь-якого чаювання.

Піала для чаю та для любові до чаю

Піала – кругла, точніше, напівкругла ємність для чаю, традиційна китайська чашка. Об’єм чаші – усього 15–90 мл, піали для китайської церемонії зазвичай розраховані на 20–50 мл. Такі лялькові, на погляд європейця, розміри обрано не випадково, адже коли заварювати чай проливами, одномоментний вихід чаю є малим і хвилюючим. Маленькі піали більше (якщо не сказати «тільки») підходять для китайського чаю, ніж кружки або звичайні чашки:

  • по-перше, у крихітній ємності напій не встигає охолонути;
  • по-друге, зручно пити чай так, як заведено в Китаї, – це чашка «на один ковток»;
  • по-третє, при маленькому ковтку чай рівномірно розподіляється в роті, і смакові рецептори передають смак напою максимально яскраво.

Що європейцеві радість – китайцеві... 😫

Відмінності в розмірах чайного посуду пов'язані з різним підходом до чаювання на Сході та Заході. Для європейця чаювання – явище насамперед соціальне: запрошення на чай – це насамперед можливість поспілкуватися, перекусити і відпочити. Сенс чайного посуду – не заважати комунікації, для цього ідеально підходить містка чашка з ручкою, яку зручно брати і не відволікатися постійно на доливання чаю.

На Сході сенс чаювання полягає більше в самому чаї, він – головна фігура, ним насолоджуються, за ним спостерігають, вивчають, як змінюються смак та аромат напою. Скляні піали для чаю дозволяють зосередитися саме на чаюванні, навіть якщо у процесі беруть участь 4-5 людей. Тримаєте в руках мініатюрну піалу, акуратно піднімаєте, робите ковток і відчуваєте, як життя сповільнюється: ви вже нікуди не поспішаєте, насолоджуєтеся спокоєм, навіть якщо навколо метушиться і шумить багатомільйонний Київ.

Піали для чаю

Чаван – японська піала

Разом із чаєм з Китаю до Японії «приїхали» чайна церемонія і спеціальний посуд, який, щоправда, трохи трансформувався за кілька століть. Японці називають піалу «чаван», або «тяван». Використовується чаван для матча – японського порошкового чаю. Нехитра чаша з обпаленої глини – культовий предмет, обов'язковий учасник традиційної чайної церемонії. Ці прості маленькі чайні піали для японців – символ достатку і благополуччя. Поряд із традиційними чаванами для чаювання використовуються піали з подвійними стінками, скляні піали, порцеляновий посуд.

Автентичний тяван – глиняний, із горбистими краями, проте в цій недосконалості японці бачать особливу красу: кожна чашка є унікальною, викривлені лінії не повторюються двічі. Піала для чаю ручної роботи коштує дорого: ціна авторського чавана може стартувати від $200–1000.

Піали: як знайти свою любов

Головне правило вибору – піала має сподобатись. Якщо вам так і хочеться взяти чашечку до рук, розглянути ближче, випити чаю – отже, це ваша річ. Ось тільки варіантів є сотні, і можна витратити місяць на пошук тієї самої єдиної. Ми спробуємо допомогти – зорієнтуємо за основними різновидами, щоб вам простіше було вибрати піалу для чаю і купити в Києві.

Матеріал для піал

Спочатку піала для чаю виготовлялася з глини, такі чаші й сьогодні популярні. Якщо вибираєте глиняну чабей, дивіться, щоб внутрішні стінки були глазурованими, інакше ємність убиратиме ефірні масла і не вийде насолодитись ароматом чаю повною мірою.

Порцелянові та керамічні піали ідеально підходять для чаювання: зберігають смак напою, а малюнком на чашці можна милуватися нескінченно.

image-old-man
Сунський фарфор – найдорожчий у світі: у 2004 році фарфоровий аксесуар для письма був проданий за 1,5 млн доларів. Сунські піали виготовляють за технологією теммоку: до кераміки додають розплавлений дорогоцінний метал. Виходять красиві неповторні візерунки, однак і ціна піал відповідна.

Піали зі скла – найсучасніший вид посуду. Матеріал екологічний, недорогий і естетичний: ідеально передає колір настою. У нас продаються прості скляні чабеї та піали для чаю з подвійним дном.

Розмір піал: маленька і дуже маленька

Максимальний обсяг чабеїв і тяваней – 90–100 мл. Розмір піали обирайте за принципом: одна протока – 1-2 ковтки. У китайців найпопулярніші – піали об'ємом 25–50 мл. Японські чавани теж мініатюрні, але зустрічаються чаші «раку» ємністю 300 мл і навіть 600 мл – це, швидше, заварники для приготування чаю матча.

Кругла, низька або широка

Форма чаші впливає на смак напою. Для пуерів більше підходять низькі піали з широкими краями, високі чавани – для улунів. Якщо ви є поціновувачем зеленого чаю, рекомендуємо кругленькі низькі піали – такі можна купити в Києві.

Піали з подвійним дном – це не про обман

Якщо піала з подвійним дном, не шукайте, що з нею не так, – це спеціальна конструкція посуду. Подвійні стінки працюють за принципом термоса: зберігають тепло настою і водночас не заважають вам милуватися чаєм. Піали з подвійним склом – для любителів неспішного чаювання.

Чайні піали з Японії
Чахаи для чая

Купити піали для чаю

image-old-man
Хоч Україна і розташована за тисячі кілометрів від Китаю, у нас є багато чаєманів, які вважають за краще пити його з правильного посуду. А в китайському чаюванні, як ви вже зрозуміли, чабей – mast have.

Знайти чайні піали, купити справжній посуд із Китаю можна в New Tea – нашому спеціалізованому магазині, який відкрили ми, фанати чаю для таких самих однодумців. Керамічні та скляні, мініатюрні й більші, прості та з подвійним дном – ви можете купити піали для чаю на будь-який смак. Є й японські чавани.

Тяван, або Піала в дії: п'ємо по-східному

Це маленька інструкція, як пити чай із піали, коли ви знайдете ту єдину, що зігріє вам руки і серце. Готуємо чай, як це роблять у Китаї – методом проливу. В чаху – китайський мініатюрний чайничок об'ємом 100–250 мл – насипаємо заварку, заливаємо її водою, підігрітою до 65–95°С (залежить від виду чаю). Перший пролив зливаємо, знову наповнюємо чаху водою і настоюємо 10–30 секунд – цього часу достатньо, щоб приготувати чай.

Наливаємо напій у чахай або відразу в піали, і можна пити. Спробували чай, насолодилися чарівним ароматом і смаком – знову наливайте воду в заварник. Із кожним новим проливом смак чаю змінюється – в цьому «фішка» чаювання по-китайськи. Листові сорти заварюються 5–10 разів, витримані пуери – до 20 разів. У результаті виходить, що за чаювання ви випиваєте 10–15 піалок, загалом – одну європейську чашку. Обсяг випитого однаковий, а яка різниця в підході! Чаювання з піал – це особливе задоволення, чайна магія, спробуйте самі й зрозумієте.